NOVI PUCANJ NA TERITORIJALNI INTEGRITET BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: B.net
Objavljeno: 06. Oct 2014. 14:10:53

SUTORINA JE DIO BOSNE I HERCEGOVINE


Saznajemo da je u narednim danima priprema za dogovor o potpisivanju Ugovora o PRIZNANJU međudržavne granice BiH sa Crnom Gorom.

Tim ugovorom će se zapečatiti bespravno oduzimanje teritorija Bosne i Hercegovine, tj. SUTORINA!
Sutorina je vlasništvo Bosne i Hercegovine, što je određeno i potvrđeno još 1878. godine Berlinskim kongresom.
O pravu raspolaganja teritorijem o kojem je riječ pravo ima samo Parlamentarna skupština BiH te narod i građani iste države na čijem teritoriju je njihov suverenitet.

Zašto niko od zvaničnika BiH i političkih lidera koji ovih dana ruše sve pred sobom svojim patriotskim govorima ne progovore javno o ovoj pripremi narušavanja teritorijalnog integriteta države? Zašto niko od zvaničnika do danas nije pokrenuo pitanje povratka Sutorine Bosni i Hercegovini?

Međunarodnom praksom rješavanja sličnih pitanja koristi se razmjena dobara, te bi se ovim pitanjem kojim se planira izvršiti predaja teritorija BiH, priznala međudržavna granica koja bi bila nelegalna i ne legitimna te tako i granica sumnjivog porijekla.
Sticanje vlasništva međudržavnih granica ovim putem, smatra se uzurpacijom teritorijalnog integriteta države koja nije legalnim i legitimnim putem odobrila bilo koji vid potpisivanja granice.

Ovakav ugovor NE može potpisati državno ministarstvo vanjskih poslova i državno ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine već ingerenciju za to ima samo Parlamentarna skupština BiH.
U tom slučaju pripremu za odgovornost za što nemaju odobrenje Parlamentarne skupštine niti naroda mogli bi preuzeti ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija ili Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Naravno, prvenstveno nas kao građane Bosne i Hercegovine zanima odakle pravo ikome u državi da potpisuje međudržavne granice bez saglasnosti građana koji se nikada nisu odrekli tog teritorija.

Ovo pitanje se vrlo lako može riješiti pokretanjem procesa na međunarodnom sudu te vrlo lako dokazati vlasništvo BiH nad Sutorinom.


Otimanje bosanske zemlje


Iako su nakon 1878.godine vođeni neformalni razgovori oko vlasništva Sutorine, nikada nigdje niko nije potpisao niti ijedan dokument koji potvrđuje vlasništvo Crne Gore nad Sutorinom.

Tražimo, odgovornost i javno obračanje i rasvjetljavanje ovog pokušaja IZDAJE teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine od nadležnih institucija koje bi trebale da oko ovog pitanja budu upućene a ne oglašavaju se.
Niko nema pravo na potpisivanje dokumenata u ime Bosne i Hercegovine i njenih građana, koji utiču na njen teritorijalni integritet, suverenitet, političku nezavisnost i međunarodni subjektivitet.

Pravo i vlasništvo Bosne i Hercegovine nad Sutorinom mogu potvrditi istaknuta Dekanska, Magistarska, Doktorska i Profesorska imena Bosne i Hercegovine koja se godinama ignorišu kada je riječ o vlasništvu teritorija koji pripada BiH, piše u dopisu AntiDayton koji je potpisao Nihad Aličković, koje je dostavljen medijima.