U SEATTLE-U DAN NEZAVISNOSTI BIH SA ARMINOM MUZAFERIJOM
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 01. Mar 2016. 20:03:12


U organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Washington, u Seattle-u je priređena svečanost u čast Dana nezavisnosti, jedne nam i jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Za ovu priliku IZ je ukazala gostoprimstvo mladom musafiru i estradnom umjetniku iz domovine Arminu Muzaferiji i njegovoj ekipi a na zadovoljstvo svih prisutnih koji su mladog umjetnika dočekali gromoglasnim aplauzom.

Plan, priprema i vođenje programa su povjereni našoj omladini koji su bili na visini zadatka. Što je najvažnije, mladi su voljni raditi za svoju zajednicu i svoje potencijale istoj stavljaju na raspolaganje. To je jedan u nizu pozitivnih koraka kojima ovdašnji džemat korača.

Program je bio raznovrstan i prigodan povodu, ispunjen između ostalog sevdalinkom i recitalima. Pored domaćih folklornih grupa “Ljiljan” i “Sevdah”, učestvovala je i folklorna grupa iz susjednog džemata Portland, Oregon kao i recitatori iz Vankuvera BC.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ove godine je baš zahvaljujući omladini razbio mnoge predrasude i u slozi i lijepom raspoloženju okupio na jednom mjestu tri susjedne zajednice, tri džemata Washington, Oregon i Vancuver BC.

Sala u kojoj se održavao program bila je ispunjena do posljednjeg mjesta a i dobar broj gostiju ostao je bez stolice. Ali, sigurno nisu ni zažalili. Za ovakav program, ovakve učesnike a pogotovu za povod, za čast svoje Domovine, vrijedilo je stajati.Pozdrav himni BiH, program je otvoren. Imam Begzudin ef. Jusić se kraćim prigodnim govorom obratio prisutnima, zahvalio na ogromnom odzivu, pozdravio goste iz susjedstva i posebno najavio i predstavio mladog bosanskog fudbalera Emira Alihodžića koji je upravo danas potpisao profesionalni ugovor za Socer club Sounders iz Seattlea. Alihodžić je rodom iz Vlasenice, dok je prije živio Sant Luisu. On je pozdravljen gromoglasnim aplauzom i ovacijama svih prisutnih koji će u narednim nastupima biti njegova vjerna publika dakako i navijati za uspjeh ovoh kluba.

Nakon ove najave i predstavljanja ef. Jusić je mikrofon prepustio imamu iz Portlanda, Abdulahu ef. Polovini koji se kratko obratio i publiku pozdravio recitacijom prigodnom za Bosnu i Bosance van Bosne.

Predsjednica IZBW gospođa Elvira Đuldanić Vojniković je takođe pozdravila prisutne i sa posebnim naglaskom ukazala na zalaganje u angaziranju naše omladine kroz aktivnosti u Islamskoj zajednici koju će oni jednoga dana uređivati i predstavljati. Tom prilikom je predstavila članove Omladinskog odbora i izrazila zadovoljstvo i ponos na omladinu koju ovdje imamo. Zbog snažnog stava koji posjeduje kao žena i predsjednica džemata, je već odavno postala miljenica i autoritet svojih džematlija koji je jako cijene. Zato je i ove večeri kao i uvijek propraćena gromkim aplauzom.Sevdalinkom Il je vedro il oblačno, predstavila se gospođa Nura Novaković Zukanović, članica Udruženja žena „Nur”, a onda su mladi voditelji najavili specijalnog gosta večeri Armina Muzaferiju.

Došao nam iz Sarajeva i donio malo miruha Bosne... kako reče mladi umjetnik, još više miruha i puno Bosne nađe među ovim divnim narodom bosanskim u Seattle-u. A kako i ne bi, kad želja pusta za Bosnom u svakom bošnjačkom srcu ovdje kuca. Bošnjaci ovdje su protjerani sa kućnog praga i ništa sem Bosne u srcu nisu mogli u svijet ponijeti. To je Armin i prepoznao. Ali džaba, sve to na stranu, svi smo k’o u Bosnu, gledali njegovu čehru bosansku. Nit’ se zna jel’ bolje priča il’ bolje pijeva, a duša ona naša obična, blaga. Izveo je mladi umjetnik dva tri bloka pjesama a u međuvremenu se sa zadovoljstvom fotografisao sa publikom koja je zaista uživala i Dan nezavisnosti svoje domovine na najbolji način obilježili.

Sretan ti Dan nezavisnosti Domovino Bosno i Hercegovino!