MERKEL U ATINI: NJEMAČKA PREUZIMA ODGOVORNOST ZA NACISTIČKE ZLOČINE
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 12. Jan 2019. 18:01:57


Njemačka "potpuno preuzima odgovornost za zločine" koje su počinili nacisti u Grčkoj, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel, drugog dana svojeg prvog službenog posjeta Ateni od 2014. godine.

"Potpuno preuzimamo odgovornost za zločine koje su u Grčkoj počinili nacionalsocijalisti ....", kazala je.

"Svjesni smo koliko je Njemačka uzrokovala patnji Grčkoj u vrijeme nacionalsocijalizma. To nas je naučilo da učinimo sve što je moguće da njegujemo dobre odnose s Grčkom i međusobno se podržavamo na korist i Grčkoj i Njemačkoj", kazala je.

Bivši njemački predsjednik Joachim Gauck zatražio je 2014. javno "oprost u ime Njemačke" od porodica žrtava pokolja koji je počinila njemačka vojska tokom Drugog svjetskog rata u planinama na sjeveru Grčke.

Ratna šteta 289 milijardi eura

Merkel je u petak razgovarala s grčkim predsjednikom Prokopisom Pavlopoulosom koji je kazao da Grčka ne odustaje od svojeg zahtjeva da joj Njemačka plati ratnu odštetu.

"To može biti pravno riješeno na evropskoj razini", rekao je, dodajući da je grčko stajalište historijski utemeljeno.

Merkel mu na to nije izravno odgovorila.

Grčka parlamentarna komisija objavila je prije tri godine izvještaj u kojem je procijenilo ratnu štetu na 289 milijarda eura.

No Berlin smatra da je to poglavlje zatvoreno njemačkim ujedinjenjem 1990. zahvaljujući sporazumu u kojem se navodi da nova Njemačka neće više morati plaćati ratne odštete.

Dužnička kriza

Njemačka tvrdi da je Grčka zahtjev trebala podnijeti prije potpisivanja tog sporazuma.

Njemačka je izvršila invaziju na Grčku 1941., a dijelove zemlje držala je pod okupacijom do 1944. godine.

Merkel je u razgovoru s grčkim premijerkom Alexisom Tsiprasom u četvrtak pohvalila žrtve koje su Grci podnijeli tokom dužničke krize i odala priznanje grčkoj vladi na hrabrosti u ključnom pitanju novog imena Makedonije.

Merkel se tokom dana sastala i s vođom opozicione desnice, Nove demokracije, Kyriakosom Mitsotakisom.