Njemačka
KASSEL: VEČER KUR'ANA I PROJEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA "BOŠNJACI - GENOCID U KONTINUITETU"
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 03. Nov 2019. 18:11:20


U subotu večer, 2. novembra, u njemačkom gradu Kasselu, održano je Večer Kur'ana, ilahija i kasida, te projekcija dokumentarnog filma "Bošnjaci - Genocid u kontinuitetu” autora Avde Husienovića u produkciji Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA) sa sjedištem u New Yorku. Time je ovo prekrasno veče posvećeno veličanju Gospodara Svjetova i ljubavi prema Njegovom poslaniku Muhammedu s.a.v.s., te sjećanje na šehide i pamćenje na genocid koji din dušmani preko tri stoljeća u kontinuitetu provode nad bošnjačkom-muslimanskomnarodu u Bosni i Sandžaku.

Večer je učenjem Kur´ana otvorio Omer er-Rejs iz Sirije, dok je holšgeldiju svima prisutnima poželio predsjednik Refik-ef. Muminović.

U svojstvu glavnog imama džemata u Kasselu Jasmin-ef. Gobeljić, zahvalio se svima učesnicima programa kao i svima prisutnima koji su se u velikom broju okupili da uveličaju ovaj veličanstveni skup.Aladin-ef. Kusur i glavni imam IZB u Francuskoj Abduselam-ef. Fetić, ukazali su na značaj ovog mubarek mjeseca i mnoga druga dešavanja iz bogate historije islama i života Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda s.a.w.s.

Učači Kur´ana Omer er-Rejs, Amel-ef. Hadžić, Šaban-ef. Mehmeti i Selvedin-ef. Neimarlija sa svojim melodičnim glasovima uspunili su duše vjernika.Bogati program je praćen izvođenjem ilahija i kasida koje su na svojstven način učili a publika ih tiho pratila; Amel-ef. Hadžić, Selvedin ef. Neimarlija, braća Reis, Omer i Muhammed,…U ovoj prekrasnoj večeri Kur’ana Azimušana, dat je prostor za projekciju dokumentarnog filma “Bošnjaci – Genocid u kontinuitetu”, koji je ujedno tokom cijelog programa bio u pred očima prisutnih, koji nisu mogli suzdržati emocije i po koju suzu koje su punile njihove oči, nakon čega se obratio Šefadil Ličina koji je svojim izlaganjem istakao važnost filma i dirnuo sve prisutne.Fahrudin-ef. Džinić, glavni imam iz Frankfurta je istakao koliko mu je teško govoriti poslije tako emotivnog izlaganja Ličine o žrtvama genocida i važnosti ovog filma koji je prezentiran.
Pohvalno je istaći, da svaka porodica koja je bila prisutna za svoju arhivu obezbijedila po primjerak dokumentarnog filma, a sam džemat u Kasselu dodatnih 50 komada za svoje potrebe, prijatelje Njemce, gradske službe i javne ličnosti. Na ovakav način, istina o genocidu nad Bošnjacima se širi kroz gradove i države Europe.Za kraj programa ilahijama i učenjem Kur´ana Amel Hadžić i mladi studenti iz Sirije braća Muhammed, er-Reis i Omer, sa jednim gestom izazvali suze sviju u sali. Oni su tražili od svih prisutnih da zajedno sa njima izvode ilahiju (zikr) Allahümme salli ala seyyidina muhammedin
Ve ala ali seyyidina Muhammed.
Na kraju je proučena dova.

Iskrene čestitke organizatoru i svim učesnicima.

Nakon Kassela, dokumentarni film će biti prikazan u Bielefeldu.