U povodu Dana državnosti BiH u organizaciji American Music Festivals održan internacionalni koncert klasične muzike i sevdaha
CHICAGO - NAJVEĆI BOSANSKOHERCEGOVACKI KULTURNI CENTAR U ISELJENIŠTVU
Autor: Samir Hadzalić
Objavljeno: 13. Dec 2014. 17:12:53

Organizator American Music Festivals: Phil Simmons


Poštovani čitatelji ove godine je u okviru bosanskohercegovačke zajednice u SAD, američka neprofitna organizacija American Music Festivals, samostalno organizovala internacionalni koncert klasične muzike i sevdaha. Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2014. Godine, na pozornici Copernicus centra, jednog od najprestižnijih kulturnih centara u Chicago-u, publici se predstavio kamerni orkestar Lincolnwood pod ravnanjem maestra Philip-a Simmons-a i sa baritonom Samirom Hadžalićem kao solistom.


Organizator American Music Festivals: Samir Hadžalić


Predstavnici istaknutih BiH organizacija zajedno na koncertu

Našem ovogodišnjem obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine prisustvovali i predstavnici organizacija sa kojima smo uspješno surađivali proteklih godina, kao i predstavnici UNICEF-a. U znak zahvalnosti priznanja American Music Festivals su dobili: Mesud Kulauzović, predsjednik Bosansko-američke kulturne asocijacije u Chicagu (BACA). Kao predsjednik ove najstarije BiH organizacije u iseljenštvu, gospodin Kulauzović je sa svojim suradnicima pomogao realizaciju našeg prvog koncerta klasične muzike povodom Dana državnosti BiH 2007. godine. Te godine smo također zahvaljujući njegovom posredovanju ugostili maestra Emira Nuhanovića i uspješno premijerno izveli djelo Asima Horozića “Kapija”, na pozornici akademije u Lake Forest, IL. Tom koncertu je prisustvovala i ambasadorica Bosne i Hercegovine u SAD dr. Bisera Turković.


Predstavnik UNICEF

Mesud Kulauzović (BACA)

Eldin Karaiković

Džafer Kulenović

Dr. Senad Agić
Džafer Kulenović, predsjednik čikaške Koordinacije Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Gospodin Kulenović je za vrijeme svog mandata pomogao realiziranje koncerta za Dan državnosti BiH 2008. godine. Te godine smo premijerno izveli djelo “Sevdah Medley” u aranžmanu Ilya Levinsona.
Dr. Eldin Karaiković, prvi predsjednik i osnivač Bosansko-hercegovačko americke akademije nauka i umjetnosti. Sa dr Karaikovićem smo ostvarili uspješnu suradnju u prvim danima osnivanja akademije. Naša suradnja je rezultirala koncertom u Sarajevu sa sarajevskom filharmonijom 2009. godine, kada smo prapremijerno izveli djelo “Sevdah Medly”.

Dr. Senad ef. Agić, kao duhovni lider Bošnjaka je svojim angažmanom kao i samim učešćem u programu kao solista, pomogao premijeru veoma značajnog djela Josipa Slavenskog “Muslimani”. Kojeg smo radili kao dio koncerta posvećenog višestoljetnoj suradnji Jevreja i Muslimana u BiH 2012. godine. Tada smo premijerno u našoj obradi izveli i djelo “Šehidi”, također sa dr. Agićem kao solistom.
Nakon naših dvogodišnjih temeljitih priprema, želja nam je bila da kroz muziku ispričamo priču o Bosni i Hercegovini, kao evropskom kulturološkom i civilzacijskom fenomenu.

Također smo se podsjetili na katastrofalne majske poplave koje su pogodile BiH i njene susjede. Dio programa posvetili smo žrtvama agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nastojali smo kroz muziku objasniti nastanak čuvene pjesme „Der Asra“ Heinricha Heinea. Pjesma je nastala pod utjecajem perzijske poezije oličene u djelu Omara Kayyama da bi svoje putovanje kroz vrijeme nastavila preko Franz Listza do Rubinsteina koji je napisao muziku za klavir i vokal. Upravo tu verziju smo premijerno izveli za našu publiku. U BiH ova kompozicija je došla zahvaljujući Šantićevom prevodu Heineovog teksta s njemačkog jezika, a konačnu verziju na našem jeziku najbolje je prezentirao dr. Himzo Polovina.

Kroz muzičke varijacije predstavili smo i djela Franciscusa Bosssinensisa, jednog od najpoznatijih kompozitora kasnog perioda renesanse, porijeklom iz Bosne. On je bio preteča trubadura koji su se kasnije pojavljivali diljem Europe. Živeći i radeći u Veneciji komponovao je djela za lutnju, najpoznatiji žičani instrument tog vremena. Iako je svojim imenom asocirao na svoje bosansko porijeklo kod nas je Bossinensis, nažalost, gotovo nepoznat kao historijska figura i kompozitor svjetskog renomea.

Sljedeće djelo koje smo izveli je 'Prelude to le Delunge“ posvećeno nastradalima u ovogodišnjim poplavama u Bosni i Hercegovini kao i u regionu. Na programu je bila i Elgarova “Elegy“ koja je posvećena prijedorskom ljekaru i humanisti doktoru Esadu Sadikoviću, članu UN-ove neprofitne organizacije “Ljekari bez granica”, ubijenom u srpskom koncentracionom logoru Omarska. Ovo djelo također posvećujemo i svim nevinim žrtvama posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ovaj dio programa završavamo djelom Capriccio No. 1, makedonskog kompozitora Dragana Suplevskog, kojeg nam je prezentirao prijatelj maestro Emir Nuhanović u sklopu naše saradnje 2007. godine, kada smo također s njim kao gostom ovdje u SAD-u obilježili Dan državnosti BiH.

Što se tiče odabira melodija sevdaha za orkestralno izvođenje, opredijelili smo sa za melodije koje je besprijekorno izvodio dr. Himzo Polovina. Kompozitor Ilya Levisnon je obradio tri njegove čuvene melodije koje će siguran sam u jednom ovakvom aranžmanu iznova prezentirati svu ljepotu bh. sevdalinke.

Poput Bossinensisa koji je živio u 15. stoljeću, i dr Polovina je bio trubadur svog vremena. Kroz moje proučavanje njegovog rada zaključio sam da je ovo tumačenje zaista najbliže njegovom nedovoljno shvaćenom muzičkom geniju. Putujući i prezentirajući svu ljepotu našeg melosa, svojim radom i djelovanjem ukazivao je na jednu unikatnu muzičku formu veoma prepoznatljivu diljem svijeta koju danas nazivamo bosanskohercegovačka sevdalinka. Koja je na žalost poput rijetke biljke osuđena na lagano odumiranje ukoliko je nastavimo brutalno komercijalizirati i svrstavati u razne muzičke forme kojima ne pripada... S toga smo našem ovogodišnjem koncertu dali podnaslov ”Ostavština Dr Himze Polovine”.

Jedna od poruka sa našeg koncerta bi zasigurno bila da ukoliko želimo sačuvati bh. sevdalinku kao takvu, onda trebamo izbjegavati poređenja sevdalinki sa drugim muzickim stilovima kao blues, jazz, pop itd. Sevdalinka je kao muzička forma starija od većine muzičkih pravaca i spada u sam vrh svjetske klasične muzike. Vratimo se originalnosti i budimo ponosni na ono što imamo, jer drugi to bolje cijene od nas, a nažalost često i nepravedno prisvajaju. Smatram da se bh. sevdalinka mora institucionalno zaštititi kao nacionalni brend.

Svim posjetiteljima ovogodišnjeg koncerta i dobitnicima priznanja American Music Festivals-a, želim se javno zahvaliti što su svojim prisustvom uveličali ovogodišnje obilježavanje najveceg praznika Bosne i Hercegovine. Također koristim priliku da se ispred American Music Festivals zahvalim uredniku web portala Bošnjaci.Net gospodinu Esadu Krciću, kao i njegovom timu na svesrdnoj medijskoj podršci i promociji našeg višegodisnjeg rada kao i ovogodišnjeg koncerta.
Ovogodišnjim koncertom povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine opravdali smo činjenicu da je Chicago najveci bosanskohercegovacki kulturni centar u iseljenistvu.

Autor teksta je volonterski direktor American Music Festivals.

Za sve informacije i podršku našem radu posjetite : www.americanmusicfestivals.com