Humanost Medžlisa Islamske zajednice i Opštine Rudo
TEŽAK SLUČAJ INVALIDA MUHAMEDA SUBAŠIĆA U HUMANOSTI UJEDINIO MEDŽLIS, OPŠTINU I GRAĐANE RUDOG
Autor: Fahra Kurdija
Objavljeno: 04. Feb 2018. 15:02:06


Ništa začuđujuće u ovom vaktu, ali je činjenica da Opština Rudo raspolaže sa malim ili pak skromnim i nedovoljnim sredstvima za svoje potrebe ili projekte.

A ljudi i sami siromašni, dolaze, obraćaju se, traže i mole za pomoć. Opština, sa načelnikom Ratom Rajakom na čelu, vrlo bi rado izašla u susret svojim žiteljima da situacija nije takva, kakva jeste. Ali, zato dobre relacije opštinskih organa i Medžlisa Islamske zajednice Rudo prevazilaze mnoge teškoće sa kojima se njihovi građani susreću. Najskoriji primjer je pomoć 100% invalidu u adaptaciji porodične kuće, koji me je potakao da priču stavim na papir.

Muhamed Subašić i njegova supruga su povratnici u prelijepo selo Mioče na teritoriji Opštine Rudo. Tamo imaju divno imanje i porodičnu kuću koju su prije posljednjeg egzodusa sami napravili i opremili gornji sprat, gdje su do rata živjeli. Muhamed, zbog bolesti ostaje vezan za invalidska kolica. Kao povratnik, invalid, dugo se patio živjeći na spratu porodične kuće u nemogućnosti da siđe u svoju avliju. Najteži su bili odlasci ljekaru, jer bez nekoliko jakih osoba koje bi ga u invalidskim kolicima snijele niz stepenice, bili bi neizvodvoljivi. Njegova supruga i sama narušenog zdravlja jedina je koja se brine o Muhamedu u veoma teškim uslovima.

U dugim zimskim noćima, oboje su maštali da žive u prizemlju svoje kuće koje od svog primanja nisu u mogućnosti opremiti. Vijest o njihovoj teškoj situaciji stigla je i do predsjednika Opštine Rudo. U želji da pomogne a znajući da raspolaže minimalnim budžetom, gospodin Rajak se za konsultaciju obratio Medzlisu IZ Rudo. U razgovoru sa predsjednikom Medžlisa Rudo i glavnim imamom Medžlisa, pored predsjednika Opštine učestvovao je i jedini njen bošnjački zastupnik Enver Šero.Tom prilikom, zajednički zaključak bio je da se povratniku Muhamedu Subašiću obezbjede uslovi za bolji život i prizemlje kuće prilagodi njegovim potrebama. Amanet za realizaciju tog projekta na sebe je preuzeo Medžlis Islamske zajednice Rudo na čelu sa predsjednikom prof. Mustafom Bašićem.
Znajući da je projekat u rukama sposobnog i uspješnog čovjeka koji se dokazao obnovom cijelog vakufskog potencijala ruđanske Opštine, svi su odahnuli i postali sigurni u pozitivan ishod.
I ako se laiku učini, da je to mali projekt, kada se uđe u njegovu srž i shvati, da ga zajedničkim snagama grade vjerska Islamska zajednica i država, dobija se stvarna ekonomska slika tog kraja, ostavljenog od strane onih, zaslijepljenih politikom koju vode i kojima Rudo nije ni u mislima.
Postojala je ideja da se adaptacija odradi u dvije etape ali molba kroz suze Muhamedove supruge, dala je snagu i probudila još veću volju u ovim ljudima za što brzim rješavanjem njihovog zajedničkog problema. Kako i sam prof. Bašić kaže, suze te žene su ga ganule dotle, da je pomoć toj porodici stavio u glavni prioritet. Odmah je stupio u akciju. Računalo se i preračunavalo... Dio sredstava obezbjedio je predsjednik Opštine Rato Rajak a dio Enver Šero, čime se odmah pristupilo adaptaciji prizemlja kuće porodice Subašić. Ovoj humanoj akciji, brzo su se odazvali i mnogi volonteri (Bošnjaci i Srbi) nudeći pomoć u dnevnici, materijalu ili prevozu. Sva ostala sredstva svojim autoritetom i povjerenjem obezbjedio je čovjek koji je preuzeo amanet da u ime Medžlisa IZ Rudo vodi i do kraja iznese ovaj projekt. Radovi su tekli u najboljoj atmosferi zbog radosti koja njihovim završetkom čeka supružnike Subašić iz Mioča. Uz potrebnu rampu za invalidska kolica, kompletno je urađeno cijelo prizemlje kuće sa kupatilom prilagođenim osobi sa invaliditetom. Po završetku ovog humanog projekta, došlo je i vrijeme da se Muhamed preseli u novi, za njega specijalno opremljen stan. Sa sprata su ga u kolicima lično snijeli humanitarci ove priče te podjelili radost koju suze nisu mogle zaobici. Prof Bašić, Mehrudin ef. Genjga, Predsjednik Opštine Rato Rajak i Enver Šero.

Ova priča o humanosti i zajedničkim djelovanjem Medžlisa, Opštine Rudo i njenih građana, bez obzira na vjersku pripadnost, samo je jedna u nizu posljednjih godina. Zasluge za to imaju prije svega lideri na terenu, gradeći mostove saradnje i povjerenja među ljudima kao što to čine Rajak i Bašić. Stvaranjem tih mostova kasnije se postiže mnogo i to je trenutna slika Rudog.

Kada je riječ o bošnjačkoj populaciji Opštine Rudo, koja je tokom agresije na BiH protjerana i raseljena, danas se ne bi imalo ništa reći da u Rudom nije ponovo zaživjela institucija Islamske zajednice, Medžlis.Glavnu ulogu u tome imao je akter i nosilac amaneta za pomoć porodici Subašić sa početka priče, prof. Mustafa Bašić. A njegov životni put praćen burnim promjenama u društvu i vremenu u kom se zadesio, nimalo nije bio lahak. Porijeklom iz Đakovica, Čajničske opštine, životne staže ga vode preko Rudog, Sarajeva, Kladuše, Libije, Foče, Zenice, pa opet Sarajeva... Završava Gazi Husrev begovu medresu i Fakultet političkih nauka. Radni vijek započinje kao imam a završava kao profesor u Zenici i generalni direktor i dugogodišnji član Upravnog odbora Studentskog centra na Sarajevskom univerzitetu gdje stiče uslove za penziju i ako njegove radne aktivnosti još ne prestaju.

Uza sve to, prof. Mustafa Bašić uvijek biva društveno politčki aktivan. Njegov društveno politički rad je išao uporedo sa osnivanjem Stranke demokratske akcije i svih aktivnosti koje su vezane za državu BiH tog perioda, kao što su referendumi, prvi višestranački izbori, osnivanje Patriotske lige, oružani otpor ratu. Bio je Odbornik u Opštini centar 1992. godine, Predsjednik kluba SDA i član (ratnog) Predsjedništva opštine Centar pune četiri godine. Za nesebičan društveni rad nagrađivan je sa više značajnih priznanja.

Što se tiče aktivnosti prof. Mustafe Bašića vezanih za Islamsku zajednicu u BiH, one su počele prije svih gore navedenih a traju i danas. Od imamskog poziva pa do člana Sabora IZ u BiH u prošlom sazivu. Među aktivnostima u Islamskoj zajednici posebno se ističe njegova uloga predsjednika IZ tj. Medžlisa Rudo, koju je započeo obnovom džamije Mehmed Paše Sokolovića u Sokolovićima gdje je bio predsjednik Građevinskog odbora a, ako Bog da, završit će se obnovom Kara Mustafe paše Sokolovića u Međurječju. Ove aktivnosti traju već petnaestak godina i one su uzrok što se ovaj vrijedni čovijek ponovo vratio u Rudo odakle je faktički i započeo životnu karijeru.Prateći razvoj Medžlisa Rudo, koji je počeo aktivnim učešćem prof. Bašića na terenu, pred očima se stvori slika jednog velikog gradilišta. Počevši sa obnovom džamije u Sokolovićima, podrškom prvim povratnicima, uspostavljanju veza i odnosa u lokalnoj samoupravi, oživljavanjem džemata, formiranjem džematskih odbora, uposlenjem stalnog imama u Ruđanskoj dzamiji, organiziranjem i u djelo sprovođenjem spomen obilježja bosnjačkim žrtvama sa područja Opštine Rudo i uza sve to pomoć džematlijama i gradjanima, potvrđuje sliku da je Medžlis Rudo svih ovih godina zaista jedno veliko gradilište. A na gradilištima se non-stop mora raditi osim kada to vremenski uslovi ne dožvoljavaju, pogotovu u zimskom periodu. Ali, iza svakog prividnog zatišja zbog vremenskih uslova, na gradilištu vjerskih objekata Medžlisa Rudo, neko je uvijek bio aktivan, neko ko je neumorno, svo vrijeme radio na iznalaženju sredstava, materijala, obezbjeđenju potrebnih ugovora i administrativno pravnih poslova, kako bi se sve planirano, nesmetano sprovelo u djelo. Neko, ko je malim ruđanskim džematima bio vodilja i vjetar u leđa od samog poslijeratnog organiziranja pa do danas. Neko, ko je organizirao obnovu svih porušenih vjerskih objekata Medžlisa Rudog i uspješno priveo i privodi kraju. Taj "neko", nije mogla biti osoba a da nije svjesna svakog prihvaćenog zadatka i rizika koji preuzima na svoja pleća u burnom vremenu i ratom osiramašenom kraju. Vremenu, u kome su kliče nacionalizma na površini, u kome je teško uskladiti političke barijere, vremenu punom nepovjerenja i licemjerstva... Prof. Mustafa Bašić je osoba, koja je uspjela savladati sve prepreke, stvoriti harmoniju u jednom kompliciranom društvu te napraviti pogodno tlo kako bi preuzete zadatke ispred Medžlisa Rudo, i prije svih očekivanja, uspješno završila i predala svom narodu tj. Medžlisu u službu. Uz sve to, on uporedo gradi mostove dobre međureligijske i komšijske saradnje i time ulijeva sigurnost povratnicima kao i povjerenje i nadu u bolju budućnost svim građanima, bez obzira na nacionalnost.

Zbog gore navedenih uslova u kojima prof. Bašić djeluje, njegov uspjeh i doprinos bošnjačkoj zajednici Medžlisa Rudo, Muftijstva goraždanskog kao i na nivou Rijaseta i same države BiH time je još veći, značajniji i od posebnog poštovanja.

Zato je važno imati prave lidere na važnim mjestima sa čim se Medžlis IZ Rudo može pohvaliti.