Priboj na Limu
FESTIVAL POBJEDE ISLAMA
Autor: Mesihat.org
Objavljeno: 29. Jul 2012. 17:07:50
Medžlis Islamske zajednice u Priboju imao je čast da u subotu 28.jula bude prvi domaćin manifestacije „Festival Islama“ koju u čast ramazana pod pokroviteljstvom Mešihata Islamske zajednice organizuju Islamski kulturni centar „Altun alem“, CHR „Hajrat“ i Bošnjačka kulturna zajednica – BKZ.U haremu Hasan-agine džamije u Priboju okupio se veliki broj vjernika koji su došli da u džematu podijele radost posta i radost iftara i osjete bereket i Allahovu dž.š. blagodat.

Prije iftarskog vakta priređen je bogat vjersko-kulturni program u kojem su horovi Merdžan, Firdevs i Ljiljan učili ilahije, a učeni su i dijelovi Kurana i citirani su hadisi.

Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Islamske zajednice na čelu sa glavnim muftijom Muamer ef. Zukorlićem kao i predstavnici turske organizacije IHH koja je dijelom sponzorisala ovu manifestaciju i predstavnici kulturnog i političkog života Priboja.

Nakon što je sa Hasanagine džamije ezan označio prestanak posta prisutni vjernici su iftarili, a potom im se obratio glavni imam Medžlisa Priboj Enes ef. Svraka koji im je poželio dobrodošlicu i izrazio zahvalnost što su svojim trudom, donacijama i pripremanjem hrane dali svoj doprinos da ova manifestacija bude organizovana na najvišem nivou i zahvalio se Hasan agi što je izgradio prelijepu džamiju da u njoj muslimani mogu da se okupljaju.

„Mi muslimani Bošnjaci imamo obavezu da čuvamo ono što je zajedničko a to je Islamska zajednica. Islamska zajednica jeste sviju nas bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Pribojci su potvrdili i opravdali svoju privrženost Islamskoj zajednici. Večeras na ovaj skup pozvali smo sve predstavnike bošnjačkih partija, nisu se svi odazvali“ – rekao je između ostalog efendija Svraka.

Nakon obraćanja efendije Svrake prisutnima se obratio i Glavni muftija Muamer ef. Zukorlić koji je poselamio prisutne uz zahvale Allahu dž.š. na blagodatima i istakao da su oni istovremeno i musafiri i domaćini na ovom iftaru.

„Svjetlo kandilja sa ove džamije osvjetljava lica sviju nas i znam da ne možete zamisliti kako bi Priboj izgledao bez ove džamije. Ali bilo je još džamija u Priboju, kao što ih je bilo u Beogradu, Užicu, Vranju... Oni koji su tada živjeli sa tim džamijama nisu mogli da zamisle kao ni mi danas da džamija može nestati, ali kao što znate i sa druge strane Drine koliko je bilo džamija, koliko je bilo ognjišta a sada ih nema. Znam da nije očekivano da se na festivalu islama, pri radosti iftara dotiču naše bolne historijske teme, to jeste tema našeg opstanka. Ali bili bi smo neodgovorni kada bi smo u trenutcima radosti zaboravili na tu temu. I svi oni koji misle da nije moguće nestati oni se pripremaju za nestanak“ – rekao je Glavni muftija.

On je kazao da islam ne ostavlja prostora za pesimizam, i da Islam ljude uči optimizmu jer daje prednost budućnosti nad prošlošću.„Mi iz prošlosti moramo naučiti teške lekcije genocida i stradanja kako ih ne bi zaboravili, jer ako ih zaboravimo onda se i mi ne daj Bože pripremamo da budemo žrtve toga genocida. Ali ovo što večeras ovdje uvidim uprkos svemu teškom što pogađa sve građane Sandžaka drago mi je što vas nije slomilo i drago mi je što u vama vidim odlučnost i snagu da se prije svega okupite u džamiji u ramazanu i nakon iftara“ – rekao je Muftija.

Muftija je kazao da muslimani nemaju pravo na život trenutka i da je Festival islama prilika da se ljudi podsjete i samog ramazana i da ako disciplinirano poste a namazi im prolaze da se povrate i donesu odluku da će obavljati namaze jer je namaz stub vjere.

„Ko ruši namaz ruši svoju vjeru i ovo je izuzetna prilika da se učini tevba. Ako ima onih koji eventualno ne poste a došli su večeras ovdje i oni su dobro došli, i oni su naša braća i naše sestre. Ako ne poste oni ne čine zlo nikome od nas već zlo čine samima sebi. Evo im prilike da pokažu snagu svoga karaktera. U koliko ovaj Festival islama, ovaj susret, ovaj iftar i ovu mubarek noć iskoristimo za takve odluke onda će to biti naše odluke pobjede. Onda će to biti Festival pobjede Islama. To je jedan i jedini način da u naše kuće donesemo sreću. Sreća se ne juri, sreća se dočekuje. Sreća hoće dobrog domaćina, da joj priredite atmosferu vjerom, ibadetom, dovom, moralom“ – rekao je Glavni muftija.

On je izrazio zadovoljstvo što na iftru vidi i djecu i mlade i one starije koji pokazuju da pripadajun jednoj zajednici i da su spremni da se Allahovog užeta drže.

Na kraju je Glavni muftija zahvalio svima koji su dali doprinos da ova manifestacija uspije i posebno se zahvalio predstavnicima turske organizacije IHH.

Na kraju je hafiz dr. Almir Pramenković proučio dovu za hairli skup a po tom su prisutni u džematu klanjali akšam namaz u Hasan-aginoj džamiji. (Nermin Gicić)