Montirani proces
GENERAL DUDAKOVIĆ I NADAREVIĆ SE NISU IZJASNILI O DJELIMA ZA KOJE IH TUŽILAŠTVO SUMNJIČI
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 28. Apr 2018. 11:04:49


Advokat Asim Crnalić nakon puna dva sata u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine rekao je novinarima da se njegovi klijenti Atif Dudaković i Ibrahim Nadarević u petak nisu izjasnili "na osnov sumnje koje im Tužilaštvo stavlja na teret", te da je odbrana zatražila dodatno vrijeme za pripremu.

Crnalić je pojasnio da je za Dudakovića zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje, prenosi Fena.

Odbrana očekuje da će Tužilaštvo danas zatražiti pritvor za osumnjičene.

Advokat Fahrija Karkin, pravni zastupnik Ekrema Dedića, također je zatražio dodatno vrijeme kako bi proučio spis.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhapsili su rano u petak ujutro u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. godine na području zapadnokrajiških općina.

Komadant odbrane Dudaković je komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije "Sana 95".

Uz Dudakovića, uhapšeno je još 12 osoba koja se terete za zločine počinjene nad Srbima tokom rata, od 1992. do 1995. godine.

Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH. Navodi se kako je istraga protiv Dudakovića vođena je 12 godina.

Dudaković je ranije negirao svaku svoju umiješanost u ratne zločine, tvrdeći kako je riječ o montažama i vađenju njegovih riječi iz koneksta.

U Sarajevu je u petak ujutro uhapšen i Ibrahim Nadarević, ratni komandant i bivši federalni ministar za pitanja boraca i invalida.

SIPA je u operativnoj akciji na području Unsko-sanskog kantona i Kantona Sarajevo izvršila pretrese na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa,Velike Kladuše i Cazina, a uhapšeno je ukupno 13 osoba zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo "zločin protiv čovječnosti" i "zločin protiv civilnog stanovništa".

Ratni zločini koji su predmet istrage, odnose se na stradanje više stotina žrtava, civila i zarobljenih vojnika srpske nacionalnosti, sa područja Zapadnokrajiških općina, tokom 1995. godine, kao i ratne zločine protiv civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, pripadnika tzv. AP Zapadna Bosna, tokom 1994. godine.