Otporuka Đukanoviću:
DR. CERIĆ PORUČIO ĐUKANOVIĆU: TI SI ZADNJI ČOVJEK NA SVIJETU KOJI NAMA U BOSNI I HERCEGOVINI MOŽEŠ DRŽATI MORALNE I POLITIČKE LEKCIJE
Autor: B.net
Objavljeno: 29. Jan 2015. 12:01:06
Sve je više uglednih i uticajnih građana patriota Bosne i Hercegovine koji se pridružuju inicijativi za povrat Sutorine. Mnogi od njih poznaju historijske činjenice sa kojima istupaju u javnosti, dok nekoliko pojedinaca kako zbog neznanja ali i osobnog šićara i primljenih crnogorskih ordena najradije bi Sutorinu ostavili u miraz Crnoj Gori. Također ne jenjavaju svakodnevne destruktivne ali i (ratno)huškaške izjave crnogorskog rukovodstva, kojima se preko medija upućuju jasne poruke. Povodom prijeteće izjave premijera Crne Gore Mila Đukanovića oglasio se predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa dr. Mustafa Cerić, koji mu je između ostaloga javno poručio:

Ne, Đukanoviću, ti si zadnji čovjek na svijetu koji nama u Bosni i Hercegovini možeš držati moralne i političke lekcije.


DR. CERIĆ: Tvoje prijetnje, Đukanoviću, više ne važe, niti nas tvoje lažno crnogorsko čojstvo zbunjuje. Nas više čudi tvoja naivna pouzdanost u neke tvoje podanike odavde, koji ti daju lažnu nadu da od incijative za povrat Sutorine nema ništa. Ti, očito, računaš na dosadašnju bošnjačku ili bosansku brzu zagrijanost i još brže hlađenje kad su u pitanju njihova prava na zemlju, njihovo pravo na domovinu, i njihovo pravo na čast.


Stvar je sasvim obrnuta: "Da sam ja neko ko tamo (u Crnoj Gori) učestvuje u političkom životu, napamet mi ne bi padalo da osporavam legitimno i legalno pravo države Bosne i Hercegovine na ono što joj historijski i pravno pripada, jer istina i pravda su nešto što čuva Crnu Goru od daljneg propadanja."

BOSNA JE DUGO ČEKALA DA CRNA GORA POKAŽE ČOJSTVO: To ti je moj savjet, Đukanoviću, da jasno i glasno kažeš istinu građanima Crne Gore, a to je da je Sutorina bosanska. A ako nemaš hrabrosti za tu istinu i pravdu, onda to prepusti Međunarodnom sudu pravde. Zar to nije fer? Zar to nije od nas pošteno? Zar to nije pravo čojstvo?

Bosna je dugo čekala da Crna Gora pokaže svoje čojstvo i, nažalost, nije ga dočekala pa je, stoga, prisiljena da svoje pravo traži kod Međunarodnog suda pravde. To što se ti i Vujanović nećkate oko međunarodne arbitraže u vezi sa Sutorinom i prijetite nam ne pije više vode, jer u Bosni nije ništa više kao što je bilo. Sve se u Bosni promijenilo. A najviše u pogledu svijesti Bošnjaka, prije svih, o njihovom pravu na zemlju i njihovoj ljubavi prema svom rodu.

LAŽNO ĐUKANOVIĆEVO ČOJSTVO: Tako da tvoje prijetnje, Đukanoviću, više ne važe, niti nas tvoje lažno crnogorsko čojstvo zbunjuje. Nas više čudi tvoja naivna pouzdanost u neke tvoje podanike odavde, koji ti daju lažnu nadu da od incijative za povrat Sutorine nema ništa. Ti, očito, računaš na dosadašnju bošnjačku ili bosansku brzu zagrijanost i još brže hlađenje kad su u pitanju njihova prava na zemlju, njihovo pravo na domovinu, i njihovo pravo na čast.

Eh, vidiš, Đukanoviću, i to se promijenilo. U Bosni je sve više istinskih patriota, koji se ne pale na brzinu, ali kad shvate da su im hrsuzi oteli zemlju, neće odustati dok je ne povrate. To je slučaj sa Sutorinom i zato ti je moj savjet da slušaš što ti poručuju ljudi od struke i prava, a ne uobičajeni podanici, koji ne vide dalje od svog stomaka.

AUSCHWITZ – SREBRENICA: Nadam se da si pratio obilježavanje sedamdesete godišnjice Auschwitza i da znaš da je ove godine i dvadeseta godišnjica od srebreničkog genocida. Nemoj da te podsjećam na "Gorski vijenac", ali moram da te podsjetim da su i Milošević i Karadžić iz Crne Gore. Valjda ti to dovoljno govori kako se mi u Bosni, posebno Bošnjaci, osjećamo kad čujemo tvoje prijetnje i kad vidimo kako se arogantno odnosiš prema svom susjedu, kojem duguješ jasno i nedvosmisleno izvinjenje za mnoge zločine koji su osmišljeni upravo u Crnoj Gori.

Zato, Đukanoviću, shvati ovu moju otporuku kao savjet tebi i Vujanoviću pa prihvatite istinu i pravdu oko Sutorine tako da nema potrebe za Međunarodnim sudom pravde. Pokažite čojstvo.

ARBITRAŽA: No, ako ipak vi budete inzistirali da zadržite ono što vam ne pripada, tj. Sutorinu, onda dozvolite da se to pitanje riješi međunarodnom arbitražom. I to bi bilo čojstvo, koje Bosna i Hercegovina stoljećima čeka od Crne Gore.

I na kraju hoću da znaš da inicijativa za povrat Sutorine državi Bosni i Hercegovini sve više dobiva podršku od svih građana, dok je sve manje onih koji su uplašeni i koji su izmanipulisani antibosanskom politikom.

Dakako, ja osobno podržavam incijativu za povrat Sutorine i učinit ću sve što mogu da se to i ostvari. To je dug moj i svih bosanskih patriota našim potomcima za dobrobit naše zemlje i za dobrosusjedske odnose sa našim komšijama, napisao je u otporuci Đukanoviću dr. Mustafa Cerić.