SAD
KURBAN BAJRAM U NEW YORKU U ZNAKU POTPISIVANJA PROTESTNOG PISMA O IZGRADNJI MINI HIDROELEKTRANA NA RIJEKAMA U PLAVU
Autor: B.net
Objavljeno: 01. Sep 2017. 22:09:49

Bajramsku hutbu je održao Sead ef. Šaćirović


Bošnjaci iz BiH i Sandžaka koji žive u New Yorku i New Jerseyu klanjali su Kurban bajram u više svojih vakufa, džamija – centara koje su svojim rukama i sredstvima sagradili.

Kurban bajram su klanjali u Ali-pašinoj džamiji u Astoriji, Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill, Islamskom centru Monticello, Bosansko-hercegovačkom islamskom centru New York, Bošnjačko-američkom zajedničkom centru New Jersey, Bošnjačkom islamskom kulturnom centru - Astroja, kao i drugim džamijama na području ovog grada… Pohvalno je istaći i pored radnog dana, sve džamije su bile pune.


Dova


Uz uobčajni bajramski vjerski program i hutbe koji su pripremili imami u pomenutih džamijama /centrima, izdvojit ćemo da je u svim zajednicama potpisivano protestno pismo kojim se građani Plava i Gusinja koji žive u New Yorku protive izgradnji Mini Hidroelektrana na rijekama i rječicama na području Plava, moguće i Gusinja. Pismo će narednih dana biti predato zvaničnicima Vlade Crne Gore, Opštine Plav i drugim relevantnim faktorima u toj državi. Bošnjačke institucije u New Yorku u ovom slučaju u svojstvu inicijatora pisma najavljuju, ako zvaničnici države CG ne zaustave uništavanje rijeka i uopće prirode u Plavu i Gusinju, čime direktno ugrožavaju živote građana, da će pokrenuti konkretne aktivnosti u SAD, nisu isključene demonstracije!


Dio potpisnika


Pismo sa potpisnicima bit će dostupno javnosti nakon što bude uručeno zvaničnicima Vlade CG i diplomacije.


Predsjednik IZ Smajle Srdanović upoznao je prisutne o namjerama izgradnji više mHE

Sead ef. proučio je Jasin i šerif, a Ammar nekoliko sura iz Kur'ana


U Bošnjačkom islamskom kulturnom centru – Richmond Hill predstavljen je projekt kasida na kojem radi Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) sa poznatim umjetnicima iz BiH i Sandžaka. Prije Bajram namaza prisutni su imali priliku po prvi puta čuti radnu verziju kaside o Šahovićima, kao i kasidu o Plavu i Gusinju.


Bajramsko čestitanje