Albinot Maloku, politički analitičar sa Kosova
KOSOVO SE PRIDRUŽILO ŠIROKOJ MEĐUNARODNOJ OSUDI GENOCIDNE POLITIKE KOJA JE VOĐENA U BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 10. Jul 2020. 23:07:37

Maloku: Vrijednosti tako dramatično narušene prije 25 godina, sada bi trebalo biti srž angažmana izmedju Kosova i Bosne i Hercegovine.


Ove godine 11. jula navršava se tačno 25 godina od pokolja i genocida u Srebrenici, koji su počinili pripadnici vojske i policije Republike Srpske i paravojnih formacija srpskih snaga. U ovom strašnom zločinu ubijeno je više od 8.000 muškaraca, mnogi još uvjek nisu pronađeni ni pokopani na dostojanstven način. Onima najodgovornjim za ovaj ratni zločin genocida Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, ali drugim srpskim generalima odgovornim za ovaj zločin presuđeno je u Hagu, no to je slaba utjeha za neutješne majke Srebrenice koje su izgubile svoje najdraže.

Politički analitičar sa Kosova, Albinot Maloku u izjavi za Bošnjaci.net podsijetio da 11. juli 1995. zauvijek je ostao u sjećanju Balkanu.

Na pitanju šta je Kosovo učinio kada se govori o Genocidu u Srebrenicu, Maloku je kazao da “na osnovu principa pravde, humanosti i međunarodne solidarnosti, Skupština Republike Kosovo, deset godina nakon genocida u Srebrenici, usvojila je Rezoluciju u znak sjećanja i poštovanja za sve žrtve ovog genocida. Pridružila se širokoj međunarodnoj osudi genocidne politike koja je vođena u Bosni i Hercegovini tokom ratnih godina”.

No, Maloku, kaže da ovo nije sve što bi trebalo Kosovo da učini, mora još!

“Prirodno je izraziti solidarnost građana Kosova prema Bosni i Hercegovini”, izjavio je Albinot Maloku, dodajući, “nažalost, ni ovog 11. jula ni ja, ni građani Kosova, ne možemo biti u Srebrenici, jer nam to Bosna i Hercegovina ne dopušta. Odnosi naših država nisu oni koji bi trebalo biti. Kosovo u kontinuitetu pokušava graditi drugčije odnose”.

Albinot Maloku, politički analitičar sa Kosova zaključuje da “Vrijednosti tako dramatično narušene prije 25 godina, sada bi trebalo biti srž angažmana izmedju Kosova i Bosne i Hercegovine”.