Plav – New York: Pismo podrške Odboru komemoracije stogodišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima Plava i Gusinja
NAKON STOTINU GODINA SKRIVANJA ISTINE, BRISANJA IMENA, NACIJE, JEZIKA, KULTURE - ISTINA SE PONOVO POJAVILA
Autor: Dževat Musić
Objavljeno: 12. Oct 2012. 17:10:25
Dževat MUSIĆ: Šehidi Plava i Gusinja su 1913. godine ubijeni samo zato što su bili muslimani, što su ostali dosljedni šehadetu i što emanet preuzet pred Allahom dž.š. nisu htjeli izdati ni pod koju cijenu ni prijetnju. Mula Sado Musić, prvi strijeljani, na ponudu da samo stavi crnogorsku kapu na glavu biće spašen, pljunuo je dželata digao prst i glasno proučio šehadet. Glavom je platio zajedno sa svojom braćom, natopili su zemlju šehidskom krvlju i nama ostavili emanet, da ne izdamo njihove žrtve i ne izdamo emanet vjere, Allaha dž.š. i Poslanika a.s.
Poštovani prijatelji, braćo u islamu, birani Bošnjaci i Albanci neka Vam je hairli nijet da 13. oktobra - Komemoracijom u New Yorku, počnete obilježavanje stogodišnjice genocida u Plavu i Gusinju 1912./13. Godine.

Molim Uzvišenog Stvoritelja Allaha dž.š. da Vam organizacija uspije onako kako zaslužuju žrtve tog sramnog čina, koje su čekale cijelo stoljeće, da im se potomci okupe na programu obilježavanja stogodišnjice Genocida. Na programu otpora onima koji su uspjeli da 100 godina kriju istinu o stradanjima nevinih ljudi, čija je krivica bila pripadnost Islamu i borba za opstanak na svojim topracima.

Vjerujem da će komemoracija biti masovno posjećena, da će naši dobri Bošnjani i Albanci, po uzoru na svoje pretke i ovog 13. oktobra u New Yorku, biti zajedno i pokazati svijetu koliko nas tamo ima, koliko ste složni i jedinstveni.

Komemoracija će poslati poruku svijetu, a posebno crnogorskim vlastima, da su ova dva bratska naroda brojni, jedinstveni i snažni. Da sprovedeni genocid i svi kasniji progoni, masovne likvidacije (1919., 1941.-45.), kasnija raseljavanja (1989. – 2005.) nisu ostvarili prljave ciljeve progona muslimana (‘poturica’) sa svojih vjekovnih ognjišta.

Bošnjaci i Albanci moraju da pamte i uče svoju istoriju. Da se ne zaboravi genocid koji je tadašnja vlast kraljevine Crne Gore izvršila na muslimanima plavsko-gusinjskog kraja. Previja i Racina 1913. godine su opomene koje se moraju kolektivno pamtiti da se nikad nebi ponovile.

Nakon stotinu godina skrivanja istine, brisanja naših imena, prezimena, nacije, jezika, kulture i cjelokupnog našeg identiteta evo istina se ponovo pojavila.

Šehidi Plava i Gusinja su 1913. godine ubijeni samo zato što su bili muslimani, što su ostali dosljedni šehadetu i što emanet preuzet pred Allahom dž.š. nisu htjeli izdati ni pod koju cijenu ni prijetnju. Mula Sado Musić, prvi strijeljani, na ponudu da samo stavi crnogorsku kapu na glavu biće spašen, pljunuo je dželata digao prst i glasno proučio šehadet. Glavom je platio zajedno sa svojom braćom, natopili su zemlju šehidskom krvlju i nama ostavili emanet, da ne izdamo njihove žrtve i ne izdamo emanet vjere, Allaha dž.š. i Poslanika a.s.


Nakon stotinu godina skrivanja istine, brisanja naših imena, prezimena, nacije, jezika, kulture i cjelokupnog našeg identiteta evo istina se ponovo pojavila.
Prolivena krv šehida Plavljana i Gusinjana nakon sto godina jača je od svih silnika njihovih ubica, koji su izumrli ili bili likvidirani od nalogodavaca, da bi se skinula ljaga sa zvanične vlasti, kako su, navodno, samovoljno i bez znanja Cetinja vršili pokrštavanje i likvidacije. Allah ih je kaznio, da su oni što su nastavili da žive, bili bez potomstva ili sa evladom po očevim zaslugama.

Početkom 2012. godine, prilikom promocije Bošnjačkog nacionalnog kalendara u Plavu pokrenuli smo inicijativu da u okviru Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori i uz podršku BKZ Srbije, obilježimo stogodišnjicu genocida u Plavu i Gusinju. Angažovan je Institut za ispitivanje zločina genocida iz Novog Pazara da pripremi naučno istraživački elaborat o zločinima u Plavu i Gusinju 1912. i 1913. godine. Cilj nam je da naučnim i empirijskim metodama rasvijetlimo zbivanja koja su se dešavala u Plavu i Gusinju poslije ulaska crnogorske vojske.

Planiramo da organizujemo naučni skup, gdje će se govoriti o genocidu i do kraja otkriti istina o zločinima. Očekujemo da će nam se pridružiti lokalna vlast, političke stranke i pojedinci, jer nam je potrebno akciono jedinstvo na realizaciji ovog hairli nauma, kako bismo na kraju obezbijedili sve potrebne saglasnosti nadležnih državnih organa Crne Gore i na adekvatno mjesto izgradili spomen obilježje žrtvama.

Iskreno se nadam, da će snaga njihove žrtve biti jača od eventalnih otpora režima, od usko stranačkih i dnevno političkih interesa pojedinaca, te da pomoć Bošnjačkih kulturnih zajednica, Odbora islamskih zajednica, drugih bošnjačkih i albanskih organizacija i asocijacija širom svijeta neće izostati, da izvršimo preuzeti emanet i tokom naredne godine stanemo pred spomen obilježje, pručimo Fatihu žrtvama genocida i posvjedočimo da smo izvršili emanet vjere i zadatak primljen od Allaha dž.š.

Dževat Musić,
predsjednik Skupštine BKZ u CG i
predsjednik Odbora BKZ Plav