Rušitelji države BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji, kaže direktor Instituta za istraživanje genocida
RAMIĆ: BOSANSKOHERCEGOVAČKA DIPLOMATIJA U AMERICI I KANADI ŠUTI O SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 18. Jul 2019. 07:07:24


Srebrenica i država BiH su izdate od diplomatskih predstavništava BiH u Kanadi i SAD. Bosanskohercegovačke diplomate u Sjevernoj Americi govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i ljudske činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu. Sramno je da se UN ove godine nisu uopće ni oglasili povodom 24. godišnjice srebreničkog genocida. Još sramnije je da niti jedno diplomatsko predstavništvo BiH u Sjevernoj Americi se nije oglasilo povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Kanade, ambasada BiH u Ottawi nikada nije obilježila 11. juli Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja. Ista ambasada nikad nije obilježila ni jedan državni praznik BiH. 24. godišnjica genocida u Srebrenici nije se obilježila ni u ambasadi BiH u Washingtonu, Misiji BiH u New Yorku niti Generalnom konzulatu BiH u Chicagu. Umjesto bosanskohercegovačkih diplomata koji moraju predstavljati državu BiH, pa samim tim i sudske, historijske i ljudske činjenice o genocidu u Srebrenici, oni plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu. Jer rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i BiH se zapravo ruši država BiH.

Rušitelji države BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocida u Srebrenici i BiH i veličanjem sudskih osuđenih ratnih zločinaca, diplomate proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija.

Daytonski Ustav omogućava antibosanskohercegovačkim diplomatskim snagama da nekažnjeno mogu rušiti državu BiH. U diplomatiji BiH rade ljudi koji ruše vlastitu državu, a pritom niko ih ne sankcionira niti procesuira. Rušitelji BiH su zauzeli mjesta u diplomatiji koja zapravo nije državna diplomatija, već antidržavna, etnička, etnopartijska diplomatija. Takva diplomatija koja je posljedica daytonskog ustrojstva države detaljno demontira BiH na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.

To direktno slabi i ponižava ugled države BiH u svijetu, slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj ideje Bosne i bosanskog duha. Zato ćemo mi u Institutu za istraživanje genocida u Kanadi tražiti kraj sistema daytonske diplomatije za cilj očuvanja i jačanja države BiH u svijetu. To je jedan od najvažnijih elemenata misije našeg rada. Diplomatija ne smije biti sredstva antidržavnog rada, već snažna poluga odbrane i jačanja države u kojoj kultura sjećanja treba imati snažnu ulogu. Zbog diplomatije država opstaje ili propada. Već smo upozoravali da se rat u BiH nastavlja drugim sredstvima, sada posebno u polju diplomatije u kojoj zabrana kulture sjećanja, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca postaje stub antibosanskog djelovanja, napisao je u izjavi za javnost Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.