VKBI: CRNA GORA TREBA PRIZNATI KRAĐU TERITORIJE, SUTORINA NIJE KARADŽIĆEVA IDEJA
Autor: Klix.ba
Objavljeno: 10. Mar 2015. 17:03:19


U Sarajevu je danas održana sjednica članova Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca na kojoj je razgovarano o nadolazećem izjašnjavanju o Rezoluciji o Sutorini pred Parlamentom BiH.

Na osnovu prijedloga Vijeća ministara, a po kojem se utvrđuju granice sa Crnom Gorom, gdje Sutorina ostaje pod kontrolom Podgorice, Rezolucija poslanika Denisa Bećirovića traži da se odluka VM-a poništi.

Akademik i bivši predsjednik Ustavnog suda FBiH Omer Ibrahimagić istakao je da bi nakon eventualnog usvajanja Rezolucije problem Sutorine trebao biti proslijeđen Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Nakon 552 godine, prvi put jedno predstavničko tijelo naroda BiH odlučuje o granici države. Do sada su o granici BiH odlučivali njeni okupatori, Osmansko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, i nadam se da neće ispasti da su oni više vodili računa o našim granicama nego što to radi Parlament BiH", rekao je Ibrahimagić.

On je istakao da jedinstveni princip na Sudu mora biti taj da sa kojom se teritorijom ušlo u Jugoslaviju, onda sa tom teritorijom mora i izaći iz nje.

"Nulta tačka od koje se mora poći u razgraničenju sa susjedima moraju biti granice utvrđene Berlinskim kongresom. Hrvatska će ići pred Međunarodni sud pravde kako bi utvrdila granicu sa Srbijom i ako ona nije riješila svoje pitanje, zašto bi onda mi onako olako poklonili svoju teritoriju zbog nekih budućih dobrih odnosa. Crna Gora nikada nije bila dobar susjed Bosni i Hercegovini. Dok smo se mi borili protiv agresora, Momir Bulatović je održao kongres svoje partije gdje je govorio o tome da Crna Gora treba proširiti svoju teritoriju na istočnu Hercegovinu. Dobri susjedi su ak su raščišćeni računi", rekao je Ibrahimagić dodavši da je Crna Gora poznata po čojstvu.

"Pošto se Crna Gora zaklinje na čojstvo, umjesto da se lijepo pogledaju kao simboli tog čojstva i da priznaju krađu teritorije Bosne i Hercegovine te da je vrate, oni plaćaju lobiste kako bi pravili pritisak na BiH da ne postavlja pitanje granice", zaključio je Ibrahimagić.

Akademik Suad Kurtćehajić iznio je stav po kojem smatra da bi pojedini političari u Bosni i Hercegovini najradije vidjeli Sutorinu u Crnoj Gori.

"Ipak, oni to ne mogu opravdati jer bi to bila veleizdaja. Slovenija je nedavno dobila arbitražu sa Hrvatskom, a Hrvatska će svaki teritorijalni spor riješiti na Međunarodnom sudu pravde, tako da je naš zahtjev da se sa problemom Sutorine ide u Hag. Na 58. stranici knjige 'Zakonodavni rad', koja predstavlja jedan od dokaza naše strane, jasno se vidi stav AVNOJ-a da BiH svoje granice mora uzeti po osnovu Berlinskog kongresa", rekao je Kurtćehajić koji je dodao kako je BiH dva puta pokušala vratiti Sutorinu, ali zbog crnogorskog lobija to je okončano neuspješno.

On se osvrnuo i na komentar Akademika Muhameda Filipovića kako je priča o Sutorini kopija Karadžićevih zahtjeva.

"Muhamed Filipović prokomentarisao je pitanje Sutorine nazvavši je pitanjem na fonu Karadžićevog zahtjeva. Ovo nema veze s tim jer je Karadžić govorio o drugoj teritoriji, a ne o Sutorini. U dogovoru Tuđmana i Karadžića, Tuđman je trebao dati dio svoga mora uz kompenzaciju. Također, pojedini tvrde da je osnova za crnogorski stav Ustav iz 1974. godine, ali i to je također van svake pameti", zaključio je Kurtćehajić.

Akademik Hasan Balić također je pozvao poslanike da podrže Rezoluciju Denisa Bećirovića, a dodao je i da svaki onaj poslanik koji glasa protiv bude stavljen kao pasivni subjekt kojeg će građani Bosne i Hercegovine tužiti kako bi "izdajnici bili poznati".

O Rezoluciji o Sutorini pred Predstavničkim domom PSBiH odlučivat će se u srijedu.