Saopćenje za javnost povodom smještaja popisivača u zloglasni višegradski hotel Vilina vlas
SMJEŠTANJEM POPISIVAČA U HOTEL VILINA VLAS JE NACISTIČKI MODEL REPUBLIČKOG ZAVODA ZA STATISTIKU RS-A
Autor: B.net
Objavljeno: 01. Oct 2013. 19:10:37
ABOM najoštrije osuđuje najnoviji pokušaj dezavuisanja javnosti, proizašao iz odluke Republičkog zavoda za statistiku RS-a da popisivači u Višegradu tokom predstojećeg Popisa stanovništva i domaćinstava u BiH, budu smješteni u hotelu Vilina vlas, nekadašnjem logoru i zloglasnom mučilištu u kojem je bilo zatočeno i na najzvjerskiji način mučeno više od 200 Bošnjakinja. Ovaj, ali i svi raniji pokušaji ”revitalizacije” zloglasnog hotela u kojem su organizirani i međureligijski susreti studenata, što je gnusno i za svaku osudu, ima za cilj krivotvorenje prošlosti, te umanjivanje odgovornosti za masovne zločine u Višegradu.

U grad iz kojeg su po nacističkom modelu istrijebljeni Bošnjaci, dolaze popisivači iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, jer je zbog opstrukcija, čestih napada i incidenata, te loše sigurnosne situacije, broj povratnika u Višegradu neznatan. Upravo je to surova istina nad kojom bi se trebali zamisliti službenici Republičkog zavoda za statistiku RS-a, ali i Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH koja sprovodi popis i brine o njegovoj vjerodostojnosti i regularnosti. Početak popisa i njegova važnost kao građanske i patriotske dužnosti, ostat će u sjeni ovog uvredljivog i nepotrebnog skandala.

Pozivamo popisivače raspoređene u Višegradu da zvaničnim putem utiču na preinačenje odluke o smještaju u zloglasni hotel Vilina vlas, ili potraže alternativni smještaj kod malobrojnih povratničkih porodica. Boravak u hotelu čiji hladni zidovi čuvaju samo krike i krv nedužnih djevojaka i žena, monstruozan je čin i uvredljiva poruka porodicama žrtava i preživjelim, ali i svim dobronamjernim građanima Bosne i Hercegovine. Takve geste ne doprinose pomirenju, a ni opštem civilizacijskom i ljudskom nastojanju da zločini ne budu zaboravljeni, već otkriveni i kažnjeni.

Bošnjačke političare i privrednike pozivamo da poduzmu neophodne aktivnosti kako bi hotel Vilina vlas u Višegradu bio otkupljen i u budućnosti, zajedno s ostalim višegradskim stratištima, iskorišten u komemorativne svrhe, na dobrobit i opomenu naraštajima koji dolaze, piše u saopćenju Aktivne bošnjačke mreže – ABOM.