Plavljani ne daju svoje rijeke!
KONCESIONARI DONIJELI REKLAMNU TABLU O GRADNJI MINI HIDROELEKTRANA NA PLAVSKOJ RIJECI ISPOD KULE JASAVIĆA, MJEŠTANI JE SRUŠILI!!!
Autor: Ibrahim Husejnović
Objavljeno: 30. Nov 2018. 13:11:50


Poziv svim subjektima, fizičkim i pravnim licima, udruženjima za zaštitu prirode i životne sredine, našoj Dijaspori i drugima, da budemo jedinstveni i da odbranimo naše vode, bez kojih nam je život neodrživ i nemoguć

U ČETVRTAK, 29. NOVEMBRA, U KASNIM POPODNEVNIM SATIMA, KONCESIONARI DONIJELI REKLAMNU TABLU O GRADNJI MINI HIDROELEKTRANA NA PLAVSKOJ RIJECI ISPOD KULE JASAVIĆA!!!

Pored komaračke rijeke na kojoj su napravljene dvije i planirane još neke minihidroelektrane, danas su koncesionari postavili reklamnu tablu označavajući da planiraju gradnju i na Plavskoj (đuričkoj) rijeci.

CG male hidrocentrale su rezolucijom evropskog parlamenta oglašene suprotne konvencijama i pravu Evropske unije, te da nijesu u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije i međunarodnim konvencijama.

Ovakvo slijepo jurišanje na imovinu osiromašenog naroda Plava i njegove resurse, narod mora da prepozna što prije i da zaustavi ovo divljanje.

Poziv svim subjektima, fizičkim i pravnim licima, udruženjima za zaštitu prirode i životne sredine, našoj Dijaspori i drugima, da budemo jedinstveni i da odbranimo naše vode, bez kojih nam je život neodrživ i nemoguć.U prilogu vam dostavljam saopštenje međunarodnih instituacija od prije neki dan gdje se konstatuje da su CG male hidroelektrane u suprotnosti sa zakonodavstvom Evropske unije i međunarodnim konvencijama:

CG male hidrocentrale suprotne konvencijama i pravu EU

Objavio/la PCNEN Priča dana, Vijesti 20. Nov. 2018. | 15:59

Mini hidrocentrala tamo gdje joj mjesto nije – u NP Prokletije/Foto: zelena patrola

Mnogi od 80 hidroenergetskih projekata za koje su crnogorske institucije dale dozvole nijesu u skladu sa međunarodnim konvencijama ili zakonodavstvom Evropske unije, pa je neophodno da ti projekti budu revidirani, ocjenjuje se u predlogu rezolucije Evropskog parlamenta o Crnoj Gori u dijelu koji se tiče zaštite životne sredine.
Rasprava o tom dokumentu u EP je zakazana za 28. novembar, dok bi evropski poslanici o njemu trebalo da glasaju dan kasnije, objavio je portal Vijesti.

U dokumentu se, pored ostalog, navodi da bi država Crna Gora morala da bolje štiti najvrednija područja, posebno biološku raznolikost.