Washington
ČLANOVI AMERIČKOG KONGRESA: NEKA MLADIĆEVE ŽRTVE ZNAJU DA NISU SAME
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 23. Nov 2017. 19:11:55


Pozdravljamo presudu Haškog tribunala protiv Ratka Mladića za njegove užasne zločine protiv čovječnosti. Ali, naše zadovoljstvo je u sjeni činjenice da veliki broj ljudi na Balkanu i dalje smatra Mladića i njegove ubice herojima, izjavio je ugledni američki senator i član Komiteta za vanjske poslove Senata, demokrata Ben Cardin.

Niz utjecajnih američkih zakonodavaca iz Demokratske i Republikanske stranke je jučer i danas, kako saznaje Fena, reagiralo na jučerašnje izricanje prvostepene presude komandantu Vojske RS generalu Ratku Mladiću za genocid, udružene zločinačke pothvate i zločine protiv čovječnosti.

Cardin je, kao član Američke Helsinške komisije za ljudska prava istakao kako je ispunjen činjenicom da su se napori međunarodne zajednice u borbi za pravdu isplatili.

- Ali još uvijek ne živimo u svijetu u kojem „nikad više“ znači baš to, rekao je Cardin.

Republikanski kongresmen iz New Jerseya Chris Smith, predsjedavajući Komiteta za ljudska prava, rekao je da presuda Mladiću treba biti poruka i upozorenje da svi zločinci moraju biti dovedeni pred lice pravde.

- Mladić se specijalizirao za napade na nenaoružane civile u BiH i Hrvatskoj. Ne možemo vratiti hiljade života koje je Mladić prekinuo u Srebrenici i u zločinima koji su pod njegovom komandom počinjeni u BiH, ali nadamo se da će presuda biti djelomična satisfakcija porodicama i prijateljima žrtava, rekao je Smith.

Reagirao je i demokratski kongresmen Alcee L. Hastings ističući da su žrtve dugo čekale na pravdu.

- Moje misli su uz preživjele. Pravda je često spora i nije cijelovita kao što bi trebala biti, i to nije realnost samo u Bosni i Hrcegovini. Ali, ovo je veliki korak. Želim da Mladićeve žrtve znaju i zapamte da nisu same, narod SAD i mnoge druge zemlje iskreno želi da istrajete, poručio je Hastings.

Predsjedavajući Helsinške komisije za ljudska prava, demokratski senator Roger Wicker u svojoj reakciji navodi da je presuda Mladiću sve podsjetila na to kako su užasni zločini počinjeni, uključujući i genocid u Srebrenici, za koji je Mladić odgovoran.

- Nažalost, došli smo do vremena kada žrtve žive u okruženju koje negira ono što se dogodilo i želi to opravdati i okriviti žrtve. Nadam se da će im ova presuda pomoći da spoznaju istinu i kroz to saznanje traže pomirenje sa svojim susjedima žrtvama – istakao je, između ostalog Wicker.