U organizaciji NVO “Broj 19”, Sanin Musa održao predavanje
“ISLAM PROTIV SUJEVJERJA”
Autor: Mirsad Kurgaš
Objavljeno: 08. Sep 2011. 12:09:56

Interesovanje publike u BaruProf. Musa
U Baru je u subotu, u organizaciji NVO “Broj 19”, održano još jedno u nizu predavanja poznatog daije - islamskog misionara prof. Sanina Muse - “Islam protiv sujevjerja”.

Prof. Musa je ukazao na zablude kada su u pitanju neka od najrasprostranjenijih i najizrazitijih sujevjerja. Rekao je da su sujevjerja stara koliko i sama vjera. Sam pojam govori o nečemu što je pridodano vjeri, a suprotno je njenom učenju, kosi se s njenim načelima.

“Jedno od najizrazitijih sujevjerja je zloslutnja, kroz tumačenje raznih pojava (slijetanje raznih ptica: sova, vrana, gavranova…) i znakova, koja je prisutna vjekovima, bez obzira na razvoj civilizacije. Među muslimanima je i danas prisutno vjerovanje da ne treba sklapati brak između dva Bajrama, iako je Poslanik Muhammed upravo u tom periodu oženio svoju suprugu Aišu. Također je česta pojava izbjegavanja pranja veša, odnosno čišćenja kuće u određenom danu u sedmici, rezanja noktiju i sl. Veoma prisutna pojava je predskazivanje snovima, a jedan od najrasprostranjenijih vidova sujevjerja je kucanje u drvo, “da ne čuje zlo”, zasnovano na vjerovanju po kojem su bogovi živjeli u drveću. Isto tako, smatra se lošim znakom prelazak crne mačke preko puta, što datira još iz vremena inkvizicije, kada su sa mnogim ženama na lomači bile spaljivane i mačke. Vjerovanje u predznak nesreće viđenjem crne mačke je ponižavanje razuma. Gledanje u dlan i karte, tj. odlazak raznim sihirbazima - “bijelim i crnim magovima” radi proricanja sudbine, predstavlja sujevjerje koje izvodi iz vjere. Eklatantan primjer je pojava Mekija Turabija u Sarajevu i hiljade onih koji su ga posjetili. Život i smrt, bolest i zdravlje, sreća i nesreća su samo od Allaha. Nesreća i zlo se mogu spriječiti i preduhitriti stalnom dovom i molbom Allahu dž.š. te udjeljivanjem milostinje. Potpuno nemoguće je pobrojati sva sujevjerja i praznovjerja koja su danas prisutna i aktuelna”, rekao je Musa.

Prof. Musa je naglasio da je tema predavanja bio islamski stav po pitanju sujevjerja, ali da bi sasvim sigurno trebalo organizovati tribinu, na kojoj bi hrišćanski teolozi iznijeli stav koji njihova religija zauzima po ovom pitanju.