NANA FATA ORLOVIĆ
HOĆU DA SE CRKVA OBORI, NI NA ŠTA DRUGO NE PRISTAJEM! 20 GODINA TRPIM PREVARU. TO NISU LJUDI!
Autor: Oslobođenje
Objavljeno: 12. Jun 2020. 15:06:07


Uklanjaje nelegalno izgrađene crkve iz privatnog dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević Polje još uvijek nije počelo, iako je 1. aprila ove godine istekao rok iz presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

Fata Orlović se od 2000. godine bori da se crkva izmjesti iz njenog dvorišta
Nema pomaka kada je riječ o ovom slučaju, a Orlović je za Oslobođenje potvrdila da neće odustati od borbe za pravdu.

- Sve dok me moje zdravlje služi neću odustati od ovog procesa. Govore mi kako je to sve zastarilo i kako je koronavirus učinio svoje na tom putu jer ljudi nisu mogli izlaziti iz kuće. Zvala sam advokata i pitala da li ima novosti i sad čekamo ko će se prvi javiti i preuzeti taj slučaj. Tvrde mi kako je sve u najboljem redu i da će istrajati u namjeri da pravda izađe na vidjelo.

Orlović naglašava da već dvadeset godina trpi nepravdu.

- Prevara je ovo koja traje već dvadeset godina, samo mi pričaju, plasiraju neke priče, ali ja dok ne vidim ne vjerujem nikome. Voljela bih da pravda konačno izađe na vidjelo i da niko nema problema, ali eto sve ovo traje da bi me pojelo. Voljela bih da osjetim malo mira, ali i oni koji se bave ovim slučajem. Moje zdravstveno stanje nije najbolje. Kad želim da stanem noga mi kleca i ne mogu da dođem do daha nekad. Moja unuka me često posjeti. Ona često pomaže ovim našim oko ukopa da iznesu stvari, opere, iznese i stol. Šta imaju čekati više, ako je presuđeno, nije mi jasno. Nek se vrate i oni ako su pametni. Gore je čekanje, a još gori su ovi koji su to napravili, pa neće u Sud. Ne mogu ja krivit državu jer ih nije napravila država, ne mogu se oni natjerati kad oni nisu ljudi. Ne rade, ne slušaju... Iz Vrhovnog suda nisu mogli 20 godina da prihvate, šta onda od njih očekivati. Sve su ovo laži, iako je sve dogovoreno gdje će se voziti. Iznesene su davno i sve stvari. Gotovo je, što je bilo bilo je. Nije to bila ova godina, pa da se sve brzo završi. Hoću da se obori, ni na šta ne pristajem - zaključila je Orlović.

Podsjetimo, u dvorištu Fate Orlović u mjestu Konjević Polje, na istoku Bosne i Hercegovine, u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) crkva je napravljena 1998. godine. U to vrijeme je sa sedmero djece bila u izbjeglištvu. Plac na kojem je crkva sagrađena, prethodno je izuzet u korist Crkvene opštine Drinjača, a tvrdi kako nikada nije bila obaviještena o postupku eksproprijacije.

Tokom februara ove godine iz crkve su iznijeli sve stvari, te je određeno da bude prebačena na novu lokaciju, tačnije u centar Bratunca koji se nalazi oko dvadeset kilometara od Konjević Polja. Prethodno je advokat porodice Orlović, Rusmir Karkin, potvrdio kako je cijeli postupak stao zbog pandemije koronavirusa.