Ramallah
ABBAS TRAŽIO OD MACRONA DA FRANCUSKA I EVROPA PRIZNAJU NEZAVISNU PALESTINU
Autor: Al Jazeera
Objavljeno: 23. Jan 2020. 14:01:21


Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je francuskog kolegu Emmanuela Macrona da prizna nezavisnu palestinsku državu u njenim granicama iz 1976. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Abbas se u Ramallahu sastao s francuskim predsjednikom, a palestinska novinska agencija WAFA javlja da su dva lidera razgovarala o bliskoistočnoj krizi.

Macron je na početku sastanka istakao da Francuska podržava rješenje bliskoistočnog konflikta na način priznanja Palestine i Izraela kao dvije nezavisne države.

Kazao je da će Francuska i dalje podržavati Palestince u nakani da uspostave vlastite institucije i ekonomiju, prenosi Anadolija.

Evropa ključna za Bliski istok

Kako se navodi, domaćin susreta Abbas se zahvalio Macronu na podršci ideji uspostave mira na Bliskom istoku na bazi uspostave dvije nezavisne države.

Ističući kako Izrael ustrajava u beskompromisnim stavovima i kako je SAD stao na njegovu stranu, Abbas je kazao da je uloga Francuske i Evrope ključna za deblokadu mirovnog procesa na Bliskom istoku.

"Želimo da Francuska i sve evropske zemlje, koje vjeruju u ispravnost rješenja na bazi dvije države, priznaju nezavisnu palestinsku državu u njenim granicama iz 1967. godine i s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. To bi dalo nadu za deblokadu mirovnog procesa i uspostavu mira u regiji", poručio je Abbas.

Abbas je pozvao Macrona da izvrši pritisak na Izrael za okončanje opstrukcija u palestinskom pokušaju da se parlamentarni i lokalni izbori održe i u okupiranom Jerusalemu.

Macron je u posjetu u Ramallah došao nakon što se u Jerusalemu sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i učestvovao na Svjetskom forumu o holokaustu.