BOROVAC NA KOMEMORACIJI U ITALIJI: “DVADESET GODINA NAKON GENOCIDA U SREBRENICI. NE SMIJEMO ZABORAVITI“
Autor: Fena
Objavljeno: 08. Jul 2015. 16:07:11


Srebrenica je ime za jedan neoprostiv zločin, ali je ona istovremeno i ime za žrtvu. Žrtve Srebrenice nisu samo onih 8.372 ubijena mladića i tinejdžera, već i hiljade majki, kćeri i sestara Srebrenice, koje su ljudski spomenici jedne nezabilježeno duboke i neizrecivo teške tragedije, kazala je Feni ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Ona ističe da su Srebreničanke jedinstvena populacija u savremenom čovječanstvu: „one su najveća koncentracija majki bez sinova, supruga bez muževa, kćeri bez očeva, sestara bez braće“.

- Srebreničanke su jedinstvena populacija po dubini bola koji ih prožima, ali također i po svojoj očiglednoj moralnoj veličini. Stalni dijalog o Srebrenici je naš dug prema nedužnim srebreničkim žrtvama, a još više naša obaveza prema preživjelim iz tog užasnog zločina protiv čovječnosti - kazala je Borovac.

Dodala je kako se ni jedan narod ne bi smio dovesti u situaciju da „kao kolektivitet bude označen kao genocidan“.

- Jedini uvjet za to je da se utvrdi individualna krivica onih koji su počinili genocid - kazala je ministrica Borovac.

Ona će sutra u Parlamentu Republike Italije u Rimu prisustvovati konferenciji pod nazivom “Dvadeset godina nakon genocida u Srebrenici. Ne smijemo zaboraviti“.

Tom prilikom ministrica Borovac će se obratiti parlamentarcima i govoriti o Srebrenici nekada i sada.