U Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu održan sastank potomaka žrtava genocida i film-makera Avde Huseinovića
DO KRAJA GODINE DOKUMENTARNI FILM „GENOCID NAD BOŠNJACIMA U KONTINUITETU“
Autor: B.net
Objavljeno: 20. Apr 2015. 21:04:21

U džamiji na Richmond Hillu - jedan od vakufa potomaka žrtava genocidaU toku sastanka

Ago, Avdo i Smajle

Na Manhattanu

U restoranu kod Dina Redžića na TIme Squeru

Avdo ispred zgrade UN-a

Na ikindiji u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru
U New Yorku u Bošnjačkom islamskom centru na Richmond Hillu u nedjelju, 19. aprila t.g., Odbor za učuvanje sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima i Albancima u Plavu i Gusinju 1912-13. i 1919., sastao se sa publicistom, istraživačem i film-makerom Avdom Huseinovićem, koji je koproducent i režiser dokumentarnog filma radnog naslova „Genocid nad Bošnjacima u kontinuitetu“, dok su prodicenti i naručioci potomci žrtava genocida okupljeni u pomenutom odboru.U konstruktivnom višesatnom razgovoru Huseinović je informirao članove odbora o do sada snimljenom materijalu, prikupljenim dokazima o genocidu nad Bošnjacima (i Albancima) u periodu više od tri stoljeća na području Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Srbije i Crne Gore. Huseinović je u protekle dvije godine sa svojom ekipom obišao brojna mjesta u kojima se zna da je počinjen genocid nad Bošnjacima, počev od plavsko-gusinjskog kraja, preko Bihora i Limske doline, Šahovića, Kolašina, Pljevalja i Bukovice, Podgorice, Nikšića, Herceg Novog..., te novopazarskog Hadžeta, Sjenicu, Štrpce, Priboj, gradove u zapadnoj Srbiji, sa posebnim obilaskom gradova sa obje strane rijeke Drine, koja je po svjedočenju bošnjačkih historičara i istraživača najveća masovna grobnica Bošnjaka. Ujedno i druge gradove u BiH u kojima je počinjen genocid.

Pored brojnih historjskih dokaza, do sada su za ovaj film uzete izjave od preko 50 najistaknutijih ličnosti u bošnjačkom i albanskom nacionalnom korpusu u BiH i Sandžaku, te jednim dijelom od strane srpskih, crnogorskih i hrvatskih intelektualaca koji imaju jasan i nedvosmislen stav o agresiji na BiH i genocidu nad Bošnjacima koji je počinjen kako u ratu tako i u miru.

Prema predviđanjima Huseinovića i odbora, film bi trebao biti završen do kraja tekuće godine.
Ideja snimanja dokumentarnog filma je pokrenuta u periodu obilježavanja 100.godišnjice crnogorskog genocida nad Bošnjacima i Albancima u plavsko-gusinjskom kraju 1912-13. i 1919. godine, kada potomci žrtava genocida i nakon stoljeća traže istinu i pravdu o svojim precima čija se sudbina skriva više od stoljeća. Crnogorski zvaničnici čak i danas skrivaju pod plaštom tzv. građanske i europske državice, angažujući svoje poslušnike i plaćenike koji su dobijali i dobijaju direktive da negiraju genocid koji je tada počinjen od strane zloglasnog kralja Nikole i crnogorske vojske. Dakako, kao svjedoci imajući u vodu srpsko-crnogorsku agresiju na BiH iz perioda 1992-1995. i falsificiranje istine o ratu u BiH, kada razne interesne grupice ratne zločince proglašavaju mirotvorcima, i kada doživotni premijer - najbliskiji Miloševićev suradnik, sve sudske procese po pitanju ratnih zločina u Crnoj Gori (i BiH) završio čojski i sojski u svoju korist.

Ovaj film će biti nepobitni dokaz o genocidu u kontinuitetu i svim pokušajima istrebljenja i uništenja Bošnjaka - europskog naroda u srcu Europe.