Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Tužilaštva BiH
POTVRĐENO: GENERAL DUDAKOVIĆ I DRUGI USKORO NA SLOBODI
Autor: N1
Objavljeno: 29. Apr 2018. 17:04:24


Sud Bosne i Hercegovine je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanja mjere pritvora za svih 13 osumnjičenih za ratni zločin u predmetu Dudaković i drugi, potvrdila je za N1 Nihada Buturović, jedan od advokata osumnjičenih. Osumnjičeni će biti pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Kako je javila reporterka N1, mjere zabrane će se vjerovatno odnositi na kontakt osumnjičenih jednih sa drugima ili sa svjedocima.

Tužilaštvo BiH je nakon ispitivanja osumnjičenih jučer uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Odbrana osumnjičenih je u subotu bila nemalo iznenađena odlukom Suda BiH da održi ročište u tako kratkom roku nakon prijedloga Tužilaštva BiH za određivanjem pritvora.Advokat Fahrija Karkin otkrio je kako nije bilo dovoljno vremena da se spremi za ročište.

"Dobio sam CD kao dokaz koji se odnosi na osnovanu sumnju što je opći uslov za određivanje pritvora. Ja sam se frapirao kada sam odnio da se isprinta 7.500 strana. Dobio sam u 13 sati i nemam tehničke mogućnosti da to pročitam. I kada me sudija pita jesam li spreman, a ja moram reći da sam sprema, kako ću reći da jesam", kazao je uoči ročišta Karkin.

Podsjećamo, u petak su djelatnici SIPA-e uz podršku MUP-ova USK i Kantona 10, na području USK-a lišili slobode Atifa Dudakovića, nekadašnjeg zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH, te još 11 dužnosnika i pripadnika 5. korpusa Armije RBiH.

Osobe koje su pod istragom osumnjičene su za kaznena djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, a osumnjičeni Dudaković Atif i za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH, saopćeno je iz državnog Tužilaštva.


Umjesto da daje podršku istinskim braniocima Bosne i bosanskog duha, vlast ih optužuje, privodi i maltretira. (Ilustracija: Šukrija Meholjić)