PRIJEDORČANKA MAJKA BOŠNJAKINJA, SIMBOL BOLA I TUGE
SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Autor: Esad Krcić
Objavljeno: 24. Jul 2020. 03:07:02


Zecovi kod Prijedora, prije 28 godina, 23. jula 1992., srpski agresor sa formacijima JNA, rezervisti, policija, razne terorističke četničke formacije, koje sada pakuju pod jednim imenom, vojska genocidne tvorevine, bez ijednog povoda, sa sofre su odveli i ubili šest sinova Have Tatarević; Senada, Sejada, Nihada, Zilhada, Zijada, Nishada i supruga Muharema, kao i mnoge druge članove uže rodbine, rođaka, komšija.

Da to nije slučajnost već da je dobro pripremana agresija na cijeloj teritoriji države RBiH i genocid nad Bošnjacima, pokazuje i identičan slučaj u istočnom dijelu Bosne, kada su majci Naziji Beganović iz sela Đulići kod Zvornika, 1. juna 1992. godine, u Bijelom Potoku kod Đulića, srpski zločinci ubili šest sinova: Muriza, Beriza, Idriza, Feriza, Ramu i Fahrudina, te supruga Mustafu. Srce Majke Nazije je trpjelo do septembra 2015., kada je prepuklo od bola, nepravde…, u tišini je preselila na Ahiret.Možete li zamisliti taj monstrumski um i genocidni gen, bez ikakvog razloga i povoda, u jednom trenu da majci ubiju nedužnu djecu, supruga, rođake… Samo bar na tren zamislite, šest sinova!!! Hej, šest sinova, šest nedužnih ljudskih života… Dok po BiH je niz još slučajeva gdje su zvjerski ubili po pet sinova, četiri, tri, dva i jednice sinove u majke…i da nakon svega velikosrpski zlikovački gen sve to negira, prijeti, petlja, laže… I ne samo da negira, već iz vrha države Srbije, SPC, SANU, kao i njihovi megafoni zla od Pala do Banja Luke, veličaju zločince i zločin genocida, i negiraju, i to nakon niza presuda internacionalnih i domaćih sudova.. prijete novim ratovima, genocidom. To najbolje oslikava posjeta Trebinju snajperiste sa Jevrejskog groblja, licemjer koji je u vrhu države Srbije.

Prijedorčanka Majka Hava je živjela u nadi, da će se ipak iz nekih tajnih srpskih logora smrti pojaviti njeni sinovi i suprug. Punih 21 godine, do 2013., je tako živjela u nadi i iščekivanju, kada su joj javili tužne vijesti da su u Tomašici kod Prijedora, najvećoj masovnoj grobnici u Bosni i Hercegovini, pronađeni kosti njenih šest sinova i supruga. Koji su 2014. godine identificirani, a 20. jula iste godine ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru.

Prošle godine, 2019., na Kurban bajram, u društvu vrijednog borca za ljudska prava Mirsada Duratovića, predsjednika Udruženja Logoraša Prijedora ’92, ujedno i člana Skupštine Prijedora, posjetio sam Majku Havu. Za ovu posjetu obavezala me bol koju godinama nosi Majka Hava, ali i njena velika porodična žrtva.Za ovaj ljudski čin obavezali su me i ahbabi koji žive u New Yorku: braća Ago, Dino, Hajro i Adis Redžić, dr. Mersim Ziljkić, Muharem Purišić, Mirsad Šiljković, Nermin Bektašević, Neat Krkuti, hafiz Hako ef, Omeragić i Admir Ekmeščić. U njihovo i svoje ime, ispred Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije (BANA), kao tima Bošnjaci.net, u znaku pažnje, da joj uručim zajedničku bajramsku hediju. Time, kolektivno se suosjećajući sa Majkom Havom i njenih nevinih šest sinova i supruga, sa sveukupnom porodičnom žrtvom, te u znaku poštovanja prema Havinom majčinskom saburu, kao i sjećanje na ljudsko dostojanstvo, podsjećanje na čast i ponos bošnjačke majke za sva vremena. Sve to u znaku pažnje da sinovi Bosne i Sandžaka neće zaboraviti Havine sinove i supruga, insha’Allah - šehide, i njeno veliko majčinsko žrtvovanje, kao i sve žrtve genocida u Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine.

Prijedor, prigradska naselja, MZ i sva okolna sela potpuno su istrijebljena od Bošnjaka i Hrvata… popljačkana i porušena… Sve su džamije opljačkali i porušili… Sve što je podsjećalo na Bosnu, uništeno je… Kozarac, Rizvanovići, Bišćani, Hambarine, Zecovi, Gradina, Briševo, Čarakovo, Donja i Gornja Puharska, Ćela, Sredice, Hegići, Rakovčani i sva druga gradska i prigradska naselja su istrijebljena ... u jednom danu, 20.jula 1992., srpski zlikovci su ubili 1600 civila. Dok je u genocidu ubijeno 3.176 Prijedorčana, od čega 256 žena i 102 djece. Kroz srpske logore smrti je prošlo više od 30.000 ljudi.Prijedorom još uvijek šetaju ratni zločinci, što ujedno ukazuje da su u BiH Tužilaštvo i Sud još uvijek pod uticajem genocidne politike.

U Haškim tribunalom za ratne zločine na području Prijedora je osuđeno 18 Srba, dok u Sudu BiH 19, na ukupnu kaznu 617 godina robije.

Gospodaru Svevišnji, podari žrtvama genocida Džennet firdeus, njihovim porodicama veliki sabur, a svim zločincima, njihovim porodicama i svima onima koji veličaju zločin i zločince, koji negiraju genocid i ratne zločine, džehenem na ovom i budućem svijetu. Amin!