SVJETSKI BOŠNJAČKI KONGRES – PRAVO NA OPSTANAK JEDNOG NARODA
Autor: Muharem Obradović
Objavljeno: 06. Jan 2013. 12:01:02
Muharem OBRADOVIĆ: I još nam se čude i zamjeraju neki naši, nazovi, dušebrižnici i veleumni demagozi, što zarad vlastitog opstanka se ujedinjujemo, što zarad vlastite sigurnosti se organizujemo, što zarad vlastite budućnosti se pripremamo i što zarad svega pobrojanog u Svjetski bošnjački kongres se uvezujemo...pitaju nas zašto dižemo kongresnu prašinu, zašto panično o bošnjačkom narodu zborimo i od sitnice pravimo probleme!?
Kome su, ovih hladnih i snježnih dana, još u sjećanju utisnute rane prohujalih stradanja!?
Ko još pamti ledene vapaje majke Bošnjanke, dok nad mrtvim djetetom suzu vjetrom briše, a tamo dolje stravični jezici vatrene stihije pustoše ionako opustošenu i zemlju, i dušu?
Ko se još sjeća neutaživog vapaja silovane djevojčice, dok u svojoj nevinoj duši ožiljak mrženje nosi, i kome su od nas još u pameti veliki i mali genocidi i stradanja, dok u ovom bezdušnom svijetu nastojimo pronaći sebe?

Saga o Bosni, Sandžaku i Bošnjacima je, nažalost, i stravičnija i žalosnija nego što se to nama čini.
A svaka naša priča je priča o stradanju, pokolju, nestanku, osjećaju krivice... jednom riječju borba za goli život - borba za biološki opstanak.

Bez Bošnjaka vjerovatno ne bi bilo ni Bosne; naroda koji je udario pečat ovoj napaćenoj zemlji i koji se bori za, svoj i, opstanak Bosne, od zvijeri koje vrebaju iz okruženja.

Napadaji na Bosnu i narod bošnjački datiraju od kako postoji pisana historija ali, ti nasrtaji danas poprimaju obilježje opasnog i smišljenog, perfidnog i politički motiviranog narušavanja osnovnih pretpostavki za opstanak ovog naroda.

Ovih dana se uveliko priča o osnivanju Svjetskog bošnjačkog kongresa. Ustvari, zlobnici samo pričaju, dok istinske patriote istinski i uveliko rade.

Razbiti sve ono što ima predznak bošnjačko, kao da postaje izazov pojedinim uhljupima unutar samih nas. Ustvari, pričom o tome zašto, kako i ko da vodi ovaj Kongres, oni pokazuju svoju sitnošićarsku narav i svjesno, ili ne, rade na razbijanju unutar bošnjačkog jedinstva.

Jer kada narodu oduzmete svijest o sebi tim narodom u potpunosti zagospodare mnogo vještiji i perfidniji manipulanti, a takvih u našoj okolini ima poprilično (naravno, treba i historiju uzeti za svjedoka).

Koliko li je tek danas potrebno unutar bošnjačko jedinstvo, koliko li je tek danas potreban savez među Bošnjacima, koliko li je tek danas potreban Svjetski bošnjački kongres!


Detalj sa Osnivačke skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa


Danas, dok Bosna leži rasparčana i iskasapljena; danas, dok se od svakog tora nastoji napraviti entitet i time dodatno ovu zemlju dotući...; danas, kad ne postoji ni zajednička vlast, ni zajednička privreda, niti istoznačna vizija budućnosti! Danas, kada svaka baraba i svaki manijak može raditi što mu je volja a da pri tome ne polaže račune nikome i ničemu...!

I još nam se čude i zamjeraju neki naši, nazovi, dušebrižnici i veleumni demagozi, što zarad vlastitog opstanka se ujedinjujemo, što zarad vlastite sigurnosti se organizujemo, što zarad vlastite budućnosti se pripremamo i što zarad svega pobrojanog u Svjetski bošnjački kongres se uvezujemo...pitaju nas zašto dižemo kongresnu prašinu, zašto panično o bošnjačkom narodu zborimo i od sitnice pravimo probleme!?

Govore nam: “Pa šta, i ako se desi da ne bude Bošnjaka, neće biti smak svijeta!”
Ljudima okupljnim oko Svjetskog bošnjačkog kongresa se pak čini da hoće.

Ako se desi da Bošnjaci budu svedeni na ograđen prostor Bosne, bez svijesti o sebi, bez potrebnog prostora za biološki opstanak i razvoj, za Bošnjake će to biti ravno smaku svijeta.
I zato nam se čini, da je svaki glas za Svjetski bošnjački kongres u stvari vapaj za spas Bosne, dobrodošao i koristan.

Uvjereni smo, stoga, da priče, rad i pregnuća svih onih na ideji ostvarenja i djelovanja Svjetskog bošnjačkog kongresa ne da su bespotrebne, preuveličane i preglasne, nego, da su, naprotiv, sudbonosno potrebne, nedovoljno žustre i suviše tihe.

Nacrti, platforma i deklaracija Svjetskog bošnjačkog kongresa, kao i praktično djelovanje koje iz njih proističe, moraju postati osnovna preokupacija svakog Bošnjaka i svakog dobronamjernog čovjeka, ovih ili sa ovih prostora, moraju svakog od nas nagnati na pregnunće branjenja onoga što nam je preostalo od naše rodne grude.

Zato čestiti Bošnjaci, baš vi nad kojim sljedbenici zločinačkog Gorskog vijenca vrše genocid u kontinuitetu, ako vidite ono što cijeli svijet vidi - a šuti, nemojte vi da šutite, jer je u pitanju biološki opstanak nas i Bosne. Jer u pitanju je biološki opstanak... i nas, i Bosne! Zato, podržimo i jačajmo institucije koje se suprotstavljaju nestanku nas i Bosne!