Odgovor
JOŠ JEDAN RAZGOVOR S HARUNOM HADŽIĆEM
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 06. Jul 2019. 20:07:27


DR. MUSTAFA CERIĆ: I, problem je u tome što današnja bošnjačka inteligencija stvari oko nacije i države postavlja naopako, polazeći od vještačkog prema prirodnom, a ne od prirodnog prema vještačkom. A to znači, ne može se utvrditi bosanstvo u Bosni dok se jasno i nedvojbeno ne utvrdi bošnjaštvo, kao temeljna prirodna ili fizička bosanska supstanca, koja može pokrenuti misao i djelo u podizanju i očuvanju vještačke nacionalne bosanske države.


Dragi Harune,
Esselamu Alaikum!
Hvala ti što si se potrudio da mi odgovoriš podugim tekstom, kojeg nisam skroz razumio, jer je isuviše akademski i intelektualno nabijen za moju nestručnost u oblasti za koju si ti stručan. Ali, primio sam tvoju poruku i razumio pouku. Hvala ti na tome. Ispričavam se ako sam te u mom "ugodnom i slobodnom dijalogu" s tobom na bilo koji način "mojim cinizmom" "omalovažio" ili se u odnosu na tebe „nadredio“ ili "bez imalo respekta držao ti čas iz predmeta države i prava" te "objašnjavao ti osnovne koordinate bošnjačke politike, subjektiviteta Bošnjaka-Bosanaca, državnosti Bosne, naroda, nacije itd..." Nisam imao tu namjeru. Žao mi je što si ti to tako shvatio i što ti je zasmetala moja patetika i simpatija prema tvojoj borbi, koju jako cijenim unatoč svemu. Odustajem od patetike, ali ostajem jako tužan što se u Bošnjaka izdaja Sulejmena Ugljanina u Sandžaku i Fikreta Avdića u Bosni pretvorila u vrlinu.

Dragi Harune, ne bih se ja miješao u stručne predmete (nacije, države, prava i etike), predmete koje, možda, ne razumijem kao što ih ti razumiješ da me ti nisi spomenuo u svojoj kolumni „Bošnjačko spašavanje redova Rajana“, onako usput, u kontekstu mog protesta protiv Esada Durakovića, koji je, ničim izazavan, okarakterisao dvije nacionalne institucije: "Bošnjačku gimnaziju" i "Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti" kao "takozvane".

Naravno, imaš pravo na svoje slobodno mišljenje i nema potrebe da se zbog njega pravdaš i ispričavaš, ali imam i ja pravo na slobodno mišljenje i nemam potrebu da se pravdam i ispričavam, a to je da ako i ti misliš kao Duraković da se "nominacijom" naših nacionalnih institucija "bošnjačkim" etničkim atributom, poput škole i nacionalne akademije, ugrožava bosanska nacija i bosanska država, onda ste obojica totalno u krivu. Jer, etnicitet (ethnos) je prirodna, a nacija je vještačka tvorevina. Englez je Englez po rođenju i krvi i zato se ne može postati Englez, dok se Britanac može postati po dobivanju nacionalnog britanskog pasoša. Tako isto, Bošnjak je Bošnjak po rođenju i po krvi i zato se ne može postati Bošnjak, ali se može postati Bosanac po dobijanju nacionalnog bosanskog pasoša.

Nisam stručan, ali koliko znam Nijemci su definirali naciju prema jeziku, a Francuzi prema naciji-državi. Ali, svi se slažu da je etnicitet (ethnos) prirodna supstanca za naciju, koja je vještačka u smislu da se poistovjećuje s državom, koja je, također, vještačka tvorevina. Jer, prije nacije-države ili države-nacije, čovjek je bio pojedinac u svom etničkom ruhu, u svojoj porodici, u svom plemenu ("Allah vas stvara od muškarce i žene, pa vas čini da budete narodi i plemena kako bi se međusobno upoznavali i prepoznavali"). Iz tih prirodnih supstanci - muškarca i žene, porodice i plemena - nastala je vještačka nacija i država. Prema tome, onaj koji zanemamruje ili se odriče ili se dvoumi, svjesno ili nesvjesno, oko svoje prirodne etničke supstance, nije sposoban ustanoviti ni svoju vještačku naciju, ni svoju vještačku državu. Vještačko se podiže i ruši dok prirodno ostaje i traje. Prema tome, bošnjaštvo je trajna odrednica našeg bošnjačkog/bosanskog bića i zato tu odrednicu treba njegovati i razvijati što je moguće više, treba je snažiti kako bi vještačko (bosanstvo), odnosno bosanska nacionalna država imala jaku i trajnu podlogu - da se ne uruši. Bosna pamti mnogo država, koje su vještački nastajale i nestajale na njenoj teritoriji, ali su prirodna Bosna i u njoj prirodni Dobri Bošnjani, Bošnjaci, ostajali i opstajali - kako nekada tako i sada do vijeka vjekova, ako Bog da.

U tome je, po mom skromnom znanju i uvjerenju, problem u Bošnjaka što nisu dovoljno posvećivali pažnje svom prirodnom etničkom porijeklu (bošnjaštvu) pa su, u povijesnom smislu, izgubili korak u pravljenju svoje vještačke nacije (bosanstvo) i vještačke nacionalne bosanske države. I, problem je u tome što današnja bošnjačka inteligencija stvari oko nacije i države postavlja naopako, polazeći od vještačkog prema prirodnom, a ne od prirodnog prema vještačkom. A to znači, ne može se utvrditi bosanstvo u Bosni dok se jasno i nedvojbeno ne utvrdi bošnjaštvo, kao temeljna prirodna ili fizička bosanska supstanca, koja može pokrenuti misao i djelo u podizanju i očuvanju vještačke nacionalne bosanske države. (Za uvid o tome da je država vještačka, a ne prirodna tvorevina treba konsultirati John Lockea, Thomasa Bobbesa i Jean-Jacques Rousseaua).

Dragi Harune, bez namjere da držim lekciju ni tebi ni drugima, ali moram reći da sam bio iznenađen, da ne kažem uznemiren, što su i nakon genocida neki intelektualci još uvjek u dilemi oko nominacije bošnjaštva u Bosni, bošnjaštva bez kojeg nema ni bosanstva ni bosanske države. Mislio sam da su nam svima te stvari postale jasne. No, sada vidim da nisu. Žao mi je ako sam te na bilo koji način povrijedio. Halali!

Iskreno tvoj,

Mustafa Cerić