Naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata
IZETBEGOVIĆ: ŠTA JE PROBLEM? VRIJEME JE DA SE KAŽE - DOSTA JE!
Autor: N1
Objavljeno: 24. Jan 2019. 14:01:29

Bakir Izetbegović, predsjednik stranke demokratske akcije (Foto: N1)Predsjednik stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kazao je danas da zahtjev SDA neće biti da se ukine ime Republike Srpske već da se u njemu nađe mjesto i za Bošnjake i za Hrvate.

On je govorio o detaljima inicijative i tajmingu koji je izazvao mnogo polemike u javnosti jučer i danas.

''Zašto uopšte ova inicijativa SDA o kojoj i ranije bilo govora? Dakle, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u Republici Srpskoj, da se nad njima vlada, da oni nemaju svog mjesta u institucijama, ono što im pripada - doziraju. Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vjerski službenici, Republika Srpska se naziva drugom srpskom državom na Balkanu i u svemu tome, kao instrument služi i naziv Republike Srpske. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi. Zašto sada? Zato što je intenziviran napad na BiH, na njen atlanski put, povezuje se nekakvo rješenje za status Kosova sa statusom Republike Srpske. Dodik kao da želi da imamo jednu permanentnu temperaturu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati. Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže - dosta je. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da se stvari poprave'', rekao je Izetbegović danas.

Potom je komentarisao reakcije na najavu SDA.

''Reakcije iz RS-a za našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je prijetnjama da će se pristupiti protivzakonito. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo - je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku'', dodao je lider SDA.

''Šta je problem i zašto praviti ovoliku dramu'', zapitao se Izetbegović danas.

Podsjećamo, ranije je najavljeno da će Stranka demokratske akcije će, putem svojih predstavnika u državnim institucijama, pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

''Dugogodišnja praksa institucija vlasti entiteta RS je pokazala da je dosadašnji naziv entiteta RS intenzivno i efikasno korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda – Bošnjaka i Hrvata. Vezivanje imena bilo čega u multietničnoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegiranosti, protivno je Ustavu Bosne i Hercegovine i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH'', navedeno je jučer u saopćenju SDA.

Ova najava je potom izazvala brojne reakcije, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tim povodom je u Istočnom Sarajevu održao vanrednu pres-konferenciju.