Emina ČOLOVIĆ, autor knjige “Mehlem za sudbinu” i zbirke poezije "Pjesma jedne laste" uoči promocije u New Yorku
U MOJOJ KNJIZI SAČUVALA SAM MIRISE I UKUSE ZAVIČAJA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 18. Feb 2019. 17:02:44

Emina Čolović je rođena 1971. godine u Rožajama, Sandžak (CG). Osnovnu i srednju školu završila je u Rožajama. Godine 1995. diplomirala je na prištinskom univerzitetu, PMF – odsjek matematika i fizika.
Autor je knjige “Mehlem za sudbinu” i zbirke poezije "Pjesma jedne laste" u izdanju međunarodnog književnog udruženja “Stihom govorim” iz Bijelog Polja.
Emina je autor više ilahija od kojih su dvije prevedene na engleski jezik, Džennet i Hazreti Amina.
Pokrovitelj i vlasnik je filma „U pletivu trajanja M. M. Čolovića”.
Više puta je organizovala manifestacije tipa Talent šou 2016. Dobitnica je Oskara popularnosti za organizatorski rad na polju kulture i zabave.
Dobitnica je plakete za očuvanje i promociju bosanske tradicionalne sevdalinke.
Majka je dvadesetogodišnje Evelin. Živi i stvara u Njemačkoj.


Bošnjaci.Net: U New Yorku, naredni petak, 22. februara, u organizaciji Bošnjačko-američke nacionalne aosicijacije (BANA), u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, bit će priređena promocija vaše knjige “Mehlem za sudbinu” i zbirke poezije "Pjesma jedne laste"…
ČOLOVIĆ:
Da, zahvalna sam organizatorima koji su mi ukazali priliku da se u New Yorku, kao značajnom bošnjačkom administrativnom centru, predstavim i naravno predstavim svoje književno djelo.

Bošnjaci.Net: Koliko vam je to važno?
ČOLOVIĆ:
Važno mi je jako puno, posebno zbog činjenice da u njemu živi veliki broj našeg naroda koji su se u proteklim decenijama ovdje naselili, ostvarili svoje životne i profesionalne planove. Posebno što su u New Yorku stasavale i stašavaju generacije rođene na američkom tlu.

Bošnjaci.Net: Zašto to naglašavate?
ČOLOVIĆ:
Iz razloga što ću na promociji predstaviti djelo koje sam posvetila svom ocu ali i porodičnim vrijednostima. Zbog toga mi je drago da ću imati priliku da podsjetim naše ljude o našim običajima, navikama i odnosima koji su se ticali nekih prošlih vremena a koja su sva utkana u nas.Bošnjaci.Net: Stariji dobro znaju i prate bošnjačke običaje.
ČOLOVIĆ:
Da, znam ja da oni znaju, ali ovaj događaj neće biti suvišan podsjetiti starije i ukazati mlađim generacijama. Tako će upravo ova moja knjiga biti povod da se svi skupa podsjetimo, posebno mlađe da podučimo, odnosno više zainteresiramo da slijede i promoviraju sve vrijednosti svojih predaka.

Bošnjaci.Net: Je li to jedan od načina kako da živi vaša knjiga?
ČOLOVIĆ:
Knjiga živi onoliko koliko je čitana... Ali iskreno se nadam da će ova promocija mojih knjiga zaintrigirati i motivisati poštovane prijatelje koji ovdje žive i da će moja knjiga naći put do njih i njihovih duša.

Bošnjaci.Net: Mislite da će biti kao mehlem za dušu daleko od zavičaja?
ČOLOVIĆ:
Zamislila sam je kao mehlem sudbine, i nadam se će se mnogi, kao i ja, prepoznati koji dijele sudbinu ljudi koje je život odveo daleko od zavičaja.

Bošnjaci.Net: Kao konstanta čežnja za zavičajem?
ČOLOVIĆ:
Svi mi što smo dalje od zavičaja ta je čežnja jača, pa sam ja u mojoj knjizi sačuvala i mirise i ukuse zavičaja.

Bošnjaci.Net: Želimo vam uspješnu promociju s nadom da će prisustvovati svi oni koji vole pisanu riječ. (EK)