KONGRES BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE POZIVA BOPNJAKE U KANADI DA GLASAJU NA PREDSTOJEĆIM IZBORIMA 19. OKTOBRA OVE GODINE
Autor: KBSA
Objavljeno: 18. Sep 2015. 15:09:28


Glasanje u demokratskom društvu je najosnovnije pravo koje obezbjeđuje platformu za izjašnjavanje o političkim smjernicama i predstavnicima građana. Pravo glasanja u Kanadi je ustavno pravo svih građana da izvrše svoju dužnost u cilju da se obezbjedi odgovarajuće zastupanje na svim nivoima vlasti. Predstojeći izbori u Kanadi su prilika da se utiče na politiku i društvene promjene s ciljem očuvanja kanadskog kulturnog mozaika. Kanadski Bošnjaci, imaju građansku dužnost da nastoje pomaknuti kanadsko društvo naprijed što je moguće bliže idealima istine, pravde, pravičnosti, jednakosti.

KBSA se nada saradnji s liderima i članovima onih političkih stranaka koje podržavaju ustavna prava kanadskih Bošnjaka i podržavaju napore za istinu, pravdu i stabilnost u Bosni i Hercegovini. Osim toga, kanadski Bošnjaci će podržati one političare koji osuđuju govor mržnje i negiranje genocida u BiH i drugdje. Važno je da kanadsko raznoliko društvo prepozna opasnosti od govora mržnje i na odgovarajući način zaštiti manjine od eskalacije mržnje i diskriminacije.

Izbori u Kanadi predstavljaju ključni trenutak za kanadske Bošnjake, da izaberu predstavnike čija politika će pozitivno uticati na bošnjačku zajednicu u Kanadi i na BiH. Zato je veoma važno za sve kanadske Bošnjake da ispune svoje građanske dužnosti i glasaju na predstojećim izborima i da tako izraze svoje demokratsko pravo na glas i mišljenje.

Kanadski Bošnjaci imaju obavezu da pomognu onima koji podržavaju vrijednosti istine, pravde, slobode i jednakosti. Učinimo to, piše u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.