Akademska i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH
SLUČAJ SUTORINA: OBUSTAVITE POSTUPAK RATIFIKACIJE PREDMETNOG BILATERALNOG UGOVORA IZMEĐU BIH I CRNE GORE!
Autor: B.net
Objavljeno: 28. Jul 2015. 20:07:31


Akademska i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH uputili su Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zahtjev za obustavu procedure ratifikacije Ugovora o granici između BiH i Crne Gore. Zahtjev je upućen predsjedavajućem Predstavničkog doma Šefiku Džaferoviću i predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak. Njih su između ostaloga obavijesili da su za skučaj Sutorina Tužilaštvu BiH podnešene Krivične prijave. U zahtjevu piše:


Čolak i Džaferović


Molimo vas da do donošenja odluka Tužilaštva BiH po navedenim prijavama ne pokrećete i/ili obustavite postupak ratifikacije predmetnog bilateralnog ugovora između BiH i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini BiH.
Obavještavamo vas da smo Tužilaštvu BiH 22.7. i 27.7.2015. godine predali krivične prijave protiv vršilaca službenih dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, koje smatramo odgovornim za usvajanje i prihvaćanje pravno ništvanog Ugovora o granici između BiH i Crne Gore na sjednici Vijeća ministara BiH 6.11.2014. godine, a potom na sjednici Predsjedništva BiH 23.07.2015. godine. Uvjereni smo da bi eventualna ratifikacija ovoga ugovora nanijela neotklonjivu štetu po interese BiH.

Molimo vas da do donošenja odluka Tužilaštva BiH po navedenim prijavama ne pokrećete i/ili obustavite postupak ratifikacije predmetnog bilateralnog ugovora između BiH i Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Također, molimo vas da inicirate podnošenje zahtjeva BiH za izdavanje mišljenja Međunarodnom sudu pravde vezano za pravnu valjanost zahtjeva Bosne i Hercegovine za povrat teritorije Sutorine i Kruševice, nad kojima naša zemlja ima neosporno vlasništvo. Svaki novi pravni argument koji uspijemo pribaviti ćemo, kao i do sada, rado podijeliti s vama, Vijećem ministara BiH i Predsjedništvom BiH. Krivične prijave koje smo podnijeli smatramo dugoročno korisnim za sve građane BiH u zemlji i dijaspori, uključujući i vas i nas, te naše potomke.

U potpunosti smo svjesni svih vanjskih pritisaka kojima ste izloženi vi lično, Parlamentarna skupština BiH i ostale državne institucije naše zemlje da ovaj ugovor bude što prije ratificiran, te interesa i ciljeva raznih vanjskih aktera koji iza tih pritisaka stoje. Nadamo se da tim pritiscima nećete podleći i da ćete učiniti sve da zaštitite interese Bosne i Hercegovine. Bilo koji pedalj naše zemlje nije i ne može biti na prodaju ili poklon radi bilo čijih interesa. Kada se tako svi postavimo prema vanjskim akterima, tek onda će nas početi istinski cijeniti i pregovarati s našim institucijama kao s ravnopravnim partnerima. Svi oni koji vrše pritisak na našu državu da se odrekne dragocjenog dijela svoje teritorije ne cijene ni državu, ni narod, ni institucije naše zemlje.

Nadamo se, također, da ćete pogledati jednosatni dokumentarni film „Priča o Sutorini“, koji smo juče objavili i koji nastavljamo distribuirati građanima BIH u zemlji i dijaspori, piše u pismu Akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH i c/o VKBI koje su potpisali Hasan Hadžiavdić, magistar međunarodnog prava, zamjenik predsjednika i prof.dr. Suad Kurtćehajić, predsjednik.