U švicarskim gradovima Zugu, St. Gallenu, Wetzikonu, Zürich, Küssnachtu i Luzernu održane premijerne projekcije dokumentarnog filma „Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu“
ŠIRITI ISTINU I SPOZNAJU O GENOCIDU KROZ KOJI JE BOŠNJAČKI NAROD PROŠAO
Autor: Mensud Alićušić
Objavljeno: 12. Apr 2017. 03:04:48
U povodu 25 godina od srpsko-crnogorske agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocida nad Bošnjacima, te nakon uspješnih premijera i projekcija u Sandžaku, BiH i SAD i Danskoj, publika u Švicarskoj je također imala priliku da u periodu od 7.-9. aprila prisustvuje premijernim projekcijama dokumentarnog filma "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu", autora Avde Huseinovića, u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije - BANA iz New Yorka.

U koordinaciji sa Esadom Krcićem, jednim od producenata filma i glavnim urednikom web magazina Bošnjaci.net, realizaciju ovog važnog događaja preuzela je nevladina organizacija „Glas za Bosnu“ iz Švicarske i veoma uspješno to odradili preuzete obaveze. Ističemo, aktivisti ovog Udruženja su na sebe preuzeli sav teret oko organizacije ali i finansiranja, u čemu im je finansijski pomogao i Džemat GAM St.Gallen.

Kada je roiječ o organizaciji „Glas za Bosnu“, radi se o grupi ljudi, entuzijasta, istinskih patriota, koje je okupila samo jedna ideja “Kako pomoći državi i narodu“. Formirani 2016. godine, pod motom „Izborimo se izborima“, krenuli su sa aktivnostima na animiranju naših građana za registraciju birača za lokalne izbore, sa prioritem na entitet RS.

S obzirom, da su vidjeli da ima prostora i za dodatne aktivnosti, nastavili su raditi na projektima jačanja nacionalne, državničke i patriotske svijesti, kroz realizaciju određenih projekata državotvornog karaktera, u što spada i projekcije ovog izuzetno značajanog dokumentarnog filma koji je preveden na engleski jezik.Prva premijerna projekcija je održana u petak 7. aprila, poslije džume namaza u džematu Zug (Cug). Isto večer, u džematu GAM u St. Gallenu (Sent Galenu) održana je druga prezentacija. Subotu navečer, domaćin autoru i aktivistima NVO „Glas za Bosnu“ je bio Bošnjački kulturni centar „Sandžak“ u Wetzikon-u (Vecikon), gdje su naišli na izuzetno topao prijem.


Projekcija filma u Wetzikon-u


U nedjelju, 9. aprila upriličene su tri prezentacije i to u IBC Zürich (Cirih), zatim u BKC „Kula“ Küssnachtu (Kisnaht) i u džematu Luzern (Lucern).

Na svim projekcijama je bio neumorni borac za ljudska prava autor Avdo Huseinović. Njegov doprinos je nemjerljiv u borbi protiv zaborava i negiranja genocida nad Bošnjacima.
Huseinović je u govorio o nastanku i važnosti ovog projekta, približio prisutnima samu tematiku, pripremio ih na ono što slijedi u filmu, pošto film obiluje itekako potresnim scenama. Nije jednostavni niti lahko sav taj zločin popratiti, preraditi u sebi, savladati emocije i zadržati suzu da ne poteče.


Projekcija filma u St. Gallenu


I kako reče gospodin Huseinović, inače autor desetak dokumentarnih filmova i knjiga koji svjedoče o genocidu nad Bošnjacima:
- Tek kad sam počeo raditi ovaj film, vidio sam, da sam zapravo na početku. Ovo, što se nama desilo u zadnjih tristo godina, niti mnogo veći narodi ne bi izdržali, pa ni biološki opstali. Zato je izuzetno važno širiti istinu i spoznaju o genocidu kroz koji je naš bošnjački narod prošao, kako nam se slične stvari ne bi ponovile. Narod, bez poznavanja svoje historije je osuđen da mu se ona ponovi, što nikako ne smijemo sebi to nikad više dozvoliti.


Nakon projekcije u KüssnachtuNakon projekcije u Zuge
Na projekcijama prisutni su nastojali obezbijediti po primjerak DVD-a za sebe i svoje prijatelje, što jeste poenta samog filma da ovaj film uđe u svaku bošnjačku kuću, ali i u institucijama država u kojima žive kako iz prve ruke imali spoznaju o jednom teškom vremenu kroz koji su prolazili Bošnjaci i kakve su sve zločine činili njihove komšije / susjedi.
Naravno, posjeta kao i uvijek je mogla i trebala biti još veća, ali s obzirom da je u nekim kantonima bilo već počelo školsko ferije te da su brojne porodice pohitale domovini Bosni i Sandžaku da posjete rodbinu ali i da završe proljećne radove na svojim imanjima i kućama. Imajući to u vidu organizatori su zadovoljni učinjenim.

Nihad, Dževad, Senad, Amir, Ahmed …i ostali „Idu dalje“. Hvala im za njihov nesebičan trud, rad i zalaganje.


Projekcija u džematu u Luzernu