U ramazanu i postramazanu
HO „BOŠNJACI FRANKFURTA I DIJASPORE“ U HUMANITARNIM AKCIJAMA ZA OBOLJELE OD CORONAVIRUSA U SANDŽAK I BOSNU POSLALI OKO 80.000 €URA
Autor: Sanela Adrović
Objavljeno: 21. Jul 2020. 16:07:19


Humanitarna organizacija „Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore“ (HO BFD), uplatila je posljednji dio sredstava koje je prikupila za Sandžaka, odnosno za građane u borbi protiv COVID-19.
Pomenuta humanitarna organizacija sa nevladinim statusom u Njemačkoj, sa sjedištem u Frankfurtu, pored poslatih novčanih sredstava, za potrebe oboljelih od Coronavirusa u Sandžak su uputili i ljekove koji su preporučljivi za tretman oboljelih, ali i dio medicinske opreme i drugih važnih medicinskih potrebština. Sve je to uredno dostvaljeno na adresu Centra za humanitarni rad „Hajrat“ u Novom Pazaru, koji djeluje u sklopu Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i Muftijstva sandžačkog.

Kako saznajemo, Humanitarna organizacija „Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore“, sveukupnim akcijama koje su vodili, nije se pojedinačno fokusirala na grad(ove), već institucionalno na Krizni štab koji je organizovala Islamska zajednica, koja inače kod Bošnjaka u dijaspori uživa najviše povjerenje. Dok su oni raspoređivali sredstva tamo gdje je najpotrebnije.Prema riječima iz Humanitarne organizacije „Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore“, u realizaciji ovog projekta uključili su se mnogi naši sunarodnici, sugrađani, poduzetnici. džemati iz Frankfurta, IKC Frankfurt i BKC Frankfurt i „Alija Izetbegović iz Manheima, a posebno ističu, „Haus Sandžak“, najstarije udruženje Bošnjaka u Frankfurtu.

HO BFD i u ovoj humanitarnoj akciji dobili su i podršku poslovnih ljudi i pojedinaca, kako i redovnih članova i simpatizera. Pohvalno je istaći da je među donatorima mnogo novih lica i porodica, po čijim prezimenima zaključujemo da su porijeklom iz Matice Bosne, te drugih humanih ljudi, bez čije podrške i pomoći nijedan projekat ne bi mogao da oživi.

HO BFD ne zaboravlja istaći zahvalnost Gospodaru Svjetova koji ih je počastio da budu odabrani, a i onima koji su sami nudili svoje imetke, pa makar to bilo par eura, da svojim doprinosom budu uz svoj narod i izvrše obavezu koja je kao ummetu data u emanet.

Želimo napomenuti, kao mlada humanitarna organizacija BFD, akcija pomoći u borbi protiv Coronavirusa, odzivom humanista i prikupljenim sredstvima iznenadila je članove ove organizacije. Premašena su sva očekivanja u doniranju i posebno povjerenju koje gaje prema ovoj organizaciji i ljudima koji je vode.U ime Humanitarne organizacije „Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore“, odbor upućuje zahvalnost svim donatorima i svima onima koji su na bilo koji način u ovom teškom momentu stali uz narod Sandžaka, uz dove Stvoritelju, da sve njih zaštiti od svih bolesti. Ujedno uz čvrsto obećanje da će uvijek stajati uz svoj narod ma gdje da pomoć bude potrebna.

Pored sada poslatih 32.000 €ura za oboljele od COVID 19 u gradovima Sandžaka, ističemo da je u ramazanskoj akciji također za oboljele od Cornavirusa ova humanitarna organizacija sakupila i poslala u Novi Pazar 27,000€, Rožaje 10,000€, i u Bosni 10,000€, preko Pomozi.ba.

Humanitarna organizacija „Bošnjaci Frankfurta i Dijaspore“, pozivaju humaniste da se aktivno uključe u humanitarni i društveni rad ove organizacije.

Bankovski račun je:
Bosniaken Frankfurt Diaspora e.V.
IBAN DE48 5065 0023 0037 1578 56
BIC HELADEF1HAN

PAYPAL: paypal.me/ Bosniaken

EMAIL: [email protected]