Islamska zajednica Plav-Gusinje u New Yorku poziva roditelje da upišu djecu za mektebsku nastavu 2014 / 2015.
ISPRAVAN ODGOJ DJECE JE OBAVEZA SVAKOG RODITELJA
Objavljeno: 03. Sep 2014. 17:09:14
Poštovane džematlije,
Es-selamu alejkum!

Za koji dan će nam djeca ponovo zasjesti u đačke klupe gdje će nastaviti ili započeti svoj put na sticanju znanja. Svi roditelji će ponosno svoje dijete opremiti u školu i ponosno govoriti o uspjehu svog djeteta na tom polju i svakim danom će svojoj djeci govoriti o važnosti škole, sticanja znanja i diplome. Većina roditelja slanjem svoje djece u školu se oslanja na vjersko prosvjetne radnike u odgoju svoje djece time nesvjesno prepuštajući svoju obavezu učiteljima. Pored obrazovanja koje se stiče u školama, roditelji su dužni voditi računa i o vjerskom odgoju, o moralu, o ljudstvu i čovječnosti svoje djece. Znanje bez odgoja je nepotpuno i može biti, u ekstremnoj formi, veoma opasno. Neke mudre glave su rekle da opasnost za čovječanstvo ne leži u onome što čovjek nije saznao već u onome što je već saznao. Zloupotreba znanja je gora od neznanja. Ovdje dolazi da izražaja i značaja moral, vjerski odgoj i etika.Roditelji su najvažniji faktor u procesu odgajanja djece i oni su ti koji udaraju temelje moralnim osobinama svoje djece. Danas roditelji zbog svakodnevnih obaveza nisu u mogućnosti posvetiti svojoj djeci dovoljno vremena i u njihovom odsustvu djeca su prepuštena samim sebi odnosno okolini i društvu koje ih kao što često puta imamo prilike vidjeti odgoje u duhu nepostovanja svojih roditelja i ovisnosti o raznim porocima. Zapostavljanje odgoja svoje djece ne samo da je veliki grijeh već je i glavni razlog odavanja naše djece alkoholu, drogi i ostalim porocima koji uništavaju njihov život a time i život njihovih roditelja, koji kada djeca postanu ovisna nisu u mogućnosti odvići ih od tog zla. Zato je potrebno svojoj djeci podariti kućni odgoj u duhu islamskih vrijednosti i podučiti ih osnovama islama.

Djeca odgojena u islamskom duhu su djeca koja su spremna prihvatiti životne izazove i zadatke. Takva djeca su garancija zdrave familije i zdravog društva. Pored kućnog odgoja, roditelji su dužni svoju djecu odvoditi u džamiju gdje će se djeca pobliže upoznati islamskim propisima, važnosti morala i moralnih osobina, štetnosti poroka i lošeg društva kao i sa samim smislom života. Spoznajom Allaha dž.š., nužnosti pokoravanja Njemu i budućim svijetom kao mjestom vječitog prebivališta svakog insana, neminovno će djecu učiniti boljim kako danas kao djecom i učenicima tako i sutra kao zrelim ljudima i dobrim roditeljima.

Uzvišeni Allah dž.š. u ajetu kaže: “Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključićemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sam čini”, što nas obavezuje da svoju djecu podučimo islamu i svojim primjerima ih povedemo stopama Allahova poslanika Muhammeda a.s.. Allahov Poslanik a.s. nas također savjetuje u jednom hadisu gdje kaže: “Ne može otac ostaviti niti pokloniti svome djetetu ništa bolje od lijepog islamskog odgoja.” (Tirmizi)

Džamijski ambijent, druženje u džamiji i znanje koje steknu u mektebu ostavlja neisbrisiv trag na djeci koja i kad krenu stopama lošeg društva brzo se povrate.

Zato pozivamo roditelje da svoju djecu dovedu u džamiju na vjersku pouku koja će se i ove godine održavati u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji.
Vjerska pouka će početi u subotu, 6.septembra 2014. godine, a odvijat će se u dvije grupe, jedna od 1-3 pm a druga od 3-5 pm.
Upis djece se će izvršiti u subotu, 6.septembra od 1 do 3 poslije podne gdje će se roditelji upoznati sa planom i programom Mekteba 2014/2015. godine.

Molimo Uzvišenog Allaha da nas i našu djecu uputi putevima sreće i spasa. Amin!Imami:
Kemal ef. Bektešević
Hfz. Hako ef. Omeragić