Plav - Rožaje - New York
SRDANOVIĆ U SUSRETU SA HAFIZOM KUJEVIĆEM I KALAČOM PODRŽAO RAZVOJ BOŠNJAČKE KULTURE U IZVORNOM I AUTENTIČNOMM SMISLU
Autor: B.net
Objavljeno: 04. Nov 2014. 12:11:55
Ovih dana u Sandžaku boravi hadži Smajle Srdanović, rukovodilac Predstavništva za Sandžak sa sjedištem u New Yorku, član Odbora IZPG, koordinator građevinskog odbora za izgradnju Bošnjačkog islamskog centra na Richmond Hillu i član Odbora za očuvanje sjećanja na žrtve genocida u Plavu i Gusinju 1912. – 13. i 1919. godine.


Na slici s lijeva: Dževat Musić, Sead ef. Jasavić, hafiz Abdurrahmanm Kujević, pomoćnik sandžačkog muftije za Južni Sandžak, Hazbija Kalač, predsjednik BKZ u CG i Arben Jakupi


Pored niza aktivnosti u zavičaju, u ponedjeljak (3. nov. 2014), se sastao sa hafizom Abdurrahmanom Kujevićem, pomoćnikom sandžačkog muftije za Južni Sandžak i Hazbijom Kalačom, predsjednikom BKZ u CG. Sastanku su prisustvovali Dževat Musić, predsjednik OO BKZ Plav, prof. Sead ef. Jasavić, imam u džamiji Sultaniji u Plavu...

Bošnjaci.Net sazanju da je sastanak protekao u bratskoj atmosferi i konstruktivnom razgovoru. Srdanović je u ime nekoliko bošnjačkih organizacija iz New Yorka koje su ga zadužile podržao sve projekte i napore koje aktivisti BKZ-a u CG vode na planu afirmacije kulture Bošnjaka Sandžaka i CG, u šta posebno spadaju i aktivnosti širenja mreže Škole Kur'ana Časnog.

- Pitanje Škole Kur'ana Časnog ne može biti privatizovano od bilo koje organizacije, pa ni IZ, jer je to prvorazredno kulturološko pitanje. U tom smislu, Bošnjaci u Americi, preciznije iz New Yorka, podržavaju punu slobodu u organizovanju i afirmaciji izučavanja sadržaja i poruka Kur'ana Časnog. S druge strane Islamska zajednica, koju cijenimo, a i podržavamo kao vjersku instituciju, i pomogli smo u njenom institucionalnom razvoju, kao i izgradnji objekata, što ćemo i nastaviti, zbog političkih klanova u CG, ne smije da upadne u makaze, te da uzurpira pravo nevladinim organizacijama da se bave razvojem kulture u izvornom i autentičnom smislu, rekao je Srdanović. On je također naglasio:

- Bošnjaci iz New Yorka, koji vole ovaj sandžački komad zemlje, i ubuduće će podržati sve slične projekte, dok svako njihovo osporavanje, od koga god da dolazi, smatrat će ugrožavanjem osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaključio je on.

Kako saznajemo u povodu Dana ašure, u plavskoj džamiji Sultaniji u suradnji Odbora IZ Plav i Odbora IZ Plav-Gusinje iz New Yorka priređen je iftar i video prezentacija.

Da još naglasimo da je Srdanović zadužen da ispred redakcije i prijatelja Bošnjaci.Net uruči dvije stimulativne stipendije, jednu u Sarajevu od $1492,00 i drugu u Rožajama od $1000,00. Također je u Plavu uručio po $500 za nekoliko porodica za zimnicu od članova Odbora za očuvanje sjećanje na žrtve genocida u Plavu i Gusinju iz New Yorka. Detaljnije i imenima donatora neke naredne prilike.

Na kraju da istaknemo da Bošnjačka kulturna zajednici u Crnoj Gori u povodu 90 godina od genocida nad Bošnjacima u Šahovićima, održat će veliki Komemorativno-memorijalni skup u velikoj sali Doma kulture Bijelo Polje, u subotu, 8.novembra 2014. godine, sa početkom u 19 časova. Kako je organizator najavio bit će prikazan dokumentarni film o „Genocidima nad Bošnjacima“, a skupu će se obratiti Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić i čelnici BKZ Sandžaka.
Skup sa istim povodom bit će organizovan u Sarajevu i New Yorku. Narednih dana više detalja.