Bosansko kulturno-umjetničko društvo «Behar» iz Minhena se predstavio mnogobrojnoj publici
MLAĐE GENERACIJE DA OČUVAJU KULTURU I TRADICIJU BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Omer Boškailo
Objavljeno: 17. Dec 2018. 20:12:53


U glavnom bavarskom gradu Minhenu sinoć je održana kulturno-zabavna manifestacija koju je organizovao BKUD- Bosansko kulturno-umjetničko društvo «Behar» iz Minhena. Cilj manifestacije bio je predstavljanje ovog KUD-a koje je osnovano prije desetak mjeseci, tačnije u februaru ove godine, a već sada broje preko stotinu svojih članova, počev od najmlađih do onih odraslih.

Manifestacija je počela recitovanjem stihova «Ima jedna Bosna, prkosna» a nastavila se također pjesmama poznate Nejre Brka, koju je pratio orkestar na čelu sa Damirom Galijaševićem, koja je upravo dirljivim pjesmama o Bosni već uvelko zagrijala atmosveru u sali.Predsjednik BKUD Elvis Isaković je u kratkom obraćanju zahvalio svim prisutnima koji su došli te istakao kako su ove manifestacije prava prilika da se Bosanci i Hercegovci iz Bavarske okupe svi na jednom mestu i uživaju u igri i pjesmi. Nakon toga redali su su nazmjenično folklorne grupe Behara i KUD «Džemal Bijedić» iz Austrije koje postoji već 41 godinu i svakim izlaskom mamili pljesak svih prisutnih.

Ovom prilikom su se publici obratili generalna konzulica Ruzmira Tihić, te predstavnici bosanskih dopunskih škola iz Minhena koji su pozivali roditelje da upisuju svoju djecu u dopunske škole.

Pri samom kraju manfestacije podijeljene su i zahvalnice onma koji su najviše i podržavali rad i osnivanje ovog BKUD, a među njima su prije svih Mirsad Kunić, Sadija Klepo, Ruzmira Tihić-Kadić, generalna konzulica BiH u Minhenu, i dr.- Sretan sam i zahvalan da mi je među prvima pripala ova čast i zadovoljstvo da mogu poželiti i pomoći ovaj rad i osnivanje BKUD «Behar». Ovo su lijepe prilike pogotovo za mlađe generacije da očuvaju kulturu, tradiciju i običaju kakvi su se njegovali u našoj Bosni i Hercegovini i koje smo ponijeli u srcu, - kazao nam je jedan od najvrijednijih aktivista u gradu Minhenu kada su bosanske manifestacije u pitanju Mirsad Kunić.

Modertor programa bila je Šejla Druško. Dodajmo jos i to da je za manifestaciju bio i najavljen i Haris Burekovioć ali je zbog letova sa sarajevskog aerodroma juče morao otkazati nastup.