KRVNIK SE POJAVIO U SUDNICI, PROCES ODGOĐEN DO DALJNJEG
Autor: Avaz
Objavljeno: 03. Nov 2009. 12:11:37
Sudsko vijeće Haškog tribunala otkazalo je nastavak suđenja nekadašnjem vođi pobunjenih bosanskih Srba Radovanu Karadžiću koji je bio zakazan za sutra, nakon današnje rasprave o mogućnostima za nastavak tog procesa u kojem je Karadžić do sada odbijao da učestvuje.

Predsjednik sudskog veća sudija O-Gon Kwon je rekao da će vijeće pažljivo razmotriti Karadžićeve argumente za odlaganje suđenja dok ne bude spreman za suđenje kao i argumentaciju tužilaštva i da će vijeće odluku o načinu nastavka procesa donijeti u toku ove sedmice u pisanoj formi.

- Istom odlukom biće određen i datum nastavka suđenja - kazao je Kwon.

Sudija Kwon je u par navrata skrenuo pažnju Karadžiću da svoju argumentaciju zasniva za činjenicama koje je već iznosio i podsetio ga da samo veće može da odluči da li je proces spreman za suđenje.

Karadžić se danas pojavio na statusnoj konferenciji, nakon što nije prisustvovao iznošenju uvodne riječi optužbe zbog, kako kaže, "premalo vremena koje mu je dato za pripremu odbrane".

Karadžić je izjavio da ne želi da bojkotuje suđenje, ali da ne može učestvovati u procesu sve dok ne bude spreman za odbranu.

Predsjedavajući sudija O-gon Kwon uzvratio je Karadžiću da o spremnosti za suđenje "odlučuje sudsko vijeće, a ne pojedinac", podsjećajući da je Karadžićeve argumente odbacilo i žalbeno vijeće Tribunala.

- Ja nipošto ne želim da bojkotujem ovaj proces koji je vrlo važan... i posljednja prilika da se dođe do istine... Ali, ne mogu da učestvujem u nečemu što je od početka pogrešno zbog kršenja mojih fundamentalnih prava, prije svega da budem spreman za odbranu - rekao je zločinac tokom rasprave na tome kako nastaviti postupak.

Optuženi je tvrdio da suđenje "ne može početi dobro i završiti se dobro, ako se od mene očekuje da za pet mjeseci, od maja, savladam milion i 300.000 stranica dokumenata koje mi je dostavilo Tužilaštvo i još 700.000 stranica mojih dokumenata".

- Bez obzira na moj stav o Tribunalu, a ovih dana ću uložiti još dva podneska o njegovoj nenadležnosti, molim vas da ne pomislite da je riječ o ličnom nepoštovanju... Bio bih kriminalac, ako bih ušao u proces za koji nisam spreman - kazao je Karadžić.

Podvlačeći da nastavlja sa pripremama, Karadžić je nagovijestio da bi bio spreman za suđenje i prije maja ili juna iduće godine, roka koji je ranije tražio.

- I sudsko i apelaciono vijeće ustanovilo je da ste imali dovoljno vremena da se pripremite... Mi cijenimo vaše napore, ali vas istovremeno podsjećamo da je u vašem najboljem interesu da učestvujete u suđenju, kako bi pravda bila zadovoljena - podvukao je predsjedavajući sudija.

Današnje ročište održano je kako bi se pronašlo rješenje da li da se suđenje nastavi u odsustvu optuženog, imenuje savjetnik, potraži pomoć sa strane ili da se proces odgodi kako bi se imenovanom savjetniku dalo vrijeme za pripremu.