SUTORINA: CRNOGORSKI POLITIČARI LOBIRAJU DA PARLAMENTARCI ODBIJU REZOLUCIJU
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 14. Jan 2015. 14:01:57
U Sarajevu je održana konferencija za medije o temi "Kako izvršiti povrat Sutorine?", a povodom sutrašnjeg glasanja o Rezoluciji o Sutorini

"Moram da iskažem razočarenje prema politici države jer nam političari pokazuju da nisu sposobni za radna mjesta na kojima sjede. Nadam se da će se ljudi koji će biti izabrani u narednom periodu baviti izgradnjom i razvojem Sutorine unutar Bosne i Hercegovine. Naša borba i naša argumentacija neće stati danas i sutra ni sve do onog momenta do kada se Sutorina ne vrati Bosni i Hercegovini“, rekao je Nihad Aličković, predstavnik inicijative za povrat Sutorine Bosni i Hercegovini.

Današnji pres je zakazan povodom sutrašnje sjednice Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čija je osma tačka dnevnog reda upravo Rezolucija o Sutorini. Predstavnici akademske zajednice poslali su poruku zastupnicima da imaju jasan stav, dokaze, uvjerenje te snagu građana i patriota.

"Nećemo dozvoliti nikome da izda teritoriju BiH za koju imamo vlasničke dokumente koje Crna Gora nema", poručeno je na današnjoj konferenciji za medije.

"Ako sve uspije to će biti prvi put da je inteligencija BiH u saradnji sa medijima uspjela uraditi nešto što su političari zamislili drugačije. Naši političari i ranije Vijeće ministara usvojili su vrlo štetan ugovor po Bosnu i Hercegovinu i taj ugovor je poslije dat Predsjedništvu i Parlamentu na usvajanje", rekao je profesor Suad Kurtćehajić.

Historija je na strani BiH

"Kako je moguće da nešto što nije prošlo u Jugoslaviji sada u našem Paralmentu može proći? Ako bi se to desilo, onda bi se vicevi o našim političarima pričali u puno goroj verziji nego što se sada priča o Đuri Pucaru kojeg je prevario advokat Blažo Jovanović. Treba znati da je Sutorina vlasništvo BiH i da to vlasništvo nikada nije izgubila, a Crna Gora se u ovom slučaju nalazi u nesavjesnom posjedu. Granice su utvrđene jasno na Berlinskom kongresu i sa tim granicama BiH je postala pokrajina Austro-Ugarske i te granice nikada nijedno najveće tijelo nije mijenjalo, a sa tim granicama BiH je ušla i u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Sada bi Crna Gora htjela da mi odustanemo od Sutorine na bazi jednog događaja, tj. zauzeća područja nakon pada Nezavisne Države Hrvatske, i na bazi 'davanja' Pucara koji nije bio ovlašten", rekao je Kurtćehajić koji je dodao da Rezolucija mora biti usvojena."Time ćemo dobiti na vremenu, a javnost će se upoznati sa više elemenata o Sutorini. Nakon toga ide rješenje na dva moguća načina – razgovor sa predstavnicima iz Podgorice jer oni nemaju ozbiljne argumente ili međunarodni sud gdje važe druga pravila. Crna Gora će time ući u probleme jer ima nejasne granice, dok mi imamo najjasnije granice jer je to utvrđeno na Berlinskom kongresu. Evropa će Crnoj Gori osporavati ulazak u EU zbog sudskog spora, a to se Podgorici nikako ne može isplatit", zaključio je Kurtćehajić koji je dodao kako crnogorski političari u Sarajevu lobiraju iz sata u sat kod naših parlamentaraca da sutra odbiju Rezoluciju o sutorini.

Potencijal

"Površina Sutorine je 85 kvadratnih kilometara i možemo je uporediti sa Monakom od kojeg je 40 puta veća. Kad govorimo o prirodnim bogatstvima, valoriziranje turističkih bogatstava od pet kilometara mora i dovoljnom površinom da primimo pet najvećih svjetskih kruzera predstavlja nešto vrijedno borbe", rekao je profesor Anton Jekauc dodajući da se u obzir moraju uzeti blizina Dubrovnika, blizina Budve i blizina čak dva aerodroma.

Podsjećamo, poslanik u novoizabranom sazivu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović u zvaničnu parlamentarnu proceduru uputio je Rezoluciju o Sutorini. Sjednica ZD-a održat će se sutra uz dnevnu tačku o glasanju, a povodom prijedloga Vijeća ministara da prihvati ugovor sa Crnom Gorom koji podrazumijeva Sutorinu na teritoriji susjedne države.