20. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI
CVIJET SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA ZA GRAĐANE SARAJEVA I DRUGIH BH. GRADOVA
Autor: Fena
Objavljeno: 10. Jul 2015. 14:07:22


Veliki broj građana okupio se danas na Trgu djece Sarajeva oko štanda Udruženja "Gračaničko keranje" iz Gračanice da bi, u znak sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici, nabavili svoj primjerak cvijeta "Sjećanje". Predsjednica Udruženja Azemina Ahmedbegović kaže novinarima da su te cvjetove isheklale vrijedne ruke žena članica tog udruženja, a on nosi poruku da se genocid iz 1995. godine ne zaboravi i nikad nikome više ne dogodi.

- Sretna sam da niti ovog konca s cvijeta „sjećanje“ vežu sve nas, da tržimo istinu na svoj način. Ovaj simbol je prepoznao cijeli svijet, a mi želimo da to bude simbol borbe protiv genocida ali nam za to treba podrška svih u BiH - kazala je.

Cvijet "Sjećanje" s jedanaest latica bijele boje i zelenim tučkom na sredini poznat je i kao "Cvijet Srebrenice". Udruženje "Gračaničko keranje" dizajniralo je i promoviralo 2011. godine cvijet "Sjećanje" za komemoraciju žrtava iz Srebrenice u svrhu ujedinjenja BiH i svijeta u spomen na žrtve genocida i podizanje svijesti o ratnim zločinima.

Bijela boja cvijeta "Sjećanje" simbolizira nevinost, zelena nadu, a jedanaest latica 11. juli 1995., dan stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Članice Udruženja "Gračaničko keranje" dosad su izradile više od 100.000 primjeraka toga cvijeta. One vrijedno rade tokom cijele godine i poručuju da će svako, ko to želi, imati svoj primjerak.

Simboličnom podjelom promotivnog materijala i distribucijom cvijeta - sjećanje članice Udruženja "Gračaničko keranje" obilježile su dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici danas i na trgovima u Zenici, Bihaću i Mostaru.