Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine
POSTOJI MNOGO ŽALBI, MOŽE DOĆI U PITANJE VALIDNOST POPISA
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 02. Oct 2013. 17:10:48

FATIĆ: Treba da imamo bolji monitoring na terenu
Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, komentirajući brojne ozbiljne pritužbe na način provođenja procesa popisa stanovništva u BiH, izjavio je za agenciju Anadolija da je situacija ozbiljna i da sve skupa može utjecati na validnost popisa stanovništva u BiH koji se odvija od 1. do 15. oktobra ove godine.

Kazao je da ima dosta žalbi na proces popisa, te da su za većinu njih nadležne općinske komisije i entitetske agencije. Pita se šta su općinske komisije i entitetske agencije za statistiku učinile da isprave brojne nepravilnosti. Najavio je ozbiljnu analizu provedbe procesa.

"Moramo imati analizu je li situacija ozbiljna ili ne i šta treba uraditi da se to ispravi. Treba pratiti svaki dan šta se dešava i koliko to može da utječe na validnost ovog projekta. Treba razmotriti i dati ozbiljnu procjenu da li je, dakle, to ugroženo ili ne. No, naravno da ovo može utjecati na validnost popisa", kazao je Fatić, koji je mnogo prije početka popisa stanovništva u BiH ukazivao na ''sve probleme i ozbiljne propuste koji stvarno postoje''.

Uz ostalo, on je upozorio kako ne postoje potpisani protokoli o zaštiti podataka i njihovoj tačnosti između entitetskih zavoda i Agencije za statistiku BiH, te da su neriješena i pitanja u pogledu dostavljanja materijala i slično.

"Produkt toga je da imate niz problema na terenu. To je sada realnost, vjerujte. Nije to samo evidentno za nas u Agenciji već to svaki građanin vidi, kao i nevladine organizacije. Neophodan je jedan ozbiljan i profesionalnih pristup. Moramo biti objektivni i iskreni. Ne smiju problemi da se skrivaju, oni se odmah moraju evidentirati i rješavati, a ne sve stavljati pod tepih i onda se to nagomila, pa je pitanje kako da se sve to kontrolira", istakao je.

Zamjera i način na koji je provođena kampanja uoči popisa, jer, kako je rekao, građani nemaju, a morali bi imati, u svakom trenutku tačne informacije kako će biti popisani i što se smije, a što ne, raditi u procesu popisa.

Nije želio komentirati određene zahtjeve nevladinog sektora da se proces popisa obnovi. Za to je, veli, potrebna najavljena ozbiljna analiza i dokazi sa terena.

"Moramo na dnevnom nivou pratit šta se dešava i u toku popisa ispravljati sve što se može ispraviti. Treba proceduralne stvari ispravljati, treba da imamo bolji monitoring na terenu", istakao je Fatić, dodavši da je u cijeloj situaciju najodgovornija Agencija za statistiku BiH i da ne može prebaciti svoju odgovornost na nekog drugog.