New York: Nakon 100 godina klanjanja dženaza el gaib i proučena dova pred dušu žrtava genocida
KURBAN BAJRAM U ZNAKU STOGODIŠNJICE GENOCIDA U PLAVU I GUSINJU
Autor: Tim Bošnjaci.Net
Objavljeno: 27. Oct 2012. 02:10:31

U Bosansko-hercegovačkom islamskom centru klanjana dženaza el gaib žrtvama genocida u Plavu i Gusinju


U New Yorku Bošnjaci su Kurban bajram klanjali u djelovima ovog velegrada gdje su najviše naseljeni ili gdje organizacijski djeluju i rade. Pored svojih pet džemata i objekta, klanjali su u njima srodnim zajednicama sa Balkana, odnosno u džematima gdje se okupljaju albanski i makedonski muslimani.

Prema informacijama koje su pristigle u redakciju Bošnjaci.Net, neovisno što je u ovom dijelu svijeta bio radni dan, svi mesdžidi su bili jako posjećeni i pretijesni da prime sve klanjače. Posebno raduje da su saffovi svih džamija i mesdžida bili ispunjeni omladinom i djecom raznih uzrasta.

Ovaj Hadžijski ili Kurban bajram, odnosno bajram žrtve i solidarnosti, u New Yorku će posebno ostati upamćen da su džemati i džematlije u kojima se okupljaju Bošnjaci i Albanci, klanjali dženazu el gaib (u odsustvu) i proučili dovu šehidima, time se solidarizirali sa žrtvama genocida u Plavu i Gusinju. Naime, u ova dva živopisna mjesta ispod Prokletija, tačno prije punog stoljeća, od oktobra 1912. do kraja maja 1913., muslimani su se našli na vojnom udaru Crnogorske kraljevske vojske koja je bila pod komandnom palicom zloglasnog kralja Nikole. Od druge polovice novembra 1912. u genocidnom pohodu 'kraljevsko' zaduženje dobija i zločinačka Donjovasojevićka brigada na čijem čelu je bio zloglasni Avro Cemović. U navedenom periodu nasilno je pokršteno 12,500 muslimana, od Plava i Gusinja do Previje ubijeno je 1800 djece, žena, staraca, mada se računa da je ova brojka mnogo veća. Skrnavljene su džamije i mezarja, paljene kuće, strijeljali bošnjačko-albansku elitu, silovali, proganjali, pljačkali imovinu ... Sve sa ciljem uništenja ova dva naroda zato što nisu htjeli da prihvate crnogorsku zastavu i kapu, koji su danas ključne ikonografije u novoobnovljenoj državi CG za koju su mahom glasali Bošnjaci i Albanci, kojima su za referendumski glas obećavali med i mlijeko. A dobili su .....!


Prepun mesdžid Bosansko-hercegovačkog islamskog centra


BHICNY: Bosansko-hercegovački islamski centar koji je smješten u njujorškoj popularnoj Astoriji, još od ranog sabahskog vakta bio je premalehan da primi sve vjernike. Vakifi ovog objekta su mahom preživjele žrtve posljednjeg srpsko-crnogorskog genocida koji je počinjen nad Bošnjacima širom BiH.
Uz predviđeni bogati bajramski program, sabah namaz su klanjali oko 7:00 sati, dok su sahat kasnije, prije kurban-bajramskog namaza, u prepunom mesdžidu klanjali dženazu el gaib i proučili zajedničku dovu pred dušu šehida - žrtava genocida nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja. Imam u centru Mehdija ef. Demirović predvodio je bajramski program, kao i dženazu el gaib i dovu pred dušu plavsko-gusinjskih šehida uz pojašnjenje šta se dogodilo prije sto godina.
Bosansko-hercegovački islamski centar od samog osnivanja tradicionalno svečano obilježava svaki bajram. Ove godine bajramsko sijelo je zakazano u nedjelju, 4. novembra sa početkom od 20:00, na adresi Chian Federation, 44-01 Broadway u Astoriji.


Pred klanjanje dženaze el gaib u Islamskom centru u Monticello-u (NY)ICM: U Monticello-u, na nekih sahat ipol-dva vožnje od New Yorka, smješten je prekrasan Islamski centar, sa pratećim sportsko-rekreativnim terenima. Vakifi su također Bošnjaci iz plavsko-gusinjskog kraja, potomci žrtava genocida, dakako i Albanci iz Ulcinja, kao i znatan broj muslimana iz drugih djelova dunjaluka. Cijeli objekat bio je pripremljen za klanjanje sabah i bajram namaza. Prema riječima članova odbora Islamskog centra, i ovaj objekat je bio pretijesan za sve koji su došli da bajram namaz obave van New Yorka, a uz to da žrtvuju kurban.
Također i ovaj džemat pred predviđenog bajramskog programa, prije kurban-bajramskog namaza klanjali su dženazu el gaib koju je predvodio Fuad ef. Šabović. Imam Šabović se osvrnuo događanja u plavsko-gusinjskom kraju od prije jednog stoljeća kada su muslimani Plava i Gusinja nasilno kršteni i ubijani samo zato što su muslimani.


Bošnjački centar - Richmond hill: Pripreme pred dženazu el gaib žrtvama genocida u Plavu i Gusinju 1912 / 13


BC – IZ & KC PG: Bošnjački centar na Richmond hillu, objekat Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje, iako je još uvijek u fazi renoviranja i adaptacije kurban-bajram je klanjan u njemu. Za žrtve crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju, potomci žrtava genocida i džematlije su također klanjali dženazu el gaib i proučili dovu pred dušu šehida.


Islamski centar u Bronxu: Hasan iz Palestine uči dovu pred dušu šehida Plava i Gusinja


ICB: Pretijesno je bilo i u Islamskom centru u Bronxu koji mahom okuplja muslimane iz Makedonije, Sandžaka, Kosova, BiH ali i arapskih zemalja. Bajramski program je počeo još prije sabahskog vakta koji su predvodila braća Sabri i Ali Hasanov, te potpredsjednik mr. Tahir Azirov i član odbora Mirka. Program je vođen na engleskom, albanskom, mekedonskom i bosanskom. Prije klanjanja bajram namaza mr. Azirov je u kratkom osvrtu ukazao na nasilno masovno pokrštavanje i genocidu koji je crnogorska vojna i politička vlast uz pomoć sveštenika pravoslavne crkve počinila nad Bošnjacima i Albancima plavsko-gusinjskog kraja 1912 i 1913. godine, dok je na stogodišnjici od ovog gnusong crnogorskog i srpskog zločina Hasan iz Palestine proučio dovu za šehide ovog kraja.


Bošnjački islamski kulturni centar


BIKC: Tijesno je bilo za sve vjernike i u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru koji je smješten na Astoriji. Bajramski program je predvodio mr. Senahid Halilović, v.d. imama u ovom džematu, koji je preživio genocid u Srebrenici u julu 1995. Mr. Halilović dobro zna kako je biti žrtva genocida, potpunog istrebljenja od strane agresorske Srbije i Crne Gore, zato je i u ovom džematu u džumahskom vaktu proučena dova za žrtve genocida u Plavu i Gusinju, kao i pred dušu žrtvama svih jedanaest genocida počinjenih nad Bošnjacima.

ZAHVALNOST: Potomci žrtva genocida i Odbor za komemoraciju žrtvama genocida Plav-Gusinje 1912-13 sa sjedištem u New Yorku, upućuje zahvalnost svim džematima i džematlijama na području New Yorka, koji su klanjali dženazu el gaib i koji su se dovom sjetili nedužnih žrtava srbo-crnogorskog genocida od Plava i Gusinja, Šahovića, Kolašina, Mojkovca..., Bihora, Novog Pazara, Sjenice do Srebrenice!
Prema nezvaničnim informacijama, u New Yorku živi tridesetak hiljada Bošnjaka i Albanaca porijeklom iz plavsko-gusinjskog kraja. Organizirani su kroz više organizacija; posjeduju tri objekta čija vrijednost prelazi desetak miliona dollara. Veliki je broj jakih biznismena koji su uticajni u ovom gradu. Inače, njujorška bošnjačko-albanska zajednica financijski je pomagala brojne projekte u Plavu i Gusinju, BiH, Sandžaku, Kosovu i CG, pa i drugim zemljama svijeta gdje je bila potrebna pomoć. Uglavnom, koje god je zatražio pomoć od potomaka žrtava genocida iz plavsko-gusinjskog kraja koji žive u New Yorku nikoga nisu vratili praznih ruku.

IABNA: Na kraju još da naglasimo, Bošnjaci porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka...., mahom preživjele žrtve srpsko-crnogorskog genocida, koji žive na sjeverno-američkom kontinentu, u svom vakufu i na svojoj zemlji, na svečarski način dočekali su još jedan Kurban - hadžijski bajram, koji su klanjali u šesdesetak džamija, mesdžida i islamskih centara, koji su pod amberlom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike na čijem čelu je Glavni imam mr. Sabahudin Ćeman.