LAGUMDŽIJINI ORLOVI NAD SUTORINOM!
Autor: Hivzibeg Džumišić
Objavljeno: 30. Jan 2015. 16:01:11


Istinski je ogromna važnost ovog historijskog trenutka borbe za Sutorinu, kao drugog bosanskog izlaza na more, te se istom treba pristupiti sa mnogo različitih naučnih i drugih bitnih socioloških aspekata, a sve kako bi se prije ili posli je ishodovao jedini pravedan i ispravan rezultat, a to je povrat tog našeg vjekovnog teritorija u okrilje svoje matice Bosne. Duboko svjesni činjenice da su pravo i pravda na našoj strani, te da Crna Gora nema apsolutno nikakav valjan dokument kojim bi polagala pravo na tu našu teritoriju, moramo odmah u startu i beskrupulozno usmjeriti svu svoju pažnju, na njihovog jedinog „konja za utrku“ kojeg posjeduju, a zove se Bosanski lobi, ili prevedeno riječima iz naše perspektive gledanja,VELEIZDAJA! I nažalost, stvarno treba priznati da im je taj „trojanski konj“ jako dobar trkač, i malo je falilo da protutnji kraj uspavane nacije, te trajno pokloni Sutorinu pravoslavnoj vještačkoj tvorevini Crnoj Gori, koja se ionako u zadnjih 150 godina, za više od 60% teritorijalno proširila na račun Bosne.

U državi „za čovjeka“ Zlatko Lagumdžija ama baš nikad i ništa nije učinio za državu! Pa i zašto bi? Jer on je kao slučajni prolaznik već davno programiran da u rukavicama ispod stola, odradi posao koji je još 1946.g. započeo njegov pijani tata Đuro Pucar. Sve je lijepo i dobro osmišljeno na vrijeme, te kroz jako „Stručnu komisiju za granice“, pravodobno upakovano za zadnju sjednicu vlade u tehničkom mandatu, te pod tačkom raznorazno, za malo provučeno trajno u nepovrat crnogorskih ralja! Ali znao je još odavno promućurni Zlatko, da se Sutorina ne može tek tako odraditi, a pored istinskih patriota na čelu akademske zajednice i Kruga 99, te se sigurno sa svojim pulenom Adilom Kulenovićem, na vrijeme požalio pravoslavnim mentorima na očitu smetnju i prijetnju zacrtanom poganom cilju.., i mislim da ne griješim kad kažem, da je rahmetli prof. dr. Sulejman Redžić, ubijen prije dvije godine upravo zbog Sutorine, jer bi on zasigurno na vrijeme pokrenuo inicijativu i javnu raspravu o ovoj temi. I umjesto da se nakon predložene rezolucije u Parlamentu, pokrije po ušima od silne sramote i izvine se naciji, a zbog te njegove „Stručne komisije za granice“, vidi čuda, Zlatko se odjednom javlja u raspravu, i za još veće čudo (ja da nisam gledao na TV, nikome ne bih povjerovao na riječ).., brani glasno i jasno interese Crne Gore na način, da u našoj vlastitoj avliji miješa kruške i jabuke, poredeći Hrvatske pretenzije na dva Školja uz Klek, sa Sutorinom, te samim time ne razlikujući pravni, od katastarskog posjeda. Jer Neum, Klek, i dva Školja uz Klek, su historijski, pravno, i katastarski kontinuirano u Bosni već više od 800 godina, dok je Sutorina historijski i pravno 638 godina, a samo katastarski ju je zadnjih 69 godina uzurpirala Crna Gora! I na sve to, na kraju nas naš „zlaćani“ prvak Lagumudžija, obavezno počasti komunističkim zastrašivanjem, sa nekakvim orlovskim ptičurinama iznad naše glave! Nadalje, on uporno navodeći vodu na crnogorski mlin, sad je čak počeo pisati i neke blogove sa donekle smislenim stavovima, koji bi se možda i uzeli u ozbiljno razmatranje, ali samo neka nam prvo da logično objašnjenje, zašto širu javnost nije na vrijeme upoznao sa problemom uzurpacije Sutorine, nego je to sve pokušao hinjski odraditi u stilu „ako prođe, prođe“, a ako ne prođe, e onda valja nam se „boriti da prođe“!??

A u toj borbi „da prođe“, angažirao je Lagumdžija pored Adila Kulenovića zvanog „Orao 1“, još jednog „Bosni dobronamjernika“, profesora Slavu Kukića, a zvanog „Orao 2“! Slavo Kukić je inače objavio mnoštvo nekih knjiga, kao i naučnih radova o sociološkim pitanjima bosanskog društva. Ali čitajući to šta je on napisao pod naslovom „Prava istina o Sutorini“, objavljeno na nekom portalu, najprije sam pomislio da je to tekst satirično-humorističkog sadržaja, jer je toliko napisao historijskih i pravnih nebuloza koje su van svakog razuma, i koje ne bi nikad napisao neko ko istinski ne razumije temu o kojoj piše, kao i naučno utemeljene činjenice na kojima mora bazirati svoje stavove. Nadalje, da se jedan „profesor“ u svom tekstu toliko nisko spusti, vrijeđajući na najružniji način drugog kolegu profesora koji se angažirao u borbi za bosanski teritorij, te mu „iznalaziti jedinu mahanu“ prozivajući ga po mjestu rođenja, stvarno time puno više govori o „prostranstvu i širini“ svoje duše, a i o „veličini“ intelektualnog znanja i zvanja. Zatim se Slavo Kukić okomio i na ostale patriote, kojima je stalo do Sutorine, a nebulozno ih optužujući da su oni produžena ruka Velike Srbije, koja će upravo tu, u Sutorini, „napokon izaći na Jadran“!?? I stvarno, kakav bi to tekst bio „uvaženog profesora sociologa“ Slave Kukića, da na kraju svih iznesenih nebuloznih gluposti, nije izvukao i onaj famozni EUREKA zaključak, bez kojeg na ovim prostorima već 30 godina se ne može ni zamisliti nikakva „ozbiljna novina i pisanje“, te nam Slavo „slavodobitno“ nagovještava „islamsku zelenu transvenzalu“, a koju je eto upravo sam „bivši reis Cerić neki dan dogovorio na jednom sijelu“, a Slavo nam dalje prenosi da „zaokruženje tog paklenog plana započinje upravo sa povratom Sutorine Bosni“!?? Smiješno je i jadno, kakve Lagumdžija tipove angažuje, da lobiraju za Crnu Goru, a protiv vlastite države.

A gledano iz kuta nauke, što se Historija zove, e tu disciplinu je „profesor“ Slavo naučio kroz hrvatske „historijske spin činjenice“, za široke narodne mase putem javnih medija, a sve za jeftine dnevno političke svrhe. Pa nam „vajni profesor“ prenosi da „Priča započinje u XVII vijeku, kada Dubrovačka republika poklanja Bosni dva izlaza na more“!?? Ccccc....! Smiješno! Klek, Neum i Sutorina, nikad ni jednu jedinu minutu nisi bili u posjedu Dubrovačke republike, pa da bi to oni mogli uopće „poklanjati nekome“! Čak što više, sav jugoistočni kopneni dio; Cavtat, Konavle i Prevlaku, su kupili u dva navrata 1419. i 1426. g., od velikog vojvode Sandalja Hranića, a Ston i Pelješac su dobili na poklon 1333.g. od bosanskog Bana Stjepana II Kotromanića, i na kraju su još tu svoju sjeverozapadnu granicu prema Neumu označili 1399.g. kupovinom Imotice od bosanskog kralja Ostoje, tako da se u ovim navedenim godinama u cjelosti oformila granica između Bosne i Dubrovačke republike, te je ona i dan danas takva nepromjenjiva!

Šta je Sutorina Crnoj Gori? Teritorijalni i gospodarski dobitak ponajmanje, a najviše strateški u smislu neprocjenjive vrijednosti trajnog zatvaranja Bosne prema otvorenom moru. Samim time izgradnjom autoputa i pruge prema Bosni i EU, uveliko bi porasle potrebe našeg korištenja luke Bar, kojom bi Crna Gora ostvarivala enormne dodatne gospodarske prihode na naš račun, a ujedno time jačala i svoju vojnu moć, dok bi mi sebe trajno osudili na 50%-60% skuplje sve proizvode iz uvoza. I onoga momenta kada tijekom neumitnih budućih historijskih procesa „spadne šminka“ sa uglađenog Miletovog četničkog lica, a kojom su ga na najfiniji način prefarbali i dotjerali za bosansku javnost Zlatko Lagumdžija i Fahrudin Radončić, udjeljujući mu nekakve kvazi nagrade Bošnjačkog instituta i Dnevog Avaza, tada će se ponovo ukazati vampirski pravoslavni očnjaci žedni krvi bošnjačke. I neka tad a Bošnjaci povratnici u Foču, Gacko, Trebinje, Bileću i Kulu Fazlagića, slobodno pripreme vratove za klanje, progon, logore, silovanja, i sva ona druga genocidna poniženja iz njihovog poznatog repertoara, jer Crna Gora nije, i nikad neće odustati od svog dijela velikosrpskog cilja, koji se zove Hercegovina sa Fočom.

Šta je Sutorina Hrvatskoj? Apsolutno isto što i Crnoj Gori! Trajno strateško zatvaranje Bosne, i vječna financijska muža kroz luku Ploče, ujedno kontinuirani gospodarski rast i povećanje vojnog budžeta, a samim time i priprema uz odškrinuta vrata, za neki budući Prozor, Gornji Vakuf, Dretelj, Heliodrom, ili Ahmiće.

Šta je naša Sutorina Bosni, i nama samima? SVE, SVE, SVE… A ponajviše odvraćanje od agresije i GENOCIDA!