Chicago: U maju Internacionalna konferencija o genocidu u Prijedoru i koncert ozbiljne muzike
ODRŽANA AKADEMIJA I BOSTELOVO JAVNO SNIMANJE EMISIJE “GENOCID U PRIJEDOR“
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 18. Apr 2011. 12:04:43
Samir HADŽALIĆ: Sa okupacijom grada od strane ekstremnih snaga SDS, Prijedor postaje jednim od mjesta najvećeg masovnog zločina nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini u period od 1992. do 1995. godine. U prijedorskoj općini do sada je otkriveno preko 60 masovnih grobnica prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, u kojima je do sada pronađeno oko 2000 tijela, od kojih je oko 500 identificirano. Gotovo čitavo nesrpsko stanovništvo grada je prognano, a mnogi su završili u obližnjim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.
Učenjem tevhida pred dušom svih žrtava, prigodnom akademijom i javnim snimanjem emisije posvećene genocidu u Prijedoru u produkciji Bostel TV, građani općine Prijedor Chicago, su obilježili 19-to godišnjicu stradanja i progonstva. Domaćin ovogodišnje akademije je bio Islamski kulturni centar u Northbrook-u.
U uvodnom dijelu akademije Samir Hadžalić je istako, da je obaveza preživjelih Prijedorčana da govore u ime onih koji nisu više među nama živima, kojima su oduzeti životi na najsvirepiji način, kao i i ime onih koji su raseljeni, poniženi, obespravljeni, popljačkani... Obaveza svih nas je da u granicama svojih mogućnosti i u sferi onoga čime se bavimo, ukazujemo na najmonstuozniji zločin počinjen u jednom gradu, jednoj regiji, u jednoj međunarodno priznatoj državi, čiji je veliki dio tako brutalno”otkinut” i pripojen toj svojevrsnoj “Frankenštajn kreaciji” međunarodne zajednice, verificiranoj sramotnim Daytonskim sporazumom. Dakle, moramo prvo razumjeti samu bit onoga što se dešavalo tih 90-tih godina prošlog stoljeća, odnosno za vrijeme genocida u Prijedoru, iako se ta definicija zločina u slučaju grada Prijedora tendeciozno prenebregava. Što naravno rezultira čitavom serijom negativnih pojava vezanih za tumacenje prijedorskog genocida u posljednjih 19 godina. A tim tumačenjima na žalost većinom se ne bave sami Prijedorcani. Najlakše bi bilo, a to se i dešava, sve gurnuti pod “kvavi bosanski ćilim, ili nek’ mutna Sana sve odnese u zaborav”.
Da li se u Prijedoru zaista desio genocid?! Kako je došlo do toga? Da li se Prijedor mogao odbraniti? Samo su neka od pitanja na koja su učesnici u diskusijama, a neki od njih i direktni svjedoci, pokušali odgovoriti posjetiteljima u ICC Northbrook u predgrađu Chicagoa.

Pozivajući se prije svega na samu definiciju genocida usvojenu od strane UN, rezolucijom 96 iz 1948.godine, zaključujemo da su na teritoriji prijedorske općine, urađene sve “predradnje” da bi se desio genocid. Ubistva pripadnika određenog naroda, uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda, podvrgavanje određenog naroda teškim životnim uvjetima koji dovode do potpunog ili djelomičnog uništenja, silovanja i na koncu selektivna masovna ubistva. Po istoj povelji UN podsticanje i sistemtasko planiranje genocida je također zločin, kao i sam pokušaj izvršenja genocida i saučesništvo u istom. Drugi veoma bitan dio genocida ništa manje čudovisan je tzv. etničko čišćenje, odnosno nasilno preuzimanje kontrole nad jednom teritorijom. U ovom slučaju prijedorske općine govorimo o tri faze čišćenja, na osnovu svjedočenja preživjelih Prijedorcana.

Etnička mapa BiH iz 1991. i daytonske crte Frankeštajn tvorevine par godina kasnije

Rušenja džamija

Izgladnjivanja i zlostavljanja u logorima

Prizor u logoru Trnopolje

Mjesto za masovne egzekucije: Korićanske stijene
Prva faza je bila pljačkanje i paljenje, naprije pojedinačno a potom i čitavih dijelova grada. Kao naprimjer slučaj Starog dijela grada koji je prvo opljačkan a potom spaljen i građevinskim mašinama sravljen sa zemljom.

Druga faza su bila masovana privođenja prvo u MUP bivši SUP, a potom i odvođenja u logore kojih je na području prijedorske općine bilo do cak 50-tak, što manjih što većih. Naravno javnosti su najpoznatiji Keraterm, Omarska i Manjača. Treca faza su bila zlostavljanja, silovanja i masovne egzekucije.

Dakle iz svega prikazanog dobijamo jasnu sliku da se na području prijedorske općine de facto desio genocid i etničko čišćenje.
Jedna, reklo bi se nova forma genocida na području prijedorske općine je klasični elitocid, odnosno egzekucije vodećih ljudi, intelektualaca i privrednika. Genocidni planovi velikosrpskih i crnogorskih ideologa tako su na slučaju grada Prijedora bili zaokruženi do posljednjeg detalja.
Šta je predhodilo genocidu? Ono što je najbitnije da se razumije da je genocid u Prijedoru pomno i sistematski planiran puno ranije prije agresije, a posebno od odvajanja Slovenije od SFRJ, Zatim pregrupisavanja snaga bivše JNA prvo u Hrvatsku a potom i u BiH, pogotovo na teritorij prijedorske općine. Već prije samih nemilih događaja koji su predhodili genocidu, bivša JNA je zauzela strateški važna mjesta u okolini Prijedora, bukvalno okrenuvši cijevi svoje arteljerije na naselja koja su večinski bila sab bošnjačkom ili hrvatskom polulacijom. Potom su uslijedila i granatiranja istih a zatim je uslijedilo i njeguševsko istrebljivanje, čije smo elemente već obrazložili.
Da li se Prijedor mogao odbraniti? Pitanje je svih pitanja. Sama geostrateška pozicija prijedorske općine i njena nacionalna struktura nije to dozvoljavala. Velika udaljenost do prvih teritorija pod kontrolom Armije RBiH, je jedan od značajnih faktora. Činjenica da se od samog rata u BiH vodila i određena trgovina teritorijama dodatno je otežavala ionako politički uzavrelu situaciju u ovom jednom od najvećih centara sjeverozapadne Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim podacima iz 1991.godine Prijedor je u procentima imao 43.85% Bošnjaka, Srba 42.27%, Hrvata 5,61%, Jugoslovena 5,73% i neopredjeljenih 2,54%. Dakle, ukupno 112 543 žitelja.

Sa okupacijom grada od strane ekstremnih snaga SDS, Prijedor postaje jednim od mjesta najvećeg masovnog zločina nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini u period od 1992. do 1995. godine. U prijedorskoj općini do sada je otkriveno preko 60 masovnih grobnica prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, u kojima je do sada pronađeno oko 2000 tijela, od kojih je oko 500 identificirano. Gotovo čitavo nesrpsko stanovništvo grada je prognano, a mnogi su završili u obližnjim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Prema podacima Komisije za nestala lica procjenjuje se da je oko 4.100 Bošnjaka i Hrvata ubijeno na prostorima u i oko Prijedora. Brojke i podaci koji opominju i obavezuju.
Nakon oficijalnog dijela programa učesnici i posjetitelji su ostali u višesatnom razgovoru i evociranju uspomena na voljeni grad. Na posjetitelje je poseban dojam ostavilo izlaganje profesora Smaila Kuduzovića, dugogodišnjeg pedagoga i visoko pozicioniranog službenika u tadašnjoj Skupštini općine Prijedor, jedan od osnivača Udruženja građana općine Prijedor Chicago. Također veliko interesovanje je vladalo i za prezentaciju gostiju iz St Louis-a, posebno izlaganje mladog Jasmina Cerića, čije vrijeme tek dolazi i koji će ponovo biti rado viđen gost.

Obzirom na obimnost podataka dosad javno nikad objavljenih, kao velikog interesovanja za teme koje smo obrađivali, na kraju akademije donesen je jednoglasno zaključak o organiziranju Internacionalne konferencije o genocidu u Prijedoru u organizaciji Udruženja građana općine Prijedor Chicago, koja se planira u toku mjeseca maja 2011. godine. U sklopu konferencije planira se i koncert ozbiljne muzike inspirisane sudbinom grada Prijedora, ali i cijele Bosne i Hercegovine. O tome naravno uskoro više detalja na našem najčitanijem web portalu Bošnjaci.net, čijem se uredništvu ovom prilikom u ime organizatora posebno želim zahvaliti na razumijevanju i podršci organizatoru podsjećanja na genocid u Prijedoru.