Loklane vlasti u Prijedoru zakazale
LOGORAŠIMA ZABRANJENO OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE OSNIVANJA "TRNOPOLJA"
Autor: Onasa
Objavljeno: 25. May 2013. 17:05:38
Preživjeli logoraši i porodice stradalih planirali su sutra, 26.maja na prostoru nekadašnjeg logora Trnopolje obilježiti 21 godinu od njegovog formiranja, međutim to im je onemogućeno "jer za to nisu dobili saglasnost nadležnih organa".

"Ispoštovali smo zakonske odredbe i u utorak 22. maja dostavili Stanici javne bezbjednost Prijedor zahtijev za odobrenje organizovanje skupa, ali smo dobili odgovor da saglasnost daje gradska administracija, pošto je vlasnik prostora grad Prijedor.

Od njih smo juče u 15.45 sati, dakle poslije završetka radnog vremena (15.30), pismeno informisani da nisu nadležne ovom pitanju.

Pošto je danas neradni dan nismo u mogućnoti da ispoštujemo zakonske odredbe i ponovo uputimo zahtijev za odobrenjem za održavanje skupa, ali i da jesmo, nije nam jasno kome bi trebali da se obratimo, tako da ćemo danas putem javnih medija obavjestiti naše članove i porodice stradalih o otkazivanju skupa," rekao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92“, koje je sa Udruženjem logoraša "Kozarac“ planirao organizovati skup.

Dodao je da je ovaj slučaj pokazao da su njihova nadanja da je vlast ovog grada davanjem saglasnosti da se 23. maja postavi instalacija na glavnom gradskom trgu kojom bi se obilježilo stradanja 256 žena i deset djevojčica u proteklom ratu, krenula drugim pravcem, bila neralna.

Logor “kao i logori smrti“ Omarska i Keraterm formirani su 26.maja 1992. godine odlukom Kriznog štaba Opštine Prijedor.

Njegovi prvi zatočenici bili su žitelji nesrpske nacionalnosti sa područja kozaračke regije, potom su u njega dovođeno i mještani iz drugih prijedorskih naselja sa bošnjačkom i hrvatskom većinom, kao i gradsko stanovništvo.

Prema podacima Haškog tribunala kroz njega je prošlo 23 hiljade lica i za razliku od logora u Keratermu i Omarskoj, gdje su uglavnom bili zatočeni muškarci, u Trnopolju su bila zatočena i djeca.

Po brutalnosti ostao je u sjeni druga dva logora, ali su i u njemu primjenjivane neviđene torture nad zatočenicima i vršena pojedinačna njihova ubistva, ali do sada za to niko nije procesuiran.

Iz ovog logora u avgustu 1992. godine izvedeno je blizu 200 logoraša koji su ubijeni na Korićanskim stijenama.