New York, New Jersey
KURBAN BAJRAM U NEW YORKU UZ COVID 19 MJERE
Autor: B.net
Objavljeno: 31. Jul 2020. 23:07:21


Usljed pamedmije Coronavirusa - COVID19, uz predviđene zdravstvene mjere i socijalnu distancu Bošnjaci u New Yorku klanjali su Kurban bajrama na više lokacija.

Članovi Bosansko-hercegovačkog islamskog centra u New Yorku, koji je smješten u Astoriji, zbog poštivanja mjera socijalne distance obavili su klanjanje Bajram namaza u dvije grupe.
Od sabahskog namaza, zatim vrlo interesatan vaz sa važnim nasihatima poštivanja države, institucija, IZ, lidera, kao i međusobnog poštovanja i uvažavanja, zatim hutbe i klanjanje bajramskih namaza, predvodio je imam u ovom centru Idriz-ef. Budimlić.

Generalna preporuka je bila da vjernici sa maskama i sedžadama dođu neposredno prije predviđenog klanjanja namaza, drže distancu, da se ne grle i rukuju. Nakon obavljenog namaza i hutbe da se raziđu, i na taj način sačuvaju druge od sebe, i sebe od drugih.Vakufski objekti Islamske zajednice & Kulturnog centra Plav-Gusinje u New Yorku, Ali-pašina džamija u Astoriji i Bošnjački islamski kulturni centar na Richmond Hillu, ostali su zatvoreni. Prema riječima odbora, tako su preporučili doktori sa kojima su imali konsultacije. Članovi ove zajednice pozvani su da u džematu klanjaju bajram namaz na bošnjačkoj zemlji, na kojoj je smješten Islamski centar u Monticellou, udaljen na nekih sahat i tridestak minuta od New Yorka.

Iako je prijethodno večer padala obilna kiša, pa sve do jutarnjih sahata, ipak pred zakazano vrijeme klanjanje bajrama namaza, kiša je prestala. Tako da su hutba, klanjanje bajrama i predviđeni bajramski program obavljen vani na meraji.

U bajramskom programu su učestvovali hafiz Hako-ef. Omeragić, hafiz Mohamed-ef. Motawi, Nermni-ef. Huseinović i Ernad-ef. Husović, kao i predsjednik odbora h. Smajle Srdanović.U Bošnjačko-američkom centru zajednice u New Jerseju, također je klanjan bajram namaz koji je predvodio Fuad-ef. Šabović.

Kurban bajram je klanjan i u sandžačkoj zajednici Bošnjački islamski kulturni centar u Astoriji, koji je predvodio Mehdi-ef. Demirović.

S obzirom na zdravstvenu situaciju u New Yorku i New Jerseyu, članovi ovih zajednica svoje kurbane su uplatili putem Islamske zajednice i drugih organizacija koje su se ponudile da budu na raspolaganje i podijele krubansko meso onima kojima je najneophodnije.

Bajram šerif mubarek olsun!