Vjersko-kulturna manifestacija u New Yorku
“VOLIMO TE BOŽIJI POSLAČNIČE"; “KĆERI, SINE - BOSANSKI DA MI PRIČAŠ”
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 09. Dec 2016. 16:12:28
Kliknite na poster za uvećati


POSTER U VISOKOJ REZOLUCIJI ZA PRINTANJEBošnjaci kao pripadnici islama, u svim državama širom Balkana ali i dijaspore vjerskim manifestacijama, učenjem mevluda obilježavaju 12. rebi-ul-evvel po hidžretskom kalendaru, rođendan Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Tako će i ove godine u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru na Richmond Hillu, u petak, 16. decembra u 6:30pm, biti održan prigodan program u realizaciji imama hafiza Haka ef. Omeragića i hora, “Volimo te Božiji poslačniče”, kada ćemo se zajednički prisjećati rođenja, života i poslaničke misije Muhammeda s.a.w.s.
Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) u suradnji sa IZ & KC Plav-Gusinje, nakon mevluda, priređuje književno veče sa bošnjačkom književnicom Šefkom Begović – Ličina

“Kćeri, sine - bosanski da mi pričaš”


Predgovor iz knjige "VRISAK KRVI"


I ja, Odredbom Božijom, naoštrih pero:
Da na gubilištu za svezanoga sina pisnem!
Da prezrem katila što nevinim živote oduze!
Da saburom i snagom čast kćerinu odbranim!
Da Evropu za nepravednu presudu opomenem!
Da u vječnu kuću nevjestu Zejnu ispratim!
Da krvavu bajku bošnjačkom suzom ispišem!
Da bez pokapane krvi mjesto u Bosni pronađem!
Da na tuzlanskoj Kapiji diplome crvene podjelim!
Da Fahrudina brata u nevine ćefine unotam!
Da iz Štrpca Iljazove kosti do kuće donesem!
Da, za šest Havinih sinova, zlikovce prokunem!
Da Božjim strahom, krvolocima kajanje i stid iznudim!
„Ko ubije jednog čovjeka, ubio je cijelo čovječanstvo“!
Šefka Begović-Ličina je rođena 1949. god. u Bijelom Polju. Posebne uspomene je vežu za Plav i Gusinje.
Od svoje sedme godine živi u Novom Pazaru, gdje je po završetku srednje i Više ekonomske škole, zasnovala svoju porodicu. Ljubav prema peru gaji iz školskih dana, kada je kao učenica osnovne i srednje škole, na književnim takmičenjima za svoje literarne radove, osvajala prve nagrade.

Do sada je objavila: Zbirku priča, zapisa i putopisa “DUŠA U LEPTIRU” (2008), "SANDŽAČKI RJEČNIK" (2012), “NISKA OD MERDŽANA”, "ĐULIZARA", ratne priče iz Bosne i Sandžaka “VRISAK KRVI”, “BREZĐETKA”, roman o sudbini pešterske i bihorske žene.

Šefkini tekstovi “ZELENI SVATOVI”, “NE HALALIM TI “JUNAČE”. “TEBI GOSPOĐO EVROPO”, “NE PLAČI KĆERI”, “NE BOJ SE SINE” – posvećeni su nevinim žrtvama genoicida u Bosni i Srebrenici, i svake godine 11. jula širom Evrope prikazuju se kao monodrame, pozorišne predstave i recitali. Promocije Šefkinih djela su održane u Švicarskoj, Luxemburgu, Belgiji, Turskoj kao u mnogim sandžačkim i bosanskim gradovima. Šefka piše za nekoliko novina i magazine: Bosnjaci.net - Njujork, Diwan magazine-Luxemburg, magazin “Zehra” – Sarajevo, Bošnjačke novine Rožaje, Preporod Sarajevo…

O novim projektima na kojima radi čut ćete u petak večer, zato bujrum i ne propustite priliku!

Medijski pokrovitelj: Bošnjaci.Net