FINCI: KOLINDA SE PRAVDA ZA PORAST USTAŠTVA U HRVATSKOJ
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 31. Jul 2019. 14:07:05


Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci prokomentarisao je za Vijesti.ba tvrdnju predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, koja je tokom trodnevne posjete Izraelu kazala da je BiH pod kontrolom militantnog islama.

"Izgleda da ćemo morati da se naviknemo na razne izjave sadašnje hrvatske predsjendice, kojoj nije prvi put da o BiH govori stvari koje ne stoje i stvari koje ona možda iz neke svoje perspektive vidi, poput toga da ovdje ima hiljade ratnika koji su se vratili sa sirijskog bojišta, da smo pod uticajem militantnog islama, da smo pod direktnim uticajem iranskih terorističkih organizacija i šta sve ne. Čini se da nešto sa njenim pogledom i očima kojima gleda BiH nije u redu, jer je to daleko od istine", naglasio je Finci.

On je podsjetio da je u BiH bio rat, kao i u cijelom regionu, ali da već 25 godina građani u našoj zemlji žive mirno, jedni sa drugima ili jedni pored drugih, bez ikakvih incidenata, kao i bez uticaja terorističkih grupa, povratnika sa sirijskog i nekog drugog ratišta, te iranske ili bilo koje druge tajne službe.

"Sigurno je da ćemo to kod Kolinde Grabar Kitarović to morati pokušati ispraviti, a možda će i birači u Hrvatskoj shvatiti o kome se radi i neće joj dati drugi mandat. Uostalom, živi bili, pa vidjeli", poručio je naš sagovornik.

Na pitanje šta je cilj ponavljanja neutemeljenih tvrdnji o BiH, predsjednik Jevrejske zajednice kazao je kako smatra da hrvatska predsjednica želi stvoriti poziciju za sebe u Evropi, sa željom da nakon Hrvatske završi na nekoj funkciji u EU.

"Vidjeli smo da se jako zadovoljno smješkala na ideju da je i ona potencijalni kandidat na neku poziciju", dodao je Finci.

Ako su oni oko vas problematički, istakao je, time otežavate vlastiti položaj.

"Time se pred Evropom pravda i za porast ustaštva u Hrvatskoj, kao i za sve ono što Hrvatska danas jeste, te pravac u kojem ide. Čini mi se da je to veći dio njene predizborne kampanje, ali vjerujem da će hrvatski birači to kazniti", zaključio je Finci.