New York - Plav - Gusinje
ODBOR ZA OBILJEŽAVANJE 100.GODIŠNJICE GENOCIDA U PLAVU I GUSINJU OTVORIT ĆE URED NA MANHATTANU
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Jan 2013. 04:01:38
Od oktobra 1912. do kraja maja 1913., puno je stoljeće od genocida koji su crnogorske vladine snage počinile nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju. Isto je toliko puno stoljeće šutnje, zatiranja tragova i prijetnje od strane crnogorskih vlastodržaca u kontinuitetu da se ne govori o nasilnom masovnom pokrštavanju muslimana, Bošnjaka i Albanaca, strijeljanju i pokolju na Previji, silovanju, mučenju, zlostavljanju, jednom riječju da se ne govori o genocidu u Plavu i Gusinju... Ali da potomci žrtava genocida koji žive u New Yorku ne prepuštaju više zaboravu zločin crnogorske kraljevske vojske nad njihovim precima, najbolje govore višemjesečne aktivnosti koje se odvijaju u organizaciji Odbora za obilježavanje 100.godišnjice genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju.

Nakon komemoracije žrtvama genocida koja je održana 13. oktobra 2012. u prepunoj sali Konferencijskog centra u New Yorku, gdje je aklamacijom usvojena Deklaracija od strane potomaka žrtava genocida, koju su potpisali predstavnici bošnjačkih i albanskih organizacija, asocijacija, centara, medija i intelektualci; koja je upućena crnogorskom Predsjedniku, Premijeru, Predsjedniku Skupštine, Načelniku općine Plav, Ambasadoru u Washingtonu i Generalnom konzulu u New Yorku, u vremenu iščekivanja datog razumnog tomjesečnog roka, koji ističe u drugoj polovici januara 2013., te da se crnogorske vladajuće strukture još nisu očitovali po pitanju ispunjavanja zahtjeva deklaracije potomaka žrtava, emigranata i prognanika iz CG, Odbor za obilježavanje 100.godišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju, na sastanku koji je održan u srijedu večer, 2.januara 2013., usvojio je odluku da do kraja januara tekuće godine pronađe prostor nedaleko od Ujedinjenih nacija u kojem će biti smješten Ured odbora iz kojeg će biti lakše djelovanje ka Ujedinjenim nacijama, ali i američkim institucijama koje će biti upoznate o svim dešavanjima u CG, ali i regionu.

Članovi njujorškog odbora posebno ukazuju, umjesto da vlasti „građanske i europske“ Crne Gore rješavaju zahtjeve građana oni traže 'spas' kod svojih poslušnika i doušnika među Bošnjacima i Albancima kako u CG tako i u emigraciji, ne shvatajući da će takvim postupcima najviše naškoditi državi Crnoj Gori.

Na kraju podsjećamo još da je na prijedlog istog Odbora za Kurban bajram u bošnjačkim džamijama i centrima u New Yorku po prvi puta klanjana dženaza žrtvama genocida, dok je sredinom decembra 2012. položen kamen temeljac za Memorijalni šehidski centar u Monticello-u (NY). Isto tako u povodu 100.godišnjice genocida u Plavu i Gusinju planira se snimiti dokumentarni film „Genocidu u kontinuitetu“, dok Šehidska džamija, koja je projekat šire zajednice, treba biti završena do kraja ramazana tekuće godine, stoji u saopćenju njujorškog Odbora za obilježavanje 100.godišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju.