Nakon incidenta u New Yorku
CRNOGORSKI KONZUL SEKULOVIĆ SA "PILOTIMA" OTPUTOVAO U PENZIJU
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 09. Dec 2008. 12:12:17
Pored web magazina Bošnjaci.Net koji je pokrenuo inicijativu za suspenziju konzula Sekulovića, po istom pitanju MIP-u i vlastima u CG obratili su se Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Bošnjačka stranka u Crnoj Gori.

Esad KRCIĆ: Dok su se Ambasador i Generalni konzul CG u SAD-u (Vlahović i Milić) crvenili i izvinjavali članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje zbog postupka i neciviliziranog čina njihovog kolege i crnogorskog diplomate, konzul Sekulović je istu noć viđen u društvu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine pri UN-u Milošom Pricom (poznatiji kao bivši šef kabineta zločinke Biljane Plavšić) i još trojicom ruskih diplomata. Oni su se gotivili u “Rainbow room” na 65-om spratu Rockefeller Centra (centralni dio Manhattana), koji je jedan od najskupljih restorana u New Yorku. Doduše nismo uspjeli saznati da li je crnogorski konzul Sekulović vidao “diplomatske rane” ili je razbijao brigu u “visokom” srpsko-ruskom diplomatskom društvu u najskupljem restoranu!? Ko zna možda je u pitanju bio samo srpsko-ruski bratski savjet?!
Neposredno nakon ovog “diplomatskog” druženja otputovao je za Crnu Goru. Avionom! Dakako ovog puta ukazala mu se prilika da po svom izboru bira “pilota”.
Službena stranica MIP-a Crne Gore je objavila da je u povodom incidenta na sastanku sa predstavnicima Islamske zajednice 17. oktobra ove godine u New Yorku, Ministarstvo inozemnih poslova Crne Gore pokrenulo je odgovarajući postupak protiv konzula Dragana Sekulovića.

S tim u vezi MIP CG obavještava javnost da je ovaj slučaj okončan povlačenjem konzula Dragana Sekulovića iz Generalnog konzulata Crne Gore u New Yorku, raskidom radnog odnosa na njegov lični zahtjev, radi odlaska u penziju.

Ministarstvo inozemnih poslova koristi i ovaj povod da ponovi istinsku posvećenost, zajedno sa drugim institucijama sistema, građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti po kojima je Crna Gora prepoznata i uvažena u regionu i na širem međunarodnom planu, stoji u saopćenju MIP-a.

Da podsjetimo, Dragan Sekulović (sada već bivši) konzul Crne Gore u New Yorku, na sastanku održanom u prostorijama Islamskog centra na Astoriji, Bošnjake i Albance islamskog svjetonazora, o “pilotskom”došaptavanju poistovjetio ih je sa “teroristima”. O ovom slučaju gl. urednik web magazina Bošnjaci.Net (uz podršku predsjednika i članova Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje, koji su u svakodnevnim kontaktima sa crnogorskim diplomatama u Americi tražili Sekulovićevu smjenu), objavio je više priloga i uputio je nekoliko pisama MIP-u Crne Gore i javnosti, u kojima je zatražena suspenzija crnogorskog konzula. Ističemo da se povodom ovog slučaja MIP Crne Gore javno izvinio Bošnjacima i Albancima.

Crnogorski konzul Sekulović u par navrata oglašavao se u crnogorskim medijima iznoseći lažne podatke o porijeklu gl. urednika Bošnjaci.Net, posebno naglašavajući da ga navodno “država Crna Gora nije zaštitila od radikalnih pojedinaca u njujorškoj Islamskoj zajednici i van nje koji radikalno zastupaju vehabizam i bošnjaštvo”. Stavovi izrečeni u medijima jasno su ukazali da je crnogorski konzul došao sa predrasudama na sastanak sa predstavnicima IZ motajući mu se po glavi islamofobične misli o “radikalnim Bošnjacima i vehabijama”.

Nakon što su podgoričke “Vijesti” objavile ovu izjavu, MIP CG se javno ogradio od konzulovih istupanja. Sekulović je također dao izjavu bez znanja i odobrenja od strane Ambasadora CG u Washingtonu g. Miće Vlahovića i Generalnog konzula u NY g. Branka Milića. Nakon objave spomenute izjave Ambasador Vlahović i Gen. konzul Milić zatražili su sastanak sa članovima Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje. Sastanak je održan 11. novembra t.g., na kojem su se i ime MIP-a CG, Ambasade u Washingtonu i Generalnog konzulata u New Yorku, ponovo izvinili svim članovim Islamske zajednice u New Yorku, odnosno Bošnjacima i Albancima.


S pilotima do sigurne penzije: Bivši crnogorski konzul Sekulović

“Slučaj crnogorskog konzula Sekulovića” ostati će zapisan i upamćen kao jedan krajnje nediplomatski i neciviliziran primjer, ali istovremeno i kao slučaj u kojem je MIP CG u suradnji sa Ambasadom u Washingtonu i Generalnim konzulatom u New Yorku iskazao spremnost da ga u što kraćem roku riješi u korist uvrijeđenih Bošnjaka i Albanaca porijeklom Crne Gore koji žive u SAD-u. Vjerujemo da će MIP CG ubuduće voditi računa koje će diplomate slati u New York, u sredini gdje su dominantni iseljenici bošnjačke i albanske nacionalnosti, i kada se dobro zna zbog čega i zbog koga se nalaze tu gdje se nalaze. Za nadati se da će prije svega poslati profesionalne diplomate kojima se neće pričinjavati da ih proganjaju “radiklani Bošnjaci i vehabije”.
Važno je još napomenuti, dok su se Ambasador i Generalni konzul CG u SAD-u (Vlahović i Milić) crvenili i izvinjavali članovima Islamske zajednice Plav-Gusinje zbog postupka i neciviliziranog čina njihovog kolege i crnogorskog diplomate, konzul Sekulović je istu noć viđen u društvu sa ambasadorom Bosne i Hercegovine pri UN-u Milošom Pricom (poznatiji kao bivši šef kabineta zločinke Biljane Plavšić) i još trojicom ruskih diplomata. Oni su se gotivili u “Rainbow room” na 65-om spratu Rockefeller Centra (centralni dio Manhattana), koji je jedan od najskupljih restorana u New Yorku. Doduše nismo uspjeli saznati da li je crnogorski konzul Sekulović vidao “diplomatske rane” ili je razbijao brigu u “visokom” srpsko-ruskom diplomatskom društvu u najskupljem restoranu!? Ko zna možda je u pitanju bio samo srpsko-ruski bratski savjet?!
Neposredno nakon ovog “diplomatskog” druženja otputovao je za Crnu Goru. Avionom! Dakako ovog puta mu se ukazala prilika da po svom izboru bira “pilota”.

Ovaj “slučaj crnogorskog konzula Sekulovića” ostati će zapisan i upamćen kao jedan krajnje nediplomatski i neciviliziran primjer, ali istovremeno i kao slučaj u kojem je MIP CG u suradnji sa Ambasadom u Washingtonu i Generalnim konzulatom u New Yorku iskazao spremnost da ga u što kraćem roku riješi u korist uvrijeđenih Bošnjaka i Albanaca porijeklom Crne Gore koji žive u SAD-u. Vjerujemo da će MIP CG ubuduće voditi računa koje će diplomate slati u New York, u sredini gdje su dominantni iseljenici bošnjačke i albanske nacionalnosti, i kada se dobro zna zbog čega i zbog koga se nalaze tu gdje se nalaze. Za nadati se da će prije svega poslati profesionalne diplomate kojima se neće pričinjavati da ih proganjaju “radiklani Bošnjaci i vehabije”.

Ipak pozitivno je istaći da cijeli slučaj, po staroj praksi, nije zataškan od strane crnogorskih zvaničnika. Time se iskreno nadamo da će crnogorske vlasti na čelu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem i “doživotnim” premijerom Milom Đukanovićem postupiti po ugledu na ovaj primjer te da konačno ubrzaju rješavanje slučaja hapšenja i deportacije 86 Bošnjaka sa Crnogorskog primorija, odnosno da odgovorni budu uhapšeni i procesuirani, također i naredbodavce i počinioce zločina počinjenih u Bukovici, otmice u Štrpcima…

Cijenimo da je Ministarstvo inozemnih poslova javno istaklo da će zajedno sa drugim institucijama sistema, raditi na građenju najboljih odnosa sa dijasporom, kao i daljem unapređivanju multietničkih, multivjerskih i multikulturnih vrijednosti i osobenosti… Za nadati se da ovakav stav MIP-a neće biti samo lijepe riječi na papiru već da će građani Crne Gore (prvenstveno Bošnjaci) konačno početi prepoznavati i sebe, odnosno nacionalni, kulturni i vjerski identitet u državi u kojoj su rođeni. Za očekivati je da se za početak krene od državnih simbola, koji govore suprotno od multi-kulti “građanske” državne slike, zatim o parlamentarnoj zastupljenosti, uposlenost u strukturama vlasti, DKP-ima i tako redom.