U POTOČARE STIGLO VIŠE OD 350 UČESNIKA TRADICIONALNOG BICIKLISTIČKOG MARATONA I MOTORISTA
Objavljeno: 11. Jul 2015. 05:07:00


Više od 350 učesnika tradicionalnog biciklističkog maratona, koji je prije dva dana krenuo iz Bihaća prema Srebrenici, stigli su u Potočare.

Učesnici su iz devet zemalja svijeta, od Slovenije do SAD-a. Ovogodišnji jedanaesti biciklistički maraton pod nazivom "Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi", te ultramaraton iz grada Bihaća šalju poruku mira, tolerancije i suživota, uz opomenu da se stravični zločini nikada i nikome ne ponove.

Biciklisti su prošli tri dnevne etape. Prešli su oko 500 kilometara dugu trasu i svojim prisustvom 11. jula odat će počast stradalim žrtvama srebreničkog genocida.

Najmlađi među učesnicima je 13-godišnji Muris Berin koji je ujedno i najmlađi učesnik. Kako je kazao za AA vidio je brata kako učestvuje u maratonu pa je i on želio da uradi isto.

Muris ističe da jako malo zna o događajima u Srebrenici, ali da je došao da oda počast nevino stradalim žrtvama. Mišljenja je da ne zna dovoljno o događajima u Srebrenici te da je jako žalostan kada je došao u Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

Ajnur Pajazetović iz Velike Kladuše kazao je da je iz Bihaća prije tri dana krenulo oko 250 učesnika.

"Onda nam se pridružilo oko 150 učesnika iz Sarajeva. Učesnici su iz BiH i još devet država. Ovo je naš 11 maraton i cilj je da odamo počast nevino stradalim žrtvama", poručio je Pajazetović, javlja AA.

Naslovna BiH Više od 400 motorista odalo počast žrtvama genocida

Četvrtu godinu za redom srebreničkim žrtvama genocida počast je odalo više od 400 motorista koji su u Potočare doputovali u petak poslijedpodne iz svih dijelova BiH, ali i iz nekoliko evropskih zemalja, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

Enver Sulić, jedan od organizatora moto maratona rekao je da je ljubiteljima motora važno da i oni na svoj način skrenu pažnju na genocid i da podrže poruku da se to zlo nikada ni nigdje ne ponovi.

- Važno nam je da našu ideju prepoznaju mladi koji će nastaviti širiti našu ideju i ukazivati na zlo koje genocid donosi – kazao je Sulić.

Motoristi iz Potočara večeras će noćiti u moto kampu u Srebrenici gdje će biti održan čas historije o onome što se dogodilo u Srebernici, a sutra će prisustvivati dženazi za 136 žrtava genocida, prenosi Patria.