Nek´ mirišu avlije, kuće i džamije, nek´ miriše Smaragdna dolina, jer Bajram je - danas, prvi od četiri mubarek dana
KURBAN-BAJRAM U BOSANSKOJ KOSTAJNICI: DUŠA PROSTRANIJA OD DUNJALUKA
Autor: Ferhat Korajac
Objavljeno: 12. Aug 2019. 17:08:48


Lijepo, toplo, augustovsko jutro. Sabah rani. Iz insana izbija toplina i vedrina. Razloga je mnogo. Jedan od njih jeste i taj što je na Bajram-namazu Azizija-džamija, najveća u Republici Srpskoj, bila dupke puna. Čarobni napitak nostalgije privukao je mnoge Kostajničane da zajedno s domicilnim žiteljima dođu obilježiti najveći i najznačajniji praznik muslimana – Kurban-Bajram. Ne mali broj već je bio na sabah-namazu. Do Bajram-namaza hudbu je vazio Haris ef. Ahmić, glavni imam kostajničkog Medžlisa. Poslije klanjanja Bajrama, obiđeni su kostajnički mezaristani. Proučene su dove šehidima i svim ostalima što su preselili na Ahiret. Potom se obišla rodbine, komšije, prijatelji... Kao i uvijek,nakon bajramluka, posluženi su kolači ili će se ručati s familijom i najbližima. A na sofri, kao i obično za Bajram - pravi zijafet: begova čorba, bosanski lonac, bamija, burek i razne druge pite, hadžijski ćevap, obavezno baklava, ružice, tufahije, almasije, kadaif...

Za najmlađe ove godine pobrinuli su se Fondacija Kostajničani Kostajničanima i Elmedin - Medo Ikanović, koji su osigurali 100 bajramskih paketića za djecu. Merhamet i Medžlis IZ pobrinuli su se i ovog Bajrama da osiguraju kurban-meso za sve džematlije, a dijeljeno će biti u avliji kod Bijelog.

Svim vjernicima muslimanske ispovijesti BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN sa porukom: još ljepša vam jutra svitala Allahova milost u susret vam hitala, zdravlje, sreća, nafaka i ljubav vas pratila, za sva dobra, dobrim vam se vratilo!